Jul syd for Alperne

22. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 

 

29.12.2007

Lidt om at holde jul syd for Alperne

Lørdag. 22. december 2007

En frostklar morgen kl. 5, er vi ved at være klare til årets juleferie i Provence. Kufferter og tasker er pakkede og står klare i stuen. Basse har siden i går været klar over at der er noget i gære og holder sig helt tæt til os.
Godt vi har vores søde naboer, som igen skal passe hende, mens vi er ude at opleve, så hun lider ingen nød.

Bilen skal køre kl. 6.30 så der er god tid til at komme til Kastrup, få parkeret bilen på langtidsparkeringen. Flyet afgår først kl. 9.25, men det er altid en god regel at være i lidt god tid.

Der var en ”million” mennesker i afgangshallen og ved security, men da vi var i god tid, var der ingen stress.

Vi ankom til Nice næsten til tiden og var oppe på motorvejen i en Renault Megane små to timer efter med kursen mod vest. Det blev ikke den ønskede Citroen C2 vi kom til at køre i, men skidt, pyt.
Stop i Frejus for at købe ind i Géant og så langs kysten mod Ste. Maxime.

Flyveturen gik i en lige linje fra København over Hannover, Stuttgart, Zürich, de sneklædte Alper, og med et herresving ud over Middelhavet for at lægge an til landing fra vest – mod øst til lufthavnen i Nice. Ved indflyvningen kom vi hen over Théoule, som har givet os mange glæder ved gentagne besøg i de senere år.


Klik på kortet

Vejret er der ikke så meget at skrive om. Gråt og lidt regn, men trods alt lunere end i DK.

Det er første gang vi skal bo i en lejlighed midt i en by og det er rigtigt fint. Boligen er helt Ok med terrasse ud mod gaden (Rue de Verdun) og herfra blev der taget lidt aftenbilleder.

 Billedstrimmel fra lørdag

Søndag den 23. december 2007

Sov længe og selvom der er lidt støj fra byen, er det dejligt at bo herinde.

Vejrudsigten lyder på gråt vejr og måske lidt regn – temperaturer over 10 gr.

Turen i dag gik til hele udgangspunktet for vores oplevelser i Provence – La Londe, som vi besøgte for første gang i ca. 1990. Byen lignede sig selv og lokalområdet var udbygget, men ”det første hus” lå som dengang med udsigten ned over vinmarkerne og Middelhavet. Huset er og var stort og har en rigtig dejlig pool, som vi havde stor fornøjelse af.

.

Alle forretninger lukkede kl. 12.30 i modsætning til i Danmark, hvor det er den allersidste store indkøbsdag før jul. Her er der til gengæld åbent fra tidlig morgen til 19.30 på selve juleaftens dag – den 24.12.

Da vi kom tilbage til byen her, var der alligevel fuld gang i forretningerne – skæg forskel. Langs havnen var der sat masser af boder på med sjov til ungerne og deres voksne.
Vi var en smut nede i forretningskvarteret og alle de lækre fødevareforretninger havde åbent. Mundvandet skal man passe gevaldigt på.

Desværre dryppede regnen stadigt småt, men alligevel - hyggeligt at komme omkring i de små gader og opleve / genopleve livet i byen. Det er alligevel en voldsom forskel fra det vi har oplevet tidligere gange på disse kanter. Oplevelser med dejlig, gnistrende sol, varme og lune vinde og hvor alt er grønt og nu, mere behersket og stille..

Juleaften er der gudstjeneste kl. 18.30 og 22.30.

En ekstra juleoverraskelse: Da vi kom tilbage fra turen havde der været opkald fra et ukendt telefonnummer i hjembyen. Telefonen ringede igen sent eftermiddag og en sød pige fortalte, at Lisbeth have vundet en konkurrence i tøjforretningen ”Clamal”. En kupon med 3 forskellige spørgsmål skulle besvares og så blev der trukket lod hver søndag i julemåneden. Hovedpræmien skulle trækkes søndag den 23. december og blev vundet af Lisbeth. Hovedpræmien er en ”Minicruise til Oslo” med DFDS.
Hvor lækkert.
Sidste år i december var vi på en sviptur til Oslo og det var en rigtig god oplevelse og nu kan vi allerede se frem til at opleve det endnu engang. Herligt. Præmien kan hentes én af dagene efter nytåret og det er allerede spændende at se frem til muligheder for tidspunkter og hvad arrangementet ellers indeholder.

Billedstrimmel fra søndag

Mandag 24. december 2007
Juleaftens dag.

Det er dejligt med et godt sovehjerte eller også er der behov for at få sovet igennem. Intet vækkeur, intet pres af aftaler – mon ikke det er sundt?
Vejrudsigten lover lidt sol i dag og igen temperaturer over 10 gr. Min HTC telefon har indbygget vejrkort, som dækker hele Verden og på den måde er det ligetil at følge med i udsigterne.

Turen i dag gik lidt videre med at gense steder, som vi også har været tilknyttet til. Endnu andre ferieboliger vi har oplevet regner vi med at komme forbi i de kommende dage.

  • Flayosc – Gensyn med huset, hvor vores to gode venner Tove og Ivan boede, når de var i Frankrig. Huset er nu beboet, tilsyneladende af franskmænd og omgivelserne var ændret lidt. Store skilte annoncerede huset til salg. Endnu engang mismodigt at være der, uden de to kære.

  • Bargemon – Huset over byen med den berømte bimlende kirkeklokke. Vi boede her 2 år i træk og flygtede efter godt 8 dage sidste gang, da det hele ferien regnede væk. Huset er lidt specielt, i 2 etager med køkken både oppe og nede. Der er en mindre pool på grunden og den var altid dejlig at køle ned i.

  • Bagnols en Forét: Uden tvivl det største og dyreste hus vi har boet i. For stort til 2 personer og med stor pool og alt hvad vi kunne ønske – ja meget mere end vi overhovedet havde behov for. Alligevel blev det til 2 besøg i byen.

Solen kom igennem i løbet af køreturen og det var dejligt at komme omkring i kendte områder og tænke et halvt år frem, hvor vi efter planerne skal på disse kanter – endnu engang. 

Turen sluttede vi tilbage i Sainte Maxime med en stille gåtur rundt i de små gader.

Selve juleaften var bestemt anderledes – til den positive side. Klokken seks var vi ikke rigtigt begyndt på maden og det er på det tidspunkt, hvor hele Danmark står i stegeos til håret og forbruget af el er det højeste på året. Vi satte den medbragte flæskesteg i ovnen, så den ville være klar omkring kl. halv ni og klokken ni var vi klare til at gå til bords. Hyggeligt og med få stearinlys. Desserter – risalamanden kiksede. Det gjorde ikke det store, da vi alligevel havde glemt at købe mandelgave.

Inden maden var færdig gik vi en tur rundt i byen, hvor en del handlende ikke havde fået pakket sammen endnu – det lod ikke til at de havde specielt travl.


Et billede med en sjov effekt

Vi havde haft planer om at gå i kirke, men valgte det fra.
En helt igennem hyggelig juleaften, på en helt anden måde, end hjemme i Danmark.

Billedstrimmel fra mandag

Tirsdag 25. december 2007

Endnu en lang morgensøvn – utroligt – jeg, som normalt er meget tidlig vågen.

Der var egentligt dømt ”flad ud”, men turen gik til Théoule, ”Smørhullet i Provence”. Sjovt var det også at opleve denne plet i gråt og ved beherskede varmegrader. Alligevel var det godt også at være en lille smut forbi her. Der er jo kun gode minder herfra gennem årene.

Forinden var vi lige forbi Irenes hus i Sainte Maxime.

På vejen tilbage fra Théoule, forsøgte vi at komme op til Buddes hus i Anthéor, men her er området blevet lukket af med bomme, så der var ingen adgang.

Sådan har vi været lidt rundt på de steder, hvor vi har boet igennem årene, fra La Londe i vest til Théoule i øst og kunne vende tilbage til denne udsigt over vandet, sent eftermiddag.

Julen sluttede på disse kanter med et kæmpe fyrværkeri ude over vandet og det var spændende at forsøge at tage billeder af det. Et par stykker kan vist godkendes.

.

Billedstrimmel fra fyrværkeriet - tirsdag

Billedstrimmel fra tirsdag

Onsdag 26. december 2007

Så blev det hverdag for franskmændene igen, mens vi danskere stadig holder jul her 2. juledag.

Skodder rulles op, trafikken ruller på gaden nedenfor. Tandlægen der bor på samme etage som os, har gang i forretningen fra morgenstunden, så det var en by med liv i at vågne op til.

Vi har i disse dage endnu engang lært at koble af og ladet tempoet geare langsomt ned, som tiden skrider frem. Tankevækkende og denne vane burde tages med hjem til dagligdagen.

Den tur vi havde talt om at køre i går, kom i gang i dag langt op ad formiddagen. Der er jo intet der haster.

Målet var sneen oppe i bjergene nærmere bestemt ved Gréoliéres. Det gik over stok og sten efter Mio navigatoren – ad små biveje og landeveje og gennem regn og skyer – opad og opad. Byen blev nået samtidig med at benzinmåleren meddelte, at der var begrænset brændstof tilbage og da vi kørte i tåge og havde yderligere 20 km tilbage, blev der lavet en revidering. Ned ad bjergene igen mod Vence og videre mod Saint Paul, som er vores yndlings by, trods de mange turister, inklusive os selv. Mange skridt kan der gås op og ned ad de små stræder, hvor al kørende trafik er udelukket.

De der måtte komme på disse kanter burde opleve byen, selvom den ER meget præget af turisme. Den emmer af?? Svært at forklare.

På vejen ned mod kysten efter besøget, var det tanken at køre via Antibes og Cannes da vi var tæt på at være hjemme.
Ja – goddav - Hjemme i tankerne er for os åbenbart Théoule, som er groet fast hos os.

Denne gang er ”hjemme” stadig Sainte Maxime, som ligger et pænt stykke længere mod vest, så Antibes må vente til næste gang.

Nu er tiden til at begynde at tænke på i morgen hvor SAS venter med et fly kl. 12.45 i Nice. Vi skal lige rydde en smule op og pakke taskerne og efterlade lejligheden, så de næste gæster kan åbne døren til samme ryddelige og rene lejlighed, som vi gjorde for 5 dage siden.

Forinden var vi en smut til byen igen – de sidste indkøb på plads og glæden ved vores IT Verden kom frem. Ved hjælp af Internettet kan man i dag checke ind hos bl.a. SAS 22 timer før flyafgang, men hvad gør man uden Internet? Svaret: En Internet café som er 100 skridt her fra boligen. For 2 € i leje af en PC kunne vi checke ind hos SAS, fik reserveret de ønskede pladser og fik samtidigt kigget på privat mail. Hvor nemt kan det være?

Resten af aftenen skal bruges til en mega Cotes de beuf med salat og et glas vin til og med småpakkeri inden vækkeren larmer i morgen tidlig og der er dømt: Tak for denne gang.

Billedstrimmel fra onsdag

Torsdag 27. december 2007

Vækkeren larmede godt nok og vi tullede færdig og kom af sted mod Nice i en flot solopgang. Lidt malurt – i dagene vi var der, var det primært skyet og med lidt småregn og meget lidt sol, og når vi så rullede derfra kom solen til at skinne fra en helt skyfri himmel, men hellere forlade stedet med sol udenfor og i hjertet. Planen var at køre vi motorvejen A8, men da der var god tid, rullede vi langs kysten hele vejen til Nice og nød det smukke vejr. Bilen blev afleveret i god stand og optanket og snart sad vi blot og ventede på flyet. Det ankom til tiden og vi lettede næsten til tiden. Det dejlige vejr gav en smuk udsigt over de sneklædte bjerge set både fra jorden og fra luften.

.

Vejret vi landede i var gråt, lidt mørkt og endnu engang var det tankevækkende at vi forlader solen og relativ varme kun godt 2 timers flyvetur fra Danmark.

Det er godt at vide, at den ikke er længere væk – solen og varmen.

Billedstrimmel fra torsdag

Slut på endnu en oplevelse

**************************************************************************************
....................................................................................................................................

28. december 2007 kl. 07.00
Fortællingen fra vores jul kommer her - snarest


Gaden vi boede i


Fyrværkeri 25.12.2007

Klik på billederne for forstørrelse

16. december 2007

Ud over at holde stille dage dernede og nyde julefreden er vi sikre på at der venter lidt forskellige oplevelser.
Et stort ønske er at opleve julegudstjenesten i byens kirke. En gudstjeneste, hvor vi forventer helt anderledes ritualer end dem vi er vant til fra danske kirker. Det er lidt uvist, hvornår julegudstjenesten foregår, så det skal undersøges straks vi kommer til byen, da forskellige har påpeget, at der per tradition er stort fremmøde, som vi også kender det her fra landet.
Hvad skal vi ellers?

  • Måske snuse lidt til sneen? Nærmeste skisportssted er Grenoliere les Neiges nord for Grasse. Det ligger ca. 1½ times kørsel fra "vores" by.
    Et andet mål kan være Isola 2000 nord for Nice, hvor der er mere sikkerhed for sne. Vi skal påregne godt 2 timers kørsel til Isola 2000.

  • Måske køre op til det franske "Grand Canyon", som også ligger et par timers kørsel væk. Turen vil gå fra kysten, op ad Trans-en-Provence mod Draguignan og videre derfra mod Comps og så lidt mod venstre og så skulle de dybe dale med floden Verdon i bunden ligge og vente

  • Måske gense St. Tropez i vinterklæder, hvor turismen ikke blokerer alle veje

  • Måske en tur til La Londe, hvor hele vores passion for Provence startede

  • Måske? Måske bare lade bilen stå i sin garage og nyde byen i sin ro og lade den herske.

Der er nok af muligheder for at bruge tiden til både afslapning og oplevelser og der kommer sikkert et kamera eller to på lidt "arbejde"

15.december 2007

Tiden nærmer sig så småt. Én uge frem og så er vi på vej.
Man kan fundere lidt over begrebet: Offentlige transportmidler.
Hvis vi ville anvende det, vil turen med S-tog / Metro tage 1 time og det er rimeligt i tid og ingen bøvl med at få parkeret bilen i Lufthavnen. En hage er der dog ved tanken. Fra matriklen her til stationen må der tages en taxa frem og tilbage og tillægger man prisen som DSB skal have for togturen, bliver det en betænkelig affære. En T/R for 2 personer løber op i 266 kroner
+ taxa.
Triller vi i stedet i bilen, har vi mere styr på bl.a. "rejsetiden". 

En parkering i Kastrup på økonomi P-pladserne P15 og P17 koster 250 kroner for perioden, så set på transporten i kroner og øre, er der ingen tvivl.
De to billige parkeringspladser ligger i yderkanten af lufthavnen, men da der hver 10. minut går en gratis shuttlebus, giver det ikke problemer.

Det samme gælder i øvrigt i Nice lufthavn. Når vi ankommer, skal vi checke ind på biludlejningsfirmaets kontor i selve fly terminalen og for at komme til området for afhentning af selve bilen, går der en gratis shuttlebus fra terminalen til udlejningsområdet.


Klik på kortet

Ankomst:  Terminal 1
Afhentning af bil med Shuttlebus: P7 (blåt felt)

Hvad skal vi køre?
Efter planen bliver det en Citroen C4. Det er en spændende, relativ ny model og passer glimrende i størrelse. Ikke én man skal klemme sig ind i og heller ikke for stor (for dyr).

11. november 2007

Hvordan ser det ud i Ste. Maxime lige nu?

Web Kamera

19. august 2007

Efter hjemkomsten serverer vi en forsinket julefrokost, med alt der hører sig til sammen med familien fra Espergærde - godt at de kan komme.

17. august 2007

Det er nu bestemt. Kontrakten er underskrevet, depositum betalt og flybilletter (SAS) er bestilt. Selv om vi har skrottet Sterling, var det alligevel interessant at se deres billetpriser - og de var faktisk dyrere end SAS billetterne - ikke meget - men lidt har også ret. Vi mangler at bestille en lille bil, men det er der rigeligt af tid til.

Hvor bliver det så?

Ste-Maxime, den lille by ved bugten. Det bliver altså bare godt. Lejligheden passer os rigtigt fint - den ligger sådan set midt i byen (næsten) i gå-afstand til alt. Supermarked ca. 10 min. Restauranter, gågade, havnen, stranden og strandpromenaden 2 min.

På udlejers hjemmeside står der bl.a. "Balkon vender ud mod Rue de Verdon - en gammel ensrettet provencalsk gade med en lille fontæne, små butikker og alm. gadeliv"


Da vi var i byen i maj tog vi en del billeder bl.a. af en fontæne, som pludrede så hyggeligt. Billedet er her:

Om ikke det er samme fontæne vi har taget billede af der omtales - lidt pudsigt. Da vi vandrede rundt dernede i maj var der ingen der havde i tankerne, at her kommer vi til at holde julen 2007. Endnu en oplevelse at se frem til. 


10.08.2007

3. Det kunne sådan set også ende med at blive her.
Ste- Maxime er en lille kystby, vi har boet i et par gange eller tre og besøgt hver gang vi har været på de kanter. Byen ligger i udkanten af bugten ind mod St. Tropez og er en utrolig hyggelig by, hvor man kan lade bilen stå, da alt kan nås på gåben.

Placering af Sainte Maxime

Her er der en lækker lejlighed, som ligger midt i byen hvor der er masser af stemning, naturligvis mest om sommeren, men udlejer af lejligheden oplyser, at byen er julesmykket og med en del jule boder på strandpromenaden, så det kunne være hyggeligt nok. Når vi kigger billeder fra udlejers hjemmeside er det pudsigt, for det er lige før vi tog billeder derfra i juni, da vi besøgte byen.
Der ser sådan ud:

Byen by night

Byen by night

Indkøb på markedet

Indvendig ser lejligheden sådan ud og et par billeder med udsigten derfra:

                

Lejligheden er fuldt udstyret med 2 soveværelser, en spise/opholdstue med balkon, badeværelse og et lækkert køkken. Den ligger på 1. etage og der er også lukket garage 150 m fra boligen. Det lyder alt sammen meget tillokkende og ikke mindst, at det er et sted vi har positive oplevelser i, fra tidligere besøg.

Ste-Maxime er helt sikkert vores favoritby på den franske solkyst og vi har ret sikkert ikke været på de kanter i de sidste mange år uden at smutte forbi, stille bilen og nyde det pulserende liv - sikkert er det nok, at i juledagene er der meget stille sammenlignet med en sommerdag, men det kan bestemt også have sin charme. Der er ca. 80 km fra lufthavnen i Nice til Ste-Maxime, så det er til at overkomme.

Klik på alle billeder for forstørrelse

Det kunne være en oplevelse at deltage i den franske julegudstjeneste og finde ud af, hvor meget den adskiller sig fra den danske.
Vi venter på svar på et par spørgsmål til udlejeren og så må vi se.............

Panoramavue over byen

7. august 2007

Vi tæller lidt på knapper, skal - skal ikke?

1.
Skal vi flyve væk fra Danmark og komme lidt tættere på solen i nogle af juledagene? Intet er bestilt eller bestemt endnu, men følere er sendt ud til 2 lejligheder. Den ene i Menton, som er en lille kystby ud til Middelhavet øst for Monaco. Lejligheden ligger i et større kompleks på 11. etage med flot udsigt til alle sider og terrasse der vender mod syd, hvis solen skulle være med os. Da Sterling Airways jo er sat i skammekrogen har vi søgt andre flyselskaber og vinder SAS / Snowflake sjovt nok priskrigen over Sterling og her få man alene det man betaler for, men er informeret til fulde i forvejen. Ingen kedelige overraskelser.
Et par billeder fra udlejers hjemmeside:

.

Billederne er udsigten fra lejligheden, fra balkonen, udsigt over bjergene bagud og køkkenet

2.
Alternativet kan være Mallorca, som ikke er besøgt siden i ungdommen. Ved det sydvestlige Mallorca ligger et lille havnesamfund, kaldet Santa Ponsa. Også her ligger et boligkompleks med en lækker lejlighed. Her er det lidt mere besværligt, da vi ville have garanti for varme i lejligheden, steg prisen som en raket med den begrundelse, at lejligheden normalt anvendes når solen er stærk nok til opvarmningen. Her er ellers lækker og lidt billigere at flyve til med Air Berlin, som flyver direkte fra København til Palma de Mallorca.
Her kommer billeder fra udlejers hjemmeside:

.

Det ser da heller ikke så tosset ud, eller? Forhandlinger om priser kører løs og intet er endeligt bestemt, som tidligere nævnt. Vi kunne eventuelt også holde traditionen ved lige ved at fabrikere en julefrokost efter hjemkomsten, inden nytårsaften rammer os. Det kunne i grunden være hyggeligt - lidt af hvert - oplevelser.

 

    Top

Startside

Dette Websted blev sidst opdateret 12. oktober 2008