Flæskesvær, som dem vi købte i Roskilde for år tilbage
22. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 
 
 


02.05.2013

Ingredienser

Bed din slagter hive sværen af en mellemkam / flæskesteg af gris. Så meget som du orker at arbejde med, da det tager sin lille tid at lave disse flæskesvær. Er slagteren rigtig rar skærer han næsten alt fedt fra og det fedt tages med hjem. Formål - fedtegrever, hjemmelavet fedt til pålæg, krydderfedt etc., der er mange muligheder.

Vand og salt

Mere skal der ikke til andet end en god skarp kniv

*******************************************************************************************

Sværen skæres i ganske tynde strimler og er der stadig for meget fedt tilbage skæres det fra før eller efter at have skåret sværen i strimler. Det er optimalt, som i dag, at klare hovedparten af opgaven udenfor her 1. maj, hvor solen igen er fremme - ikke at forglemme. Det er lunt da vi næsten ingen vind har i dag. 11 grader - det er ikke at kimse af. :) Grillen klarer stort set alle opgaver der kræver varme


For  meget fedt


Passende mængde fedt

Det afskårne fedt sættes over grill blusset / komfuret under lav varme for at ende med at blive til fedtegrever. Pas på fedtet ikke bruner for meget, da det hermed ikke er så lækkert at anvende i forbindelse med f.eks. pålæg. Fedtet kan bruges i sig selv, med timian, estragon, hjemmelavede / ristede løg etc.,

Smid de afskårne svær i kogende vand, lad det koge op og kog dem i kun 3-4 minutter.

Vandet hældes fra og sværene lander i en si og køles ned til de er til at røre ved

Bland groft salt i sværene og her er det fornemmelsen der bestemmer - ikke for lidt og ikke for meget, men tendensen er at sværene skal være salte og bruger man groft salt må det gerne vise sig på de færdige svær.

Hvem tænker på en kølig pilsner?

Tænd for ovnen eller grillen og opvarm den til 160 gr. og hold denne temperatur

Fordel sværene på en bradepande / alubakke, som i forvejen har fået lidt af den afsmeltede fedt fra fremstillingen af fedtegrever. En neutral madlavningsfedt kan også anvendes. Meningen er at sværene ikke sætter sig fast i bradepande / alubakke ved at komme "tørre" i bakken.

Sæt bakken med sværene i grillen og lad dem få fred den første halve time.

Kig herefter til dem og hav tålmodighed. Lad temperaturen blive hvor den er - det skal nok komme.

Her kommer udfordringen - tålmodigheden. Efter ½ time begynder sværene at tage den rigtige farve, men er stadig helt ufærdige og bløde. Skil de der klistrer lidt sammen fra hinanden - der er mere plads i bakken nu hvor sværene begynder at tage form.

Kig herefter til dem hver 5 / 10. minut og hold dem adskilte og vend dem efter behov til de alle er sprøde og gyldne.

En god oplevelse.

Ah - det var arbejdet værd

Undskyld supermarkeder etc., men her er der lagt sjæl og lidt arbejde i og meget beskedent, hvilket jeg mener, så er det en god oplevelse at lave disse svær og nyde dem - der er ingen sammenligning - jeg ved det - noget hovskisnovski at skrive.

  • Servering
     
  • Ren snack - tæl aldrig kalorier i denne forbindelse, men hellere om at nyde dem med gode venner / familie med vand, øl, cola, vin eller helt uden andet en den sprøde smag.

  • Bemærkning
  • Det her bruger lidt tid, så afsæt god tid og ro - brug den tid det tager - afsæt ca. 3 timer, hvor hovedparten af tiden går med selve processen i ovnen, så tag det som et sjovt og dejligt indslag ved gæstebud. Det er med garanti populært.

For sjov vil jeg en dag sætte mig ind i, hvordan man normalt laver flæskesvær og bruger dem som salgsobjekt - efter ovennævnte tilberedning er der med garanti ingen økonomi i den form for produktion. :)

God appetit

  Tilbage til opskrifter
Top
     
 
Dette Websted blev sidst opdateret 02. maj 2013