Brændeovn
 

24. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 

 

 

18. maj 2012

Året indkøb af brænde bliver efterhånden en tradition da jeg for et par år siden tog initiativ til at lave lidt storkøb. Hver parcel anvender traditionelt 2 tårne brænde per sæson og brændet leveres primært i tårne, da ingen efterhånden orker slæbet med at få aflæsset løst brænde og så slæbe det ind på trillebøre - det betyder læsning på trillebøren, kørsel til brændeskuret, læsse brændet af ved det og til sidst tage fast i det endnu engang for at få det stablet indendørs i skuret. Det gør nas i min ryg og den vil ikke være med til denne årlige øvelse mere. Derfor leverancer tårne.

Fra at få leveret 4, så 6,osv., kom vi i år op på i alt 18 tårne, som blev bestilt hos Stark i Hillerød, der ikke selv havde varen, men som fik kollegaen i Frederikssund til at levere. De store lastbiler med kraner kan hver transportere 7 tårne, så der måtte tre af slagsen til at levere alt.
Aflæsningen til nærmeste nabo er det letteste, da det blot er at løfte tårnene ind over hans hæk og placere dem lige ved siden af hans brændeskur. Dog må man tage hatten af for chaufføren der med sin transportable remotekontrol til kranen løfter, lirker, drejer, vinkler og placerer tårnet præcist hvor det skulle stå. Det kræver en rolig hånd og god øvelse.
Resten måtte læsses af på parkeringspladsen og køres på palleløftere ind til de enkelte matrikler på palleløftere og hele operationen to sammenlagt tre timer, så det er overkommeligt.

Lidt billeder fra dagen:


Pladsen er ryddet inden det går løs - Det var en skrivefejl med de noterede 19 paller


Naboer samlet til en snak før det går løs

        


Naboens to paller inde i haven - fiks og færdig

  

     
- Og der læsses af

    


Alt er inde og venter på at blive lagt på plads
Tak for inspirerende samarbejde

23. maj 2009

I går blev brændet leveret fra Øernes Brændeplads i en stor bunke på p-pladsen og Alexander var klar med trillebør og energi. Inden for 1½ var det kørt ind i / ved brændeskuret, så jeg skal blot lægge det på plads herefter. Aftalen med Nokia telefonen er hermed fuldført og den var vist god for os begge.

Tilbage står lige, at Alexander har fået lovning på at han i dag får sig en tur i Cupraen, med sig selv ved rattet og mig som passager. Jeg tror han glæder sig til dette.

       

18. februar 2009

Der er lavet en ganske god aftale / handel.
Nabosøn Alexander kom ind i weekenden for at høre, om hans hukommelse fungerede korrekt. Det viste sig at den var helt Ok. :)
Spørgsmålet gik på om jeg havde haft en Nokia 8800 og om jeg stadig havde den, for hvis den ikke blev brugt mere, ville han meget gerne købe den.

Vi har det sådan, at der ikke bør være penge mellem naboer, så for at slippe om ved at han hjertens gerne måtte erhverve telefonen, men det ikke skulle være gratis, lavede vi en rigtig god aftale - siger min ryg.

I stedet for at købe brænde i bure, som de sidste 2 år, med blandet succes, blev prisen for telefonen denne:

Brændet købes i "løs vægt" hos Øernes Brændeplads i Helsingør og læsses af på P-pladsen og Alexanders betaling for telefonen bliver at køre brændet ind og lægge det i brændeskuret. Det var han mere end 100 % med på. Som forbruget af brændet denne vinter ser ud, bliver der sikkert ikke tale om mere end 4 rummeter, svarende til 2 x 2,1 m3.
At vi kommer til at give en hånd er naturligt - opgaven med brændet er mere symbolsk for betalingen af telefonen.

Alexander er i dag 18 år, er færdig i skolen og jobber i Føtex frem til april i år, hvor han følger i sin fars fodspor og skal aftjene sin værnepligt som garder og det er vi stolte af på deres vegne. Tænk - han har haft sin gang her i huset i alle årene og har altid været en dejlig unge at få besøg af.

16. juni 2008

Køb aldrig brænde af M.K. Træ.
Manden lover et og leverer noget andet og i stedet for de aftalte 2,1 m3 per tårn, var der ved opmåling kun omkring 1,5 m3. Manden var kold overfor argumenter (pengene var betalt ved levering) og henviste til, at jeg selv kunne have opmålt tårnene inden leveringen - så det faktisk var min "dovenskab" der skulle sættes fokus på. Det var bare ikke Ok. Havde brændet været til os alene, var det til at sluge, men da vi i alt var fire købere, havde jeg det ikke godt - dog - ingen bebrejdende ord fra de andre tre.

24. maj 2008

Det med indkøb af brænde til 2008 / 2009 er blevet lidt af en føljeton. Det viste sig at Øernes Brændeplads pludseligt havde solgt det brænde, som vi (4 matrikler) havde sat næsen op efter. Den gode Flemming mente at vi var for sene i optrækket og derfor måtte jeg ud og søge andre veje og fandt frem til M.K. Træ.
I mellemtiden var der drøftet meget imellem os købere, at ask faktisk har lige så god en brændværdi som nævnte eg / bøg, så alt endte med at der den 20. maj blev leveret 8 tårne / paller ask - 2 tårne på hver matrikel.
Desværre er der ikke billeder herfra.
Idéen med at få leveret i bure er åbenbar - i hvert fald for min ryg. Hvert tårn indeholder godt 2 m3 tæt pakket træ og da vores tårne er placeret klods op ad brændeskuret, er det dejligt let. Det tager under en time at flytte brændet fra et tårn til skuret og sammenlignet med tidligere, hvor brændet blev leveret løst på p-pladsen, er det mageligt. Dengang (løst leveret) måtte det flyttes ind over 2 dage og så var ryggen umulig i en god tid efter. Det koster mere i kroner, men er det værd. Lidt billeder:

.

 22. marts 2008

Brændet, som blev leveret fra Lyngby Hegn i 2006, blev sikkert købt for sent, da det var ret vådt og det gav nogle problemer med optænding og med at få effektiv varme, men det blev tilskrevet det sene købs tidspunkt.
I 2007 blev årets brændehøst skaffet allerede i juni og her har fyringssæsonen vist, at brændet var alt for tørt. Det har betydet, at vi løb tør for brænde allerede i starten af påsken og har måttet købe dyrt ind på tankstationen.

I dag fik vi kontakt til Øernes Brændeplads og fik en god snak med Flemming, som var meget imødekommende omkring indkøb af et mindre læs brænde, som skal holde sæsonen ud. Det blev hentet på en lejet trailer. At prisen lå 25 % under markedsprisen skyldes sikkert et godt påskehumør. ;-)

Der er mange slags træ at vælge imellem, men den dyre løsning med bøg eller eg ender altid med at blive den mest økonomiske løsning, da brændværdien ligger i top. Vi er efterhånden en del naboer der fyrer i brændeovn - de nærmeste løber op i 5 matrikler, som hver bruger + / - 4 m3 per sæson, så oplægget til Flemming er, at han regner på en rabat for en samlet levering på ca. 20 m3. Der er to muligheder:
Enten at få det leveret i ét stort læs , hvor det skal læsses på trillebøre og køres ind eller i bure, som kan leveres på de enkeltes adresser.
Vi får en pris i april.

Lidt billeder fra dagens aktiviteter - hold curseren over de enkelte billeder for tekst.

9. september 2006

I år har ryggen været prioriteret ved indkøb af brændet. Normalt er brændet kommet fra Poppelgårdens Brændehandel, men ikke bare er Mogens gået på pension, men det har også været et stort slæb at få losset brændet på parkeringspladsen, samle det op i trillebøre og rulle ind til skuret, for at fatte brændet anden gang, og at få det stablet i brændeskuret. Derfor blev brændet købt i bure hos Lyngby Hegn. Burene kunne køres hele vejen ind til brændeskuret og her var det en smal sag, at få det lagt på plads. Ryggen har det næsten OK efter øvelsen og det er rart at brændet er på plads til den kommende sæson.

En anden brændekilde skal prøves i den kommende vinter - lidt spændende.

Vi griller som bekendt en del. Her anvender vi oftest Heat Beats grillkul.

De nye briketter kan anvendes både til grill og opvarmning i brændeovnen og kan bruges flere gange. Leverandøren skriver på sin hjemmeside:

Kokosbriketter

 • Fremstillet af 100% rene naturmaterialer (kokosnødskaller) uden nogen form for tilsætningsstoffer eller kemikalier. (Certificeret)
 • De kan brænde i op til 6 timer, da briketterne har et meget højt kulstofindhold (>80%) og dermed højere brændværdi end andre produkter (typisk >20% større brændværdi i forhold til andre briketter).
 • Briketterne er meget nemme at tænde op pga. skorstens-effekten af hullet i midten (optændingstiden er typisk <15 min.).
 • De udvikler næsten ingen aske (kun 4%), hvilket svarer til omkring 30% mindre aske end andre briketter.
 • Der er beskeden røgudvikling.
 • De er markedets varmeste med godt 30.000 K joule/kilo (andre briketter typisk max. 25.000Kj/Kg).
 • De kan slukkes med vand (eller kvælning) og genantændes, typisk op til 3 gange.
 • Økonomisk i brug pga. den lange brændtid, høje varme (mindre mængde nødvendig) samt mulighed for "genbrug".
 • 6-kantede briketter der er nemme at stable således at varmen er præcis der, hvor man ønsker det.
 • Perfekt pakning i 5/10 kg. salgsenheder, hvor briketterne er stablet dvs. ingen knuste briketter, ingen kulstøv og pladsbesparende.
 • Briketterne er forseglet i plastfolie således at de tåler overvintring under fugtig forhold og dermed også velegnede til "vinter grill entusiaster".

Det er umiddelbart en dyrere måde at opvarme på, men en kombination af almindelig brænde og kokosbriketter, som kan slukkes og tændes igen efter behov, lyder tiltalende. Den samme mulighed er der med grillkul hos nævnte Heat Beads. Her lukker man for spjældene på grillen efter at maden er færdig og kullene slukker og kan gentændes ved behov. At kokosbriketterne også har denne mulighed og kan anvendes i grillen - det må afprøves.

August 2005

Her i huset har vi siden slutningen af 80'erne brugt brændeovn som opvarmning. Vi startede med en Morsø 1024 brændeovn. Dengang troede vi, at det blot var at få ovnen stillet op og få en skorsten tilsluttet så var alt i orden, men vi blev hurtigt belært om, at der er regler for også dette i vores samfund. Man skal have en autoriseret skorstensfejers godkendelse af installationen og samme skorstensfejer, som har monopol for sit område, skal tilse, rense og løbende godkende ovn/skorsten.

En kombination af brændeovn og solvarme er en god, økonomisk løsning når ens hus er el opvarmet.

For 5 år siden var den gamle ovn blevet umoderne og slidt og blev skiftet ud med en Scan-line 41 ovn, som til forskel for Morsø ovne af støbejern, er fremstillet i stålplade. Når den gamle ovn blev erklæret umoderne er grunden, at der kom en ny type brændeovne:

Scan-Line 41 

En funktionel ovn, med en speciel udviklet brandkammerteknik, der medfører, at ovnen kan brænde fuldstændig rent fra en meget lille ydelse til den relative høje effekt. En ovn, hvorom der siges, at en tilsodet rude er en umulighed.
Med en solid støbejernslåge, der giver en forøget sikkerhed for en vedvarende tæt låge.

 

 

 

ovndata.gif (4633 bytes)
SL41stor.JPG (14347 bytes)
Ovndata
Vægt i kg. Røgafgang
udv. ø mm
Ydelse i kW Fyringsåbning cm Opvarmning
i m2
A B C D H
140 149 6-9 36x37 40-130 16 51 88,6 42,5 105
 
Data vedrørende DS-godkendelse
kW ved
afprøvning
Min. skorstenstræk i mbar Indfyrings-
mængde i kg
Sikkerhedsafstand til brændbart materiale til siden i cm Sikkerhedsafstand til brændbart materiale bagud i cm
6 0,14 2,1 45 10

Der findes to typer brændeovne: Konvektionsovne og strålevarmeovne. Konvektionsovne er den nye generation af brændeovne. Ovnen varmer luften op, og sender den rundt i lokalet. Det giver en jævn, og behagelig varme og ensartet temperatur overalt. Strålevarmeovne er kendt af mange generationer. Varmen bliver koncentreret omkring ovnen. Derfor bliver luften tæt ved ovnen meget varm, mens temperaturen falder, jo længere væk man kommer fra ovnen. Det var konvektionsovnen vi valgte.

Steffen Hansen fra Multi Pejse A/S har solgt brændeovne i mange år. I Rabatten kom han med fem råd, som er gode at have med i bagagen, hvis man som privatperson begiver sig ud på brugtmarkedet:
 

 • Inden man køber brændeovn, skal man beslutte sig for, om man skal have en konvektionsovn (luftcirkulation) eller en strålevarmeovn? Alle nye ovne er i dag konvektionsovne, da de giver den bedste varmefordeling. Det skyldes, at den varme luft bedre kan cirkulere ved konvektion. Strålevarmeovnen giver en ligeså høj varme som konvektionsovnen, men kan have sværere ved at fordele varmen ud i rummet.

   
 • Sørg for at find en ovn, der passer i effekten til det areal, du ønsker at opvarme. Bag på ovnen er der som regel en prægplade, hvor man kan finde effektiviteten af brændeovnen angivet i kw. Én kw svarer til cirka 20 kvadratmeter, og så er det jo let at regne ud, hvor stor en ovn man skal købe.

   
 • Man skal helst gå efter en brændeovn, der er DS godkendt (dette står også bag på de fleste ovne). DS står for Dansk Standard og er den danske kvalitetskontrol. DS-godkendelsen er bevis på, at ovnen brænder miljøvenligt og lever op til de øvrige standarder, vi har i Danmark. Køber man en ovn, der ikke har et DS-mærke, betyder det f.eks. noget for, hvor langt fra væggen, ovnen må stå.

   
 • Kig isoleringen i ovnen godt efter i sømmene. Hvordan har stenene det indeni ovnen? Hvis de er slået i stykker, kan der komme nogle ekstraudgifter oveni brugtprisen. Derudover er det en god idé at kigge på røgvendepladerne øverst i ovnen - de skal også helst være intakte.

   
 • Sidst men ikke mindst skal man ikke købe for gammel en brændeovn. Køber man en brændeovn, der er mere end 10-15 år gammel, kan der komme udgifter på til vedligeholdelse og fornyelse af indmaden i ovnen. Og så er det et godt tip at holde sig til de etablerede danske mærker, her går man ikke fejl af kvalitet og effekt.

Igennem årene har vi købt "færdigt" brænde. D.v.s. brænde, som er skåret i ca. 30 cm længe og kløvet, så det har været lige til at stable / opbevare i brændeskuret. Man bør sætte sig ind i, hvordan  brændets rumfang måles, da der er forskellige værdier:

En rummeter savet, kløvet og stablet træ indeholder mest træ af de tre forskellige slags rummeter der er beskrevet her.   Mængden af træ afhænger af træstykkernes størrelse og stakkens tæthed. Jo større stykker træ, jo mere træ er der i den pågældende rummeter.  
En kasserummeter er en kasse på 1 x 1 x 1 meter. Træstykkerne bliver hældt ned i kassen, og ligger hulter til bulter.   Jo mindre træstykkerne er, jo mere træ kan der være i kasserummeteren. En kasserummeter brænde anslås at indeholde mellem halvt og to tredjedele så meget træ som en rummeter savet, kløvet og stablet brænde.  
Skovrummeter/rummeter af hele stykker træ.

En rummeter helt træ, er oftest træ i længder af 2 eller 3 meter. Det er typisk træ, til dem der selv vil skære træet i mindre stykker.
  Er træstykkerne lange og krumme, er indholdet af en rummeter helt træ lille. Jo kortere stykker det hele træ har, og jo større diameteren er, jo større mængde træ indeholder stakken.

Rummeter i hele stykker træ kaldes også for skovrummeter.
 
Der findes mange udbydere af træ og man bør simpelt undersøge prisniveauet og vælge det som passer husstanden bedst. Man kan få leveret brændet fra en lastvogn, som læsser det af på et udvalgt sted.

Brændet kan også leveres i "bure", hvor det er stablet på en palle, som kan køres ind på opbevaringsstedet. Det er lidt dyrere.

Hvad skal man så anvende for en type træ til sin brændeovn?

Brændet med den bedste brændværdi er Eg, bøg eller Elm, hvis sidstnævnte kan leveres. Priserne er meget lig hinanden og alle tre typer har en god brændværdi. Birk har en dejlig duft, men giver ikke så meget varme fra sig som de tre nævnte. Alt træ fra graner er mindre godt - det brænder hurtigt og indeholder i øvrigt en del harpiks, som brænder i små eksplosioner eller knald.

Brændværdier

 

Vand-indhold

Brændværdi pr. kg

Vægt pr.

rummeter

Brændværdi

pr. rummeter

Olie pr.

rummeter

Brænde

Lagret: bøg/eg

 

20%

 

4,08 kWh

 

380 kg1

 

1550 kWh1

 

156 liter1

Brænde

Lagret: nåletræ

 

20%

 

4,13 kWh

 

240 kg1

 

990 kWh1

 

99 liter1

Træpiller/

træbriketter

7%

4,91 kWh

585 kg

2872 kWh

288 liter

Skovflis, tørt

25%

3,83 kWh

190 kg

728 kWh

73 liter

Skovflis, lagret

40%

2,92 kWh

235 kg

686 kWh

69 liter

1 Der regnes med en rummeter kløvet og stablet brænde

Køb ikke brænde leveret i nylonnet på tankstationer eller lignende steder, da det er hammerdyrt. Brug kun denne løsning, hvis der skal bruges en sjat til hygge.

Om pejsebrænde

Tekst og foto af Henrik Wulff Christensen

Opvarmning med pejs eller brændeovn er en miljørigtig måde at opvarme sit hus på.
Den mængde CO2, som produceres ved afbrænding i en miljøgodkendt brændeovn, svarer til den samme mængde, som vil blive produceret, hvis træet ligger og rådner i skovbunden.
Opvarmning i pejs - eller brændeovn anbefales af Miljø- og Energiministeriet som et godt supplement til andre varmekilder.

Varmemængde og massefylde
Alle arter af træ har den samme varmemængde pr. kg brænde. Men massefylden er IKKE den samme for - de forskellige typer træ vejer forskelligt pr. rummeter.

 
De lette træarter kan bruges, når der skal tændes op i brændeovnen - de er letantændelige og får hurtigt godt fat.

De tunge træsorter brænder langsommere. De bruges, når der er kommet godt gang i ovnen. Massefylden er høj, så du skal ikke fyre så tit.

Når du køber pejsebrænde, kan du få det leveret, skåret og kløvet i passende stykker. Du skal endelig sikre dig, at træet er tørt nok til at blive anvendt til den aktuelle fyringssæson.
 
For at vurdere om træet er tørt nok, kan følgende små tips anvendes:

Slå brændestykkerne mod hinanden. Lyden skal være skarp. Vådt træ vil give en dump lyd.
Du kan også spytte på den ene ende af træstykket eller dyppe det i sæbevand. Pust så i den modsatte ende - hårdt ...
Træet er tørt, hvis luften, du puster igennem, får spyttet eller sæbevandet til at boble.

Et måleinstrument, der præcist angiver vandindholdet i et stykke træ, kan selvfølgelig også bruges - men det er vist at overdrive lidt som almindelig privatperson.

Du kan også tænde op i brændeovnen: Brænder træet med en let og klar gul flamme, er det tørt. Kommer der kraftig, mørk røg, er træet ikke tørt nok.

Tørreprocessen
Det er mest hensigtsmæssigt at købe træ ind i foråret - så kan det ligge og tørre hele sommeren.

Skal du selv i gang med at fælde og kløve, er det en god idé at fælde træet inden 1 april.

Kløvningen fremskynder tørringsprocessen, så sav og kløv træet inden 1 maj. Brug en flækøkse eller lej en kløvemaskine.

Opbevar dit brænde under halvtag sommeren over. En presenning kan bruges, men den forhindrer samtidig fordampning.
Du kan også bygge en såkaldt bikube - den ser rigtig flot ud i haven. Træstykkerne vil få luft ind fra alle sider og vandet kan løbe af. Bikuben kan overdækkes om vinteren.

I september begynder brændet at optage vand fra luften - også selvom træet er dækket til eller stablet i et skur.

Har du mulighed for det, er det en god idé at tage brændet ind en uge før, det skal brændes. Så tørrer det helt op.

Gode råd fra Brændeovnsspecialisten, hvor vi købte den nuværende ovn:

 • Køb altid en DS godkendt brændeovn.
  En god brændeovn har en støbejernslåge.
  En god brændeovn har fuldsvejst brændkammer.
  En god brændeovn skal man selv kunne servicere.
  (skifte sten, røgvenderplade, glas, tætningssnore/pakninger)
  En god 6-8 kW brændeovn vejer over 100kg.
  En god brændeovn har luft-skyl system der holder ruden ren.
  En god brændeovn har regulerbar, kanalforvarmet sekundærluft.
  En god brændeovn er der altid en god garanti på.
 • www.braendeovnsspecialisten.dk

 

 
    Top

Startside | Feriehus i Provence | Rejser-Ferier | Ture i Danmark | Biler | Diverse | Fotoalbum | Madopskrifter | Motorløb | Golf | Brændeovn | Solvarme | Links | Formel 1 - 2007 | Vejret, August 2011

Dette Websted blev sidst opdateret 24. september 2013