18. maj 2012
Året indkøb af brænde bliver efterhånden en tradition da jeg for et par år siden tog initiativ til at lave lidt storkøb. Hver parcel anvender traditionelt 2 tårne brænde per sæson og brændet leveres primært i tårne, da ingen efterhånden orker slæbet med at få aflæsset løst brænde og så slæbe det ind på trillebøre - det betyder læsning på trillebøren, kørsel til brændeskuret, læsse brændet af ved det og til sidst tage fast i det endnu engang for at få det stablet indendørs i skuret. Det gør nas i min ryg og den vil ikke være med til denne årlige øvelse mere. Derfor leverancer tårne.
Fra at få leveret 4, så 6,osv., kom vi i år op på i alt 18 tårne, som blev bestilt hos Stark i Hillerød, der ikke selv havde varen, men som fik kollegaen i Frederikssund til at levere. De store lastbiler med kraner kan hver transportere 7 tårne, så der måtte tre af slagsen til at levere alt. Aflæsningen til nærmeste nabo er det letteste, da det blot er at løfte tårnene ind over hans hæk og placere dem lige ved siden af hans brændeskur. Dog må man tage hatten af for chaufføren der med sin transportable remotekontrol til kranen løfter, lirker, drejer, vinkler og placerer tårnet præcist hvor det skulle stå. Det kræver en rolig hånd og god øvelse. Resten måtte læsses af på parkeringspladsen og køres på palleløftere ind til de enkelte matrikler på palleløftere og hele operationen to sammenlagt tre timer, så det er overkommeligt.
Lidt billeder fra dagen:
Pladsen er ryddet inden det går løs - Det var en skrivefejl med de noterede 19 paller
Naboer samlet til en snak før det går løs
Naboens to paller inde i haven - fiks og færdig
- Og der læsses af
Alt er inde og venter på at blive lagt på plads Tak for inspirerende samarbejde
23. maj 2009
I går blev brændet leveret fra Øernes Brændeplads i en stor bunke på p-pladsen og Alexander var klar med trillebør og energi. Inden for 1½ var det kørt ind i / ved brændeskuret, så jeg skal blot lægge det på plads herefter. Aftalen med Nokia telefonen er hermed fuldført og den var vist god for os begge.
Tilbage står lige, at Alexander har fået lovning på at han i dag får sig en tur i Cupraen, med sig selv ved rattet og mig som passager. Jeg tror han glæder sig til dette.
18. februar 2009
Der er lavet en ganske god aftale / handel. Nabosøn Alexander kom ind i weekenden for at høre, om hans hukommelse fungerede korrekt. Det viste sig at den var helt Ok. :) Spørgsmålet gik på om jeg havde haft en Nokia 8800 og om jeg stadig havde den, for hvis den ikke blev brugt mere, ville han meget gerne købe den.
Vi har det sådan, at der ikke bør være penge mellem naboer, så for at slippe om ved at han hjertens gerne måtte erhverve telefonen, men det ikke skulle være gratis, lavede vi en rigtig god aftale - siger min ryg.
I stedet for at købe brænde i bure, som de sidste 2 år, med blandet succes, blev prisen for telefonen denne:
Brændet købes i "løs vægt" hos Øernes Brændeplads i Helsingør og læsses af på P-pladsen og Alexanders betaling for telefonen bliver at køre brændet ind og lægge det i brændeskuret. Det var han mere end 100 % med på. Som forbruget af brændet denne vinter ser ud, bliver der sikkert ikke tale om mere end 4 rummeter, svarende til 2 x 2,1 m3. At vi kommer til at give en hånd er naturligt - opgaven med brændet er mere symbolsk for betalingen af telefonen. Alexander er i dag 18 år, er færdig i skolen og jobber i Føtex frem til april i år, hvor han følger i sin fars fodspor og skal aftjene sin værnepligt som garder og det er vi stolte af på deres vegne. Tænk - han har haft sin gang her i huset i alle årene og har altid været en dejlig unge at få besøg af.
16. juni 2008
Køb aldrig brænde af M.K. Træ. Manden lover et og leverer noget andet og i stedet for de aftalte 2,1 m3 per tårn, var der ved opmåling kun omkring 1,5 m3. Manden var kold overfor argumenter (pengene var betalt ved levering) og henviste til, at jeg selv kunne have opmålt tårnene inden leveringen - så det faktisk var min "dovenskab" der skulle sættes fokus på. Det var bare ikke Ok. Havde brændet været til os alene, var det til at sluge, men da vi i alt var fire købere, havde jeg det ikke godt - dog - ingen bebrejdende ord fra de andre tre.
24. maj 2008
Det med indkøb af brænde til 2008 / 2009 er blevet lidt af en føljeton. Det viste sig at Øernes Brændeplads pludseligt havde solgt det brænde, som vi (4 matrikler) havde sat næsen op efter. Den gode Flemming mente at vi var for sene i optrækket og derfor måtte jeg ud og søge andre veje og fandt frem til M.K. Træ. I mellemtiden var der drøftet meget imellem os købere, at ask faktisk har lige så god en brændværdi som nævnte eg / bøg, så alt endte med at der den 20. maj blev leveret 8 tårne / paller ask - 2 tårne på hver matrikel. Desværre er der ikke billeder herfra. Idéen med at få leveret i bure er åbenbar - i hvert fald for min ryg. Hvert tårn indeholder godt 2 m3 tæt pakket træ og da vores tårne er placeret klods op ad brændeskuret, er det dejligt let. Det tager under en time at flytte brændet fra et tårn til skuret og sammenlignet med tidligere, hvor brændet blev leveret løst på p-pladsen, er det mageligt. Dengang (løst leveret) måtte det flyttes ind over 2 dage og så var ryggen umulig i en god tid efter. Det koster mere i kroner, men er det værd. Lidt billeder:
22. marts 2008
Brændet, som blev leveret fra Lyngby Hegn i 2006, blev sikkert købt for sent, da det var ret vådt og det gav nogle problemer med optænding og med at få effektiv varme, men det blev tilskrevet det sene købs tidspunkt. I 2007 blev årets brændehøst skaffet allerede i juni og her har fyringssæsonen vist, at brændet var alt for tørt. Det har betydet, at vi løb tør for brænde allerede i starten af påsken og har måttet købe dyrt ind på tankstationen.
I dag fik vi kontakt til Øernes Brændeplads og fik en god snak med Flemming, som var meget imødekommende omkring indkøb af et mindre læs brænde, som skal holde sæsonen ud. Det blev hentet på en lejet trailer. At prisen lå 25 % under markedsprisen skyldes sikkert et godt påskehumør. ;-)
Der er mange slags træ at vælge imellem, men den dyre løsning med bøg eller eg ender altid med at blive den mest økonomiske løsning, da brændværdien ligger i top. Vi er efterhånden en del naboer der fyrer i brændeovn - de nærmeste løber op i 5 matrikler, som hver bruger + / - 4 m3 per sæson, så oplægget til Flemming er, at han regner på en rabat for en samlet levering på ca. 20 m3. Der er to muligheder: Enten at få det leveret i ét stort læs , hvor det skal læsses på trillebøre og køres ind eller i bure, som kan leveres på de enkeltes adresser. Vi får en pris i april.
Lidt billeder fra dagens aktiviteter - hold curseren over de enkelte billeder for tekst.
9. september 2006
I år har ryggen været prioriteret ved indkøb af brændet. Normalt er brændet kommet fra Poppelgårdens Brændehandel, men ikke bare er Mogens gået på pension, men det har også været et stort slæb at få losset brændet på parkeringspladsen, samle det op i trillebøre og rulle ind til skuret, for at fatte brændet anden gang, og at få det stablet i brændeskuret. Derfor blev brændet købt i bure hos Lyngby Hegn. Burene kunne køres hele vejen ind til brændeskuret og her var det en smal sag, at få det lagt på plads. Ryggen har det næsten OK efter øvelsen og det er rart at brændet er på plads til den kommende sæson.
En anden brændekilde skal prøves i den kommende vinter - lidt spændende.
Vi griller som bekendt en del. Her anvender vi oftest Heat Beats grillkul.
De nye briketter kan anvendes både til grill og opvarmning i brændeovnen og kan bruges flere gange. Leverandøren skriver på sin hjemmeside:
Kokosbriketter
Det er umiddelbart en dyrere måde at opvarme på, men en kombination af almindelig brænde og kokosbriketter, som kan slukkes og tændes igen efter behov, lyder tiltalende. Den samme mulighed er der med grillkul hos nævnte Heat Beads. Her lukker man for spjældene på grillen efter at maden er færdig og kullene slukker og kan gentændes ved behov. At kokosbriketterne også har denne mulighed og kan anvendes i grillen - det må afprøves.
August 2005
Her i huset har vi siden slutningen af 80'erne brugt brændeovn som opvarmning. Vi startede med en Morsø 1024 brændeovn. Dengang troede vi, at det blot var at få ovnen stillet op og få en skorsten tilsluttet så var alt i orden, men vi blev hurtigt belært om, at der er regler for også dette i vores samfund. Man skal have en autoriseret skorstensfejers godkendelse af installationen og samme skorstensfejer, som har monopol for sit område, skal tilse, rense og løbende godkende ovn/skorsten.
En kombination af brændeovn og solvarme er en god, økonomisk løsning når ens hus er el opvarmet.
For 5 år siden var den gamle ovn blevet umoderne og slidt og blev skiftet ud med en Scan-line 41 ovn, som til forskel for Morsø ovne af støbejern, er fremstillet i stålplade. Når den gamle ovn blev erklæret umoderne er grunden, at der kom en ny type brændeovne:
En funktionel ovn, med en speciel udviklet brandkammerteknik, der medfører, at ovnen kan brænde fuldstændig rent fra en meget lille ydelse til den relative høje effekt. En ovn, hvorom der siges, at en tilsodet rude er en umulighed. Med en solid støbejernslåge, der giver en forøget sikkerhed for en vedvarende tæt låge.
Der findes to typer brændeovne: Konvektionsovne og strålevarmeovne. Konvektionsovne er den nye generation af brændeovne. Ovnen varmer luften op, og sender den rundt i lokalet. Det giver en jævn, og behagelig varme og ensartet temperatur overalt. Strålevarmeovne er kendt af mange generationer. Varmen bliver koncentreret omkring ovnen. Derfor bliver luften tæt ved ovnen meget varm, mens temperaturen falder, jo længere væk man kommer fra ovnen. Det var konvektionsovnen vi valgte.
Steffen Hansen fra Multi Pejse A/S har solgt brændeovne i mange år. I Rabatten kom han med fem råd, som er gode at have med i bagagen, hvis man som privatperson begiver sig ud på brugtmarkedet:
Igennem årene har vi købt "færdigt" brænde. D.v.s. brænde, som er skåret i ca. 30 cm længe og kløvet, så det har været lige til at stable / opbevare i brændeskuret. Man bør sætte sig ind i, hvordan brændets rumfang måles, da der er forskellige værdier:
Brændet kan også leveres i "bure", hvor det er stablet på en palle, som kan køres ind på opbevaringsstedet. Det er lidt dyrere.
Hvad skal man så anvende for en type træ til sin brændeovn?
Brændet med den bedste brændværdi er Eg, bøg eller Elm, hvis sidstnævnte kan leveres. Priserne er meget lig hinanden og alle tre typer har en god brændværdi. Birk har en dejlig duft, men giver ikke så meget varme fra sig som de tre nævnte. Alt træ fra graner er mindre godt - det brænder hurtigt og indeholder i øvrigt en del harpiks, som brænder i små eksplosioner eller knald.
Brændværdier
Vand-indhold
Brændværdi pr. kg
Vægt pr.
rummeter
Brændværdi
pr. rummeter
Olie pr.
Brænde
Lagret: bøg/eg
20%
4,08 kWh
380 kg1
1550 kWh1
156 liter1
Lagret: nåletræ
4,13 kWh
240 kg1
990 kWh1
99 liter1
Træpiller/
træbriketter
7%
4,91 kWh
585 kg
2872 kWh
288 liter
Skovflis, tørt
25%
3,83 kWh
190 kg
728 kWh
73 liter
Skovflis, lagret
40%
2,92 kWh
235 kg
686 kWh
69 liter
1 Der regnes med en rummeter kløvet og stablet brænde
Køb ikke brænde leveret i nylonnet på tankstationer eller lignende steder, da det er hammerdyrt. Brug kun denne løsning, hvis der skal bruges en sjat til hygge.
Om pejsebrænde
Tekst og foto af Henrik Wulff Christensen
Gode råd fra Brændeovnsspecialisten, hvor vi købte den nuværende ovn:
Startside | Feriehus i Provence | Rejser-Ferier | Ture i Danmark | Biler | Diverse | Fotoalbum | Madopskrifter | Motorløb | Golf | Brændeovn | Solvarme | Links | Formel 1 - 2007 | Vejret, August 2011
Dette Websted blev sidst opdateret 24. september 2013