Grå stær

                              
                                                                                                                                                                                                                     22. september 2013
 

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 

 

 

 

23.07.2009

Jeg var hos optikeren og fik målt øjnene til mit nye syn og glædede mig voldsomt til at kunne hente dem - små tre uger efter. Jeg håbede at de kunne blive færdige inden vi skulle på en 4 dages tur til Rom - det lykkedes - fredagen før afrejsen mandag. Skuffelsen var stor, da der var gået noget rivende galt med læsefeltet / fokuseringen. Det var som at være iført en gedigen efter brandert. Alle vinkler væltede og jeg oplevede et syn, hvor det at se lige ud var ok, men ved alt andet syn, væltede billedet totalt. Ny aftale i morgen fredag for at få styr på dette.

Der er en lille "efterstær" på venstre øje, som skal have en kort laserbehandling i midten af august, når ferien er afsluttet hos øjenlægen. Det er efter sigende et meget ukompliceret fænomen.  

26.06.2009

Dette er en forunderlig verden. I denne uge, for første gang efter operationen, var jeg på kundebesøg i Jylland og var på vejene ret mange timer. Synet holder!! Jeg kan læse vejskilte på lang afstand og med det smukke solskinsvejr vi har i denne tid, har det været en helt speciel oplevelse at vågne til klare morgener, hvor den BLÅ farve er så tydelig, noget som andre der er opereret af samme årsag, har gjort opmærksom på. Måske lagde jeg ikke så meget mærke til det lige efter OP, men nu er det meget tydeligt. Klare og rene farver. Solbrillerne er brugt flittigt efter rådet fra lægen.
Det eneste der kan være et problem (luksus) er læsebrillen. Når jeg kører og mobiltelefonen ringer, kan jeg ikke se hvor opkaldet stammer fra, da bogstaverne er meget små i telefonen, så der er nogle hektiske sekunder fra opkaldet, til at få lagt solbriller og få læsebriller på og så besvare opkaldet, men det går - som sagt - et luksusproblem. Nu er der kun godt 8 dage til jeg kan gå til optikeren.  

20.06 2009

I længere tid har det været lidt vanskeligt at se skarpt og langt / tydeligt. Det var ikke noget større problem, men fik alligevel min vej forbi optikeren, for at få målt øjnene med tanke på at få stærkere glas.
Den gode optiker gjorde store krumspring for at få det skarpe syn frem, men endte med at kigge i begge øjne med en skarp lyskilde og rådede mig til at opsøge øjenlægen.

Her i byen er der én øjenlæge jeg har tillid til og fik en tid i kalenderen, som lå måneder frem, da han er meget søgt. Da datoen for konsultationen nærmede sig, måtte jeg aflyse tidsbestillingen, da der kom et vigtigt møde, som jeg måtte deltage i.
Lidt surt, men sådan går det ind imellem.

I stedet måtte jeg gå til en åben konsultation og valgte heldigvis at stille mig i kø (sad på  trappen) en lille time før åbningstiden og det lønnede sig, så jeg kom ind til Claus en lille halv time efter åbningstiden. Dette var sidste onsdag.

Diagnosen var "Grå stær", som jeg egentligt selv havde gættet på, da min bror og far har været gennem samme forløb.

Sygehus regiet er ikke første valg grundet de lange ventetider og det viste sig at Claus har tilsluttet en øje kirurg til klinikken og kalenderen åbnede mulighed for at blive opereret allerede den kommende lørdag af højre øje og søndag af venstre.

Der var ikke mange minutter til at tage en beslutning, men den blev taget og det var en god beslutning.

Fra hjemmesiden Netdoktor er der følgende beskrivelse:

Hvilken behandling får man?

Den eneste anerkendte behandling af grå stær er operation. Ved operationen fjernes den naturlige linse og erstattes af en plastiklinse. Operationen foregår i lokalbedøvelse og er smertefri. Den tager 15-20 minutter. Ved operationen laves et lille hul i øjet. Den naturlige linse knuses med ultralyd og suges ud i småstykker. Den naturlige linse ligger i en kapsel. Kapslen efterlades i øjet og udnyttes til at holde plastiklinsen på plads. Såret i øjet er så lille, at øjenlægen sjældent behøver at sy. Man kan tage hjem umiddelbart efter operationen.



Da plastiklinsen er et fremmedlegeme, vil den menneskelige krop starte mekanismer, der angriber og forsøger at afstøde fremmedlegemet. For at undgå dette får man efter operationen nogle øjendråber med binyrebarkhormon, der hæmmer afstødningen. I nogle situationer vil øjenlægen også give øjendråber med antibiotika for at forebygge betændelse. De to stoffer kan eventuelt være i samme øjendråbe. Øjendråberne skal bruges i to til tre uger.

Forløbet er meget enkelt. Mødetid ½ time før operationen. Øjet dryppet for at udvide pupillen optimalt og samtidig dryppes der bedøvende væske i øjet. Er man nervøs tilbydes en pille mod det samtidig med en hostedæmpende pille, da der ikke skal for mange bevægelser til at forstyrre indgrebet. Ja tak.
Ind i stolen, information under hele forløbet, som er guld værd for at dæmpe usikkerheden og efter 15 minutter er det klaret.

Billedet foroven viser, at lægen går ind med et meget lille instrument og fjerner den gamle linse med ultralyd og udskyldning og putter den nye linse ind og bingo, er alt overstået.
Synes er naturligvis sløret, meget, men indenfor 24 timer er det utroligt klart og farver er ubeskrivelige. Sikke en oplevelse  specielt efter af det andet øje havde gennemgået samme behandling, så der var balance igen. Jeg havde ca. minus 6 på begge øjne, som nu er næsten + / - nul. At se med næsten nul på det ene og stadig have minus 6 på det andet øje var lidt hmm.

I dag torsdag ser jeg utroligt skarp på den lange bane, kan arbejde på PC skærmen uden problemer, dog er der behov for en læsebrille på de korte afstande. Tanken er efter ca. 3 uger at få lavet glas, som er uden styrke til synet på lang afstand med glidende læsefelt.

At få foretaget indgreb i øjnene er en utrolig og foruroligende beslutning, men beslutningen var helt rigtig. Verden har åbnet sig igen. Fremover kan jeg bruge almindelige solbriller efter behov. Synet er klart på både lange afstande og kortere (bilens instrumenter) og så er de ikke flere ønsker tilbage.

Tak Claus og Co.

 

Top

Startside

Dette Websted blev sidst opdateret 25. juli 2009