2007 - Kommentarer og bemærkninger Formel 1

22. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links 

 

Nyeste opdateringer ligger øverst

22.10.2007

22.10.2007 - Resultatet for 2007

11.11.2007

Løbskalender for 2008 - klik her

04.11.2007

Officielt: McLaren og Alonso skilles

Så blev det officielt. McLaren og Fernando Alonso skilles efter ikke engang et års samarbejde. Det skriver McLaren i dag i en officiel pressemeddelelse. Der har længe været talt om et brud mellem parterne, men det er i de seneste to dage kontraktbruddet er sket.

Skrevet d. 2/11 klokken 14:57 af mew for Bilmagasinet

Endelig fik vi vished. McLaren og Fernando Alonsos veje skilles i disse dage. En ikke overraskende afgørelse ovenpå den megen splid hos McLaren i år og udelukkelsen af Fernando Alonso fra al R&D snak omkring næste års MP 4-23.

Samarbejdets ophør er sket uden nogen sure miner hos de to parter. De passede bare ikke sammen, må konklusionen være ovenpå 2007 sæsonen. Lidt ærgerligt, men omvendt også meget glædeligt for os F1-skribenter, for nu kan der endelig komme i gang i den rigtige kørerkarrusel.

Fernando Alonso siger om bruddet.

“Siden jeg var dreng har jeg altid ønsket at komme til at køre for McLaren, men nogle gange i livet fungerer tingene ikke. Jeg vil stadig opfatte McLaren som et fantastisk team.”

”Vi havde vores op- og nedture gennem sæsonen, hvilket gjorde det ekstra udfordrende for os, og det er ikke en hemmelighed, at jeg aldrig følte mig rigtig hjemme. Jeg ved, at der har været talt meget om favorisering internt i teamet, og der bliver sagt mange ting midt i kampens hede, men jeg blev altid præsenteret for den samme mulighed for at vinde.”

 
 
De startede helt i front, men forholdet faldt sammen jo længere vi kom i sæsonen

“Dagens beslutning tillader os at fokusere på 2008, og jeg ønsker teamet, Vodafone, Banco Santander, Mutua Madrileña og resten af holdets samarbejdspartnere held og lykke i fremtiden.”

Den mangeårige teamchef for Vodafone McLaren-Mercedes, Ron Dennis siger

”Alle hos Vodafone McLaren-Mercedes, specielt McLarens spanske samarbejdspartnere Banco Santander og Mutua Madrileñam samt vor hovedsponsor Vodafone ønsker Fernando held og lykke i fremtiden.”

“Han er en stor kører, men af en eller anden grund fungerede kombinationen Vodafone, McLaren-Mercedes og Fernando ikke, og vi nåede til et punkt, hvor ingen af os kunne komme videre. Vi mener, at den fælles beslutning om at stoppe samarbejdet, er det bedste vi kan gøre, og vi vil nu fortsætte vores fokus på udfordringen i 2008 verdensmesterskabet.”

Med bruddet mellem de to parter bliver der hermed åbnet op for alverdens kørerskifter.

McLaren skal have en ny kører. Her er Heikki Kovalainen i øjeblikket bedste bud. Fernando Alonso skal finde et nyt team at køre for. Alle snakker om Renault, men virkeligheden peger nok mere på Williams eller Red Bull Racing. Grunden til dette er, at rygterne siger, at der i aftalen mellem Fernando Alonso og McLaren teamet er en klausul, som forbyder Alonso at skifte til et fabriksteam i 2008.

 
 
Fernando Alonsos tid hos McLaren sluttede med en podieplads

Det er kun gæt, og det bliver spændende at se næste års kørerkombinationer få mulighed for at folde sig ordentligt ud de næste par uger. Et hurtigt skifte for Fernando Alonso giver ham muligheden for at være med til post-sæsonens første vintertest
.

22.10.2007

Kimi, Kimi, Kimi, Afslutning på sæsonen 2007

Skrevet af PØJ, d. 21-10-2007 21:38 - Jubii Formel 1

Hvis alle verdens krimi forfattere satte sig sammen, kunne de ikke have skrevet det mere spændende end udviklingen på årets sidste F1 Grand Prix på Interlagos, til sidste omgang kunne mesterskabet skifte ejer.

Kimi Räikkönen tog det ternede flag, et sekund før sidste års vinder Felipe Massa. Og med 110 point på tavlen tog han titlen fra debutanten Lewis Hamilton med et enkelt point.
Selv Kimi kan juble

Selv Kimi kan juble

Hvad alle anså for usandsynligt, viste sig allerede på løbets første omgang som en reel mulighed, den førende i mesterskabet Lewis Hamilton ud bremsede sig selv, i kampen med teamkollega Fernando Alonso allerede i sving tre. Efterfølgende virkede det som om unge Hamilton kæmpede med gearkasse problemer.

Uanset hvilke problemer den 22årige englænder kæmpede med, hensatte det ham en overgang til løbets 18. Plads, hvorfra det selv for en Lewis Hamilton var umuligt at kæmpe sig op til en mesterskabs givende position.

Den finske 'iceman' fortjener om nogen titlen, utallige er de uheld, af mekanisk, eller menneskelig art, den altid velafbalancerede Räikkönen har været udsat for. Hvem husker ikke da hækvingen fløj af finnens McLaren Mercedes racer under det tyske Grand Prix i 2004, overladende mesterskabet i en vis hr. Schumacher's hænder.

Løbet udviklede sig ellers i Lewis Hamilton's favør, efterhånden som de foranliggende fik defekt eller kolliderede. Først måtte Webber udgå, derefter Jenson Button i Honda. Sebastian Vettel sluttede også sæsonen med mekaniske problemer.

Men ude i front kom Räikkönen tættere og tættere på teamkollega Felipe Massa. Vendepunktet kom meget naturligt under løbets anden pitstop runde, hvor Kimi Räikkönen overtog føringen fra Felipe Massa, dermed var alle kort spillet i hænderne på finnen, hverken Alonso eller Hamilton formåede herefter at vriste mesterskabet ud af hånden på Kimi.

Nico Rosberg benyttede sæsonafslutningen til at vise klassen, med en imponerende fjerdeplads er navnet Rosberg nok skrevet bag øret hos de fleste teamchefer. BMW Sauber som ellers nærmest har haft patent på placeringerne efter McLaren Mercedes og Ferrari, måtte således se sig henvist til de efterfølgende pladser.

Hamilton fik point, men de to for dagens syvendeplads kunne den unge englænder ikke bruge til ret meget. Jarno Trulli måtte som den sidste strække våben overfor kometen Hamilton, den erfarne italiener sluttede dermed på dagens sidste pointgivende plads, et tiltrængt point til Toyota.

Efter nærkontakt med Kazuki Nakajima i Williams måtte David Coulthard nøjes med løbets niendeplads. Samme Nakajima står nok til kvajebajere da han med alt for høj fart væltede flere at teamets mekanikere under sit første pitstop. Japaneren kan måske få lidt syndsforladelse da han sluttede på en fornem tiendeplads i sit debut løb.

Ralf Schumacher måtte afslutte sin sandsynligvis sidste sæson i F1 på en beskeden 11. plads, den erfarne tysker må nok erkende at han aldrig nåede broderens suveræne niveau. Takuma Sato afsluttede sæsonen flot med en 12. plads foran Vitantonio Liuzzi og Anthony Davidson.

Der var masser af hændelser og uheld med otte kørere som ikke nåede i mål, Giancarlo Fisichella skar over græsset i sving et, og fløj ud på banen lige foran Sakon Yamamoto, som i sin Spyker ikke havde en jordisk chance for at undgå et sammenstød, begge biler udgik.

Efter tre års tørke, forløsning!

Efter tre års tørke, forløsning!

Heikki Kovaläinen i den anden Renault led en eller anden form for teknisk defekt, og smadrede sin Renault godt og grundigt i sving tre. Dermed var dagen slut for de forsvarende mestre fra Frankrig.

Honda sluttede sæsonen som de startede, elendigt, med begge biler ude pga. teknisk defekt må man da håbe at den japanske bilfabrikant er bedre til at producere familiebiler. Mon ikke Barichello og Button ønsker at de havde valgt et andet team.

Startende fra pitten satte Adrian Sutil alle sejl til i forsøget på at slutte sæsonen med et rimeligt resultat, desværre havde Anthony Davidson i Super Aguri valgt samme linje som tyskeren, med et sammenstød til følge. Den lille englænder fik dog sin Super Aguri helt i hus tre omgange efter den vindende, men Sutil måtte trække sig fra løbet.

I bakspejlet må man sige at den rette mand vandt, da Kimi Räikkönen med dagens sejr er sæsonen meste vindende med i alt seks sejre. Dette ændre nok ikke på Hamilton's skuffelse da han kunne have afgjort det hele til sin fordel allerede under det kinesiske Grand Prix.

Men der kan kun være en vinder og Kimi Räikkönen har om nogen fortjent det, et stort tillykke herfra.

20.10.2007

oprinder den weekend, hvor det er muligt for 3 kørere at vinde VM i Formel 1. I optakten har der været en del regn. hvor Lewis Hamilton i McLaren hidtil har været hurtigst efterfulgt af holdkammerat Alonso og herefter Massa og Raikkonen fra Ferrari.

Spekulationer kan være mange - hvis og hvis:

 • Hamilton kan vinde hvis:
  Han slutter på første eller andenpladsen
  Slutter på tredjepladsen og Alonso ikke vinder
  Slutter på fjerdepladsen og Alonso ikke vinder
  Slutter på femtepladsen og Alonso ikke bliver nummer et eller to
  Slutter på sjettepladsen og Alonso ikke bliver nummer et eller to og Raikkonen ikke vinder
  Slutter på syvendepladsen og Alonso ikke bliver nr. et eller to og Raikkonen ikke vinder
  Slutter tå ottendepladsen og Alonso ikke slutter i top tre og Raikkonen ikke bliver nr. et eller to.
  Slutter på niendepladsen eller dårligere/udgår og Alonso bliver nummer fem eller dårligere og Raikkonen bliver nummer tre eller dårligere
   

 • Alonso kan vinde hvis:
  Han slutter på førstepladsen og Hamilton bliver nummer tre eller dårligere
  Slutter på andenpladsen og Hamilton bliver nummer 6 eller dårligere
  Slutter på tredjepladsen og Hamilton bliver nummer 8 eller dårligere og Raikkonen ikke vinder
  Slutter på fjerdepladsen og Hamilton ikke scorer points og Raikkonen ikke bliver nummer et eller to
   

 • Raikkonen kan vinde hvis:
  Han vinder hvis Alonso ikke bliver nummer to og Hamilton ikke slutter i top-fem
  Slutter på andenpladsen og Alonso ikke slutter i top-tre og Hamilton ikke bliver bedre end nummer otte.

Der er mange "hvisser". Hele sæsonen har i øvrigt været påvirket af alt for meget "gossip" omkring hvem der gør hvad, hvem stjæler ideer fra hvem, hvem er gode eller dårlige makkere. En sæson, som kunne være en af de mest spændende, da løbene har været tætte, men hvor alt sladderen fra pressen har været alt for meget i fokus, hvilket har skadet denne sports omdømme. Sikkert er det, at pressen har fået sin luns i form af masser af omtale.

Løbet køres her - klik på kortet for forstørrelse. Det bliver spændene i aften af overvære kvalifikationen og i morgen at få det endelige resultat. Skal en helt ung nybegynder virkeligt få et VM med hjem efter sin første sæson?

 18.10.2007

Alle har en mening om Alonso

Skrevet af LBO, d. 18-10-2007 14:05, Jubii, Formel 1

Hvis der er noget, den dobbelte Verdensmester, Fernando Alonso evner, så er det at få folk til at have en mening om ham. Der er stort set lige så mange holdninger til spanierens personlighed, gøren og laden, som der er folk til, og i denne artikel har vi samlet blot en brøkdel af de udtalelser, som diverse personer har ytret om ham.

Den tredobbelte verdensmester, Nilson Piquet mener, at Alonso tager fejl, når denne tror at McLaren har forsøgt at sabotere hans mesterskabschancer, og at Alonso bevidst spiller et psykologisk spil med dét formål at bringe Hamilton fra koncepterne.
?Jeg tror ikke på, at der er nogen konspiration imod Alonso. Han er bitter, men har ikke noget at miste, derfor har han indset, at jo mere forvirring og nervøsitet han kan skabe, både på - og udenfor banen, des mere kan det spille til hans fordel,? erklærer Piquet.

 

Alle har en mening om denne mand

Han tvivler dog også på, at McLaren vil have det bedst med at Alonso forlader teamet: ?Er vi sikre på, at Ron Dennis ønsker, at Alonso skal forlade teamet? Måske er det i virkeligheden bedre at fortsætte skænderierne med ham, i teamet, frem for at have ham som modstander i en anden bil??
Hvorfor skulle de skille sig af med ham? Blot fordi han ikke kan forliges med Hamilton? Efter min mening virker det for naivt, erklærer Piquet, der i øvrigt mener, at Hamiltons ønske om at blive fri for Alonso, er utilstedeligt: Ingen kører burde opføre sig sådan overfor sin teamkollega, og da slet ikke, når bemeldte kører er en rookie og kollegaen er Verdensmester.

Den firedobbelte verdensmester, Alain Prost giver også sit besyv med: Ron Dennis befinder sig i en ufrivillig situation, der er ude af hans kontrol. Han har altid haft en tendens til at sympatisere mere med den ene af sine kørere, og derfra udspringer hans beskyttende attitude  sådan gjorde han også med Senna, Hakkinen og nu med Hamilton. Sådan er han indrettet, men det er ikke ensbetydende med, at han får nogen teknisk fordel til sin yndlingskører, i den sidste ende, siger Prost og fortsætter:

Ron har begået en fundamental fejl, idet han ikke fra starten har fastlagt et hierarki. Han skulle have tildelt Alonso en klar 1. kører-position, og klart have ladet Hamilton forstå, at han var 2. kører. Så havde Alonso formodentligt allerede sikret sig Verdensmesterskabet, og Hamilton ville have været velforberedt og moden til at kører efter titlen, i 2008. Og så kunne de have undgået alle deres nuværende problemer, mener Prost.

Verdensmesteren fra 1992, Nigel Mansell, der selv har kørt for McLaren, forstår godt, at Alonso føler sig udenfor i teamet: Ud fra min egen erfaring, så har jeg en formodning om, at der har stået nogle ting i Alonsos kontrakt, som han ikke føler, at han har fået, erklærer Mansell, der i øvrigt mener, at McLaren har demonstreret overfor hele Verden, at de ikke særlig godt har formået at lede deres kørere.

Red Bulls Mark Webber er privat en rigtig god ven af Alonso, og håber, at spanieren vinder mesterskabet: Jeg håber meget, at Fernando vinder, men jeg tror det bliver Hamilton. Han har den bedste position, siger Webber.
Hondas Rubens Barrichello er enig med Mark Webber: Hvis du spørger mig hvem, der er min personlige favorit til at vinde titlen, så foretrækker jeg helt klart Alonso. Hovedsagligt fordi han er en eminent kører, men også for alt det, han har været igennem, i denne sæson, siger Barrichello.

Flere har en teori om, at sæsonens sidste løb kan byde på en rigtig gyser, i form af en kollision imellem Alonso og Hamilton, a'la? Senna og Prost. Og i sådan en situation vil det være Alonso, der er synderen, hvis man spørger tidligere Grand Prix kører, Hans-Joachim Stuck: ?Hvis en af de 3 kandidater mister besindelsen, så bliver det Alonso - han har før vist, at når tingene skærper til, så mister han fatningen. Hamilton gør klogt i at holde sig langt væk fra ham, på banen, erklærer Stuck.

Niki Lauda er jo også altid mere end villig til at ytre sin mening og siger: På en måde kan det blive ret let for Kimi Räikkönen han skal bare vinde løbet og så håbe på, at de andre forkludrer tingene for sig selv, siger Lauda.

Ja, meninger er der som sagt nok af, men hvordan det hele ender, det ved vi først på søndag.

17.10.2007

Mercedes vil af med Alonso

Ifølge de seneste rygter, er det ikke kun Fernando Alonso der vil væk fra McLaren Mercedes, men også Mercedes der vil af med spanieren. Det siges, at et flertal i Mercedes bestyrelsen, ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med Alonso i 2008.

Skrevet d. 17/10 klokken 13:34 af arh Bilmagasinet

Der er efterhånden ikke mange, der tror på at Fernando Alonso bliver hos McLaren Mercedes efter denne sæson, men nu er det blevet endnu mere sandsynligt at han ikke kører for holdet, efter hovedsponsor og motorleverandøren Mercedes, nu melder ud at de ikke ønsker at han er en del af holdet i 2008.

Det er ganske vist ikke en officiel udmelding, men måden den er kommet frem på, tyder på at den er sand.

Ifølge den nærmest legendariske Formel 1 kommentator fra tyske RTL, Kai Ebel, er det overordentligt usandsynligt at spanieren vil kører flere løb for McLaren Mercedes efter denne sæson.

Fernando Alonso har klart udtalt, at han ikke ønsker at være en del af McLaren, så jeg kan ikke se, at man skulle ønske at fastholde ham der,” kom det fra Ebel.

”Hvis der er en der er så utilfreds med sin situation, vil der også altid være en måde at komme udenom det på,” tilføjede den tyske kommentator.

Norbert Haug bakker op omkring Ebels udtalelser, men tilføjer, at de spekulationer der har været fremme om, at de ville holde Alonso fast til hans kontrakt, men ikke gøre brug af ham som Formel 1 pilot, ikke har noget på sig.

”Det er ikke vores stil at gøre sådan noget,” kom det fra tyskeren.

13.10.2007

Alonso skriver under med Renault

Fernando Alonso

Foto: Scanpix

Efter et år hos Formel 1-teamet McLaren-Mercedes vender Fernando Alonso tilbage til Renault, med hvem han har vundet VM-titlen med to gange.

Ifølge den tyske avis Bilds hjemmeside har parterne underskrevet en hensigts­erklæring om en treårig kontrakt. Kun mangler det at blive udredt, hvor mange penge McLaren skal have for at slippe Alonso, hvis kontrakt gælder indtil udgangen af 2008.

Dermed vandt Renault kapløbet, der ifølge Bild også havde Ferrari og Toyota som deltagere indtil det sidste. Hos Renault bliver Alonso holdets suveræne førstekører, og han får medbestemmelsesret i valget af andenkøreren.

27. september 2007

Det er virkeligt ved at blive for meget med al den snak om spionage, om straffe og Ferraris pudsen egen glorie. Det værste er, at der bare ikke er håndfast beviser på. at McLaren har udnyttet en viden om Ferraris konstruktioner. Det hele giver en lille lede ved hele Formel 1. Læs hvad Jubii Formel 1 kommenterer:


Massa: Konstruktørtitlen ikke mindre værd i år

Skrevet af PØJ, d. 26-09-2007 20:33

Ferraris 26årige brasilianer siger, at årets konstruktørtitel på ingen måde bliver devalueret af McLaren Mercedes' eksklusion.

Uanset hvad man siger, førte McLaren Mercedes kampen om 2007 konstruktørtitlen med hele 23 point før World Motor Sport Council, fjernede dem fra konkurrencen som en del af straffen for teamets andel i den højt besungne spionsag.

 

Så ka' de lære det!!!

Så ka' de lære det!!!

Ferrari's efterfølgende et ? to sejr på Spa-Francorchamps sikrede effektivt titlen til det italienske team. Da først McLaren Mercedes havde annonceret at man ikke ønskede at appellere dommen, blev Ferrari samtidigt stadfæstet som vinder af årets konstruktørtitel.

I sin officielle blog udtalte Massa at McLaren Mercedes straf, ikke forringer Ferraris resultat." Hvis vi havde vundet mesterskabet fordi et andet team ikke havde fulgt reglerne, kunne vi i det mindste sige at vi fulgte reglerne og vandt."

"Jeg føler virkeligt at hele teamet fortjener dette for det enorme arbejde de har udført indtil nu i år. Som en del af Scuderia, er jeg glad for resultatet, også selvom det havde været bedre at vinde på en anden måde, men resultatet er endnu en konstruktørtitel.

"Teamet, ude på banen og hjemme på fabrikken, har udført et fantastisk arbejde, kæmpet hårdt gennem hele sæsonen og derfor fortjener de denne succes."

Den lille brasilianer ser det som en indrømmelse fra det tysk- engelske team, at man ikke ønsker at appellere dommen.

"Min personlige fornemmelse er at de nok har indset at det ikke er en god ide at appellere," udtalte Massa." Sædvanligvis, i en hvilken som helst sport, hvis man gør noget forkert må man betale straffen, og jeg tror at deres selverkendelse bestyrkes i at de ikke appellerede.

"Spørger du mig om det er en retfærdig dom, om det er nok, så er svaret at det er svært at sige, men uanset hvad så betaler de snu for deres fejltagelser."

19.09.2007

Foreløbig løbsplan for 2008
Mar 16 - Melbourne, Australien
Mar 23 - Sepang, Malaysia
Apr 6 - Sakhir, Bahrain
Apr 27 - Barcelona, Spain
Maj 11 - Istanbul Park, Tyrkiet
Maj 25 - Monte Carlo, Monaco
Juni 8 - Montreal, Canada*
Juni 22 - Magny-Cours, Frankrig
Juli 6 - Silverstone, England
Juli 20 - Hockenheim, Tyskland
Aug 3 - Hungaroring, Ungarn
Aug 24 - Valencia, Europa**
Sep 7 - Spa-Francorchamps, Belgien
Sep 14 - Monza, Italien
Sep 28 - Singapore**
Okt 12 - Fuji, Japan
Okt 19 - Shanghai, Kina
Nov 2 - Interlagos, Brasilien
* midlertidig
** kræver godkendelse

 

15.09.2007

FIA offentliggør bevismateriale

Fernando AlonsoFoto:Scanpix

Den e-mail-korrespondance mellem McLarens to spanske kørere, Fernando Alonso og testkøreren Pedro de la Rosa, som torsdag var med til at fælde Formel 1-mandskabet i den såkaldte "spygate-sag", blev fredag offentliggjort af Det Internationale Automobilforbund, FIA.

Korrespondancen viser, at de to kørere var bevidste om, at McLaren på ulovlig vis havde fået fat i næsten 800 siders hemmelig data fra ærkerivalen Ferrari.

"Alle informationerne fra Ferrari er rigtige. Den kommer fra Nigel Stepney, deres tidligere chefmekaniker, skriver de la Rosa blandt andet til Alonso den 25. marts, hvor kørerne diskuterer Ferraris vægtdistribution.

Spionagesagen, hvor McLaren blev idømt en rekordbøde på 535 millioner kroner samt fratrukket teamets point i konstruktørernes mesterskab, fik ikke konsekvenser for Alonso eller teamkammeraten Lewis Hamilton. Begge kørere fik lov til at beholde de point, de indtil videre har kørt ind. Dermed fører Hamilton fortsat kampen om VM-tronen foran Alonso før weekendens Belgiske Grand Prix

14. september 2007

Franco Champs Spa banen

29. august 2007

Dag 1. - træning på Monza: Hamilton hurtigst

Monza banen

05. august 2007

Den dobbelte verdensmester Fernando Alonso starter ikke fra pole-position i dette års Ungarns Grand Prix. Det er episoden i pitten under kvalifikationen, der har givet løbsledelsen anledning til den usædvanlige dom. Og uanset hvad, scorer McLaren ikke nogen point.

 
 
Skrevet d. 5/8 af Bilmagasinet

Lige når man tror, at dette års mesterskab ikke kan blive mere bizart, så sker dette: Fernando Alonso er blevet frataget den pole-position han sikrede sig i de sidste sekunder i Q3, da det blev bedømt af løbsledelsen, at han spærrede for teamkollegaen Lewis Hamilton i pitten, og dermed forhindre Hamilton i at sætte en sidste flyvende tid.

Alonso insisterede efter kvalifikationen på, at han kun stod stille i 10 sekunder efter at lollipop-manden havde hævet skiltet, fordi han fik besked på det. Derefter ændrede han sin forklaring og sagde nu, at han ville tjekke om pit-crewet havde sat de rigtige dæk på hans bil....

Ron Dennis fortalte derimod, at det var Hamilton der ignorerede team ordrer tidligere i forløbet, som angiveligt gjorde, at han(Hamilton), kom udenfor den sekvens eller plan som mandskabet havde lagt for de to kørere.

Ledelsen var blevet fortalt, at beslutningen om at vente, angiveligt havde noget at gøre med, at man ville vente på et hul ude på banen, men der var kun en bil på banen på det tidspunkt og den forklaring købte ledelsen altså ikke.

 
 
Fernando Alonso og Lewis Hamilton, Ungarns Grand Prix, 2007.

Løbsledelsen har talt med repræsentanter fra McLaren-teamet og også hørt optagelser fra radioen, før de tog deres beslutning.

Alonso er blevet rykket fem pladser tilbage og starter således som nummer 6, men sagen er ikke slut endnu. For løbsledelsen har yderligere besluttet, at alle de point som de to McLaren-kørere samler sammen i morgen, ikke vil blive lagt oven i totalen i konstruktør-mesterskabet. De vil dog stadig modtage point i kører-mesterskabet. Vi understreger, at dette kun gør sig gældende for løbet søndag i Ungarn.

Det fyger med forklaringer og det er lige for tiden ikke til at vide, hvem der sagde hvad. Men om mindre end 12 timer sidder vi klar med en live-rapport, som altid, og vi glæder os til at se dig.

 

05. august 2007

Banen i Ungarn

11.juli 2007

Banen i Nürburgring, Tyskland - Løb 22. juli 2007

23. juni 2007

Banen i Magny-Cours - Løb 1. juli 2007

21. juni 2007

M. Schumacher klar til Hamilton

Michael SchumacherFoto:Scanpix

Der er lagt op til et brag af en vel­gørenhedsbegivenhed, når "Race of Champions" afholdes på Wembley i London i december.

Arrangørerne meddelte onsdag at den syvdobbelte verdensmester Michael Schumacher er klar til at køre mod den unge Formel 1-komet Lewis Hamilton.

"Det kan blive en unik begivenhed. Den måske eneste mulighed for at se ham (Hamilton) konkurrere mod Michael Schumacher," sagde Fredrik Johnsson, med henvisning til at Schumacher har trukket sig tilbage fra Formel 1.

"Jeg håber at min deltagelse kan hjælpe arrangørerne til at samle penge og opmærksomhed omkring instituttet for hjerne- og knoglemarvslidelser," meddelte Schumacher.

21. juni 2007

Derfor overlevede Kubica
Efter sit voldsomme uheld i Montreal i søndags, hvor hans BMW-Sauber racer blev totalt smadret, melder den 22-årige kører Robert Kubica sig allerede klar til løbet på Indianapolis Speedway i USA på søndag.


Robert Kubica crashede med omkring 250 km/t i sin BMW-Sauber racer i søndags, og allerede dagen efter blev han udskrevet fra hospitalet i Montreal. Han havde på mirakuløs vis, kun pådraget sig en forstuvet fod og en lettere hjernerystelse.

Vi sætter spot på sikkerheden i denne artikel, og hvad præcis der foregår, når uheld sker i motorsportens kongeklasse.

 

 
Der er sket meget i udviklingen i Formel 1, siden det hele begyndte. Her er det Alberto Ascari i sin Ferrari 375, Petralbes(Barcelona)1951

For det første er der monocoquen. Den blev opfundet af den legendariske designer og team boss for Lotus, Colin Chapman. Han gik bort fra den sædvanlige rør-konstruktion, som var både tung og ikke særlig medgørlig, til en slags separat kasse i letmetal. Den første bil der fik det nye design, var Lotus 25 i 1962. Siden da er der sket store fremskridt i udformningen og materiale valget af monocoquen.

Det var først i 1984, at McLaren satte den første bil med en monocoque fremstillet i kulfiber. Materialet er dobbelt så stærkt som stål, men op til fem gange lettere. Hele cellen omkring køreren, monocoquen, består af op til 12 lag kulfiber, og hver tråd er fem gange tyndere end et menneskehår. Mellem disse lag, bliver der indsat et bikube-mønstret aluminiumslag, for at øge stabiliteten. Til sidst bliver det hele bagt i en stor ovn i 2½ time, hele tre gange.

Hver eneste udgave af en monocoque skal bestå en meget gennemgribende crash-test. En nøjagtig model af en Formel 1 bil bliver sendt af sted mod en beton mur med 14 meter i sekundet. Formålet er, at ved så store højhastigheds ulykker, er det kun fronten, der skal gå i stykker. Dens arbejde er nemlig, at gå i stykker på den rigtige måde. Fordi kulfiber er så stærkt, kan næsen tage utrolig meget af den kraft man rammer med, og det betyder at næsen splintres i en form, så når man når ind til førerens fødder, vil påvirkningen være minimal. Først når FIA er tilfredse med crash-testen, kan man acceptere monocoquen.

 
 
Næsen på en Formel 1 bil, er designet til at smadres på en helt bestemt måde ved frontale højhastigheds ulykker.

Som vi har set, er resultatet en uhyre sikker celle omkring føreren. Den kan beskytte i selv de mest voldsomme uheld, som vi så det i Montreal, men også da Giancarlo Fisichella kørte galt på Spa i 2005. Da han ramte, viste den sorte boks, at hans Renault-racer de-accelererede fra 227 km/t til 0, på bare 0,72 sekund. En enorm G-påvirkning og det svarer til et frit fald på 200 meter. Alligevel skete der kun mindre skade på italienerens knæ, og en stor del af forklaringen var, fordi han for det meste ramte sidelæns i en blødere dæk-barriere.

Også Mika Hakkinens ulykke på Adelaide-bane i Australien i 1995, vendte sig i tankerne. En ulykke der var tæt på at tage livet af Hakkinen, og efterlod finnen i koma. Dengang brugte man ikke HANS, og det var da også rigtig tæt på at gå galt for den finske superstjerne. Han kom tilbage og vandt verdensmesterskabet i 1998 og 1999.

Monocoquen er som en skræddersyet habit. Den er i stor grad formet omkring køreren, således at han sidder så fastspændt som muligt. Vi ser derfor ofte kørere med knæbeskyttere på, fordi der er meget lidt plads til benene. Faktisk ligger køreren mere ned end han sidder. En meget anderledes stilling end da Formel 1 startede i 1950!

En anden årsag til at det ikke gik værre for Robert Kubica, er på grund af HANS, eller Head-And-Neck-Support. Det er den anordning, som sidder fast på kørernes hjelm og som omgiver deres nakke og skuldre. På illustrationen er det tydeligt at se, præcis hvor slemt det ville have set ud for både Fisichella og Kubica, hvis ikke HANS var med i billedet.

 

 

HANS: Head-And-Neck-Support, har været med til at redde Kubica´s liv.

På trods af at sikkerheden er blevet væsentligt forbedret i de senere år, og der forskes hele tiden i at gøre sporten mere sikker, vil vi ikke undgå at se ulykker som den i Montreal. Men heldigvis er de sjældne og det er hovedsaglig på grund af den store sikkerhed i både bilerne, men også omkring banen.

Artikel lånt fra Bilmagasinet - bmf1.dk
 

16. juni 2007

Indianapolis banen - klar til søndag 17. juni 2007

11. juni 2007

Næste løb er 17. juni 2007 på Indianapolis, USA

11. juni 2007

Hamilton urørlig i Montreal

Lewis HamiltonFoto: Scanpix

McLarens Lewis Hamilton leverede endnu en imponerende magtdemonstration i søndagens canadiske grandprix, da han førte fra start til slut og sikrede sig karrierens første Formel 1-sejr.

Hamilton startede først i Montreal, og i en dramatisk start var holdkammeraten Fernando Alonso lige et splitsekund hurtigere, men i det første sving, tog den forsvarende verdensmester turen ind over græsset og mistede muligheden for at passere Hamilton.

Samtidig udnyttede BMW Saubers Nick Heidfeld McLaren-kørerens problemer og overtog andenpladsen.

Hos Ferrari overhalede Felipe Massa allerede i starten holdkammeraten Kimi Raikkonen, og lagde sig på fjerdepladsen.

Heidfeld kørte utrolig stærkt på de første omgange, men Lewis Hamilton svarede igen og førte efter seks omgange med 3,8 sekunder.

Efter 21 omgange kørte Hamilton i pit, og nåede akkurat ud foran Raikkonen og kørte sig hurtigt igen front.

På 27. omgang gik det galt for BMWs Robert Kubica, som ramte Jarno Trulli og fortsatte i fuld fart ind i væggen hvilket smadrede bilen fuldstændingt.

Alle frygtede det værste, men Kubicas tilstand blev konstateret stabil, og polakken slap fra det alvorlige uheld med et brækket ben, og efter en omfattende oprydning kunne løbet genoptages.

Med 19 omgange tilbage blev både Renaults Giancarlo Fisichella og Massa udelukket fordi de kørte ud af pitten for rødt lys, og Hamilton fik dermed en kæmpe fordel i kampen om verdensmesterskabet, da Massa ellers lå til at blive mindst nummer fire.

Fire omgange senere begik Alonso en fejl i et sving, og dumpede ned på niendepladsen overhalet af Ralf Schumacher og Raikkonen.

Sikkerhedsbilen var på overarbejde dagen igennem måtte på banen hele fire gange. Det betød at ingen af kørerne kunne skabe afgørende hul til konkurrenterne, og der var derfor hård kamp om placeringerne de sidste ti omgange.

Syv omgange før målstregen lå Hamilton nummer et efterfulgt af Heidfeld og Williams' Alexander Würz, mens Alonso lå og kæmpede om bare at få point.

Med to omgange tilbage lykkedes det på utroligste vis Takuma Sato fra Super Aguri at overhale Fernando Alonso, og køre sig op på sjettepladsen.

Herved blev det. Sato endte overraskende før Alonso, mens Hamilton sejrede foran Heidfeld, Würz og Kovalainen. Ferraris Raikkonen endte som nummer fem.

Med sejren udbygger Hamilton sin føring i kampen om verdensmesterskabet markant, da nærmeste konkurrent Alonso blev nummer syv. Afstanden mellem de to holdkammerater er nu otte point

4. juni 2007

Efter et relativt kort ophold i Europa, Barcelona og Monaco, er F1 holdet flyttet til Det amerikanske Kontinent, hvor næste løb afvikles i Montréal, Canada den 10. juni 2007

18. maj 2007

I pressen har der i den sidste tid floreret mange forslag / tanker om at få skabt rammerne om et Formel 1 løb i København. Gadeløb. Dansk Automobil Sports Union er helt klart med på tanken og beregninger siger, at det vil blive en god forretning for Københavns pengekasse. Københavns kulturborgmester er også med på ideen. Selv landets kulturminister, Brian Mikkelsen vil gerne give grønt lys.

Der er lang vej, men tænk hvad det vil trække af tilskuere og turister til byen. Forslag til selv banen er forskellige. Bymidten, Ørestaden og andre ruter.

Problemet er, ud over danske, at Mr. Formel 1, den små Bernie, udtaler følgende ifølge TV2:

Danmark må vente på F1-grandprix

Formel 1-bagmanden Bernie Ecclestone kalder et grandprix på dansk grund for "en fascinerende tanke", men påpe­ger at der i øjeblikket er rigtig mange om buddet.

"Danmarks problem er at vi allerede har en lang række lander der gerne vil have et grandprix, og vi har kun plads til et vist antal løb ikalenderen. Så i første omgang må Danmark vente og se. Hvis vi får blads til flere løb er Danmark absolut en mulighed", siger Ecclestone til B.T.

I sidste uge skrev F1-bossen om gadeløb i Singapore og Valencia.

"Vi får to nye gadeløb næste år og Monte Carlo bliver selvfølgelig i kalenderen. Og så er der det nye Abu Dhabi Grand Prix fra 2009, der også bliver et delvist gadeløb", påpeger Ecclestone.

17. maj 2007

Her i Monaco, går det løs søndag den 27. maj 2007

17. maj 2007

Massa kører væk fra varmen efter pitstop i Barcelona. Klik på billedet

 

30. april 2007

Bliver det varmt, når man tester en Formel 1 motor? Husk at omdrejningstallet ved tomgang ligger på omkring 7000 Rpm - 

Klik her

29. april 2007

Banen i Barcelona hvor løbet afvikles søndag den 13. maj 2007

 29. MARTS 2007

Tidsskema for dagene i Monaco, maj 2007

23. marts 2003

 

Spa-Francorchamps i Belgien opfylder snart FIAs krav

Skrevet af PØJ, d. 23-03-2007 12:13 for Jubii/formel 1.dk

Det er faciliteterne i pitten og paddocken der ikke kunne leve op til FIAs kritiske øjne, derfor var den blandt kørerne ellers højt værdsatte bane taget af F1 kalenderen i sidste sæson. Alt tyder dog på at den flot kuperede bane i Ardennerne har en fremtid i Formel 1 sammenhæng.

Entreprenørerne er netop nu i gang med de omfattende fornyelser af pit/paddock området. Desuden bliver tilskuer faciliteterne også forbedret, med bl.a. nye tribuner.

Flot ser den ud

Flot ser den ud, banen

Den legendariske belgiske bane skal være klar i god tid til det belgiske Grand Prix der løber af stablen d. 16. september.

Selve banen slipper heller ikke for nyskabelser. Den såkaldte Bus Stop chikane skubbes længere tilbage mod Blanchimont, og ændres samtidigt til et højre - venstre sving for at opnå et længere lige stræk ned mod La Source hårnålen. Det er netop i La Source de nye tribuner bliver bygget op.

Forudsat man når at blive færdig, er der planlagt en testsamling for hele Formel 1 feltet i dagene fra d. 10. til d.12. juni i år, hvor man samtidig vil markere åbningen af den ny renoverede Spa-Francorchamps Formel 1 bane.

Et kærkomment gensyn for alle Formel 1 elskere. Den belgiske bane er en af de absolut flotteste at følge de lynhurtige biler på. Og så er Spa banen garant for et begivenhedsrigt løb. Hvem husker ikke da en ellers sjældent ophidset Michael Schumacher, sagde fy for skam til Takuma Sato da han kørte den syvdobbelte verdensmester af banen.

Fy for skam

Fy for skam

...................................................................................................

16. marts 2007

Så oprandt dagen med de første træningstider i Melbourne. Klokken 4 i morges blev der tændt for TV'et på hotellet i Århus, da den anden træningssession skulle afvikles. Det blev ret hurtigt klart, at Mc'Laren har fundet sin styrke igen - måske sammen med de 2 kørere: Verdensmester Alonso og unge Hamilton. Ferrari skal vi ikke glemme. De har Massa og Raikkonnen. Massa viste sit værd sidste år og alle mener jo at Raikkonnen blot skal have det rette materiel for at slå igennem. Renault var lidt dark horse under dagens træning, da motorerne i både Fisichellas og Kovalainens satte ud. BMW lader også til at klare sig godt, hvorimod både Honda og Toyota hænger en del efter. Toyota, som suverænt har det største budget på 3 mia. kroner kan simpelt hen ikke følge med. Ralf Schumacher sluttede på en skuffende 16. plads i dagens træning - 3 pladser efter en Super Aguri, som bare burde være feltets agterlanterne.

De første 8 pladser blev:

Massa/Ferrari, Raikkonen/Ferrari, Hamilton/Mc'Laren, Fisichella/Renault, Heidfeld/BMW-Sauber, Wurz/Williams, Alonso/Mc'Laren!!, Rosberg/Williams. Altså Alonso på en skuffende 7. plads. Det bliver spændende med kvalifikationen i morgen tidlig. Så SKAL der køres igennem.

16. marts 2007

Budget, antal ansatte og ejerskab for de forskellige teams fremgår af dette skema, sorteret efter størrelsen af budgetter:

 
Dyreste Team Bilmærke Budget kr. Ansatte Ejerskab
1 Panasonic Toyota Racing Toyota TF107 3,0 Mia 930 100% Toyota
2 Vodafone Mc'Laren Mercedes Mc'Laren MP4-22 2,8 Mia 800 40% Mercedes, 30% Kongeriget Bahrain,
15% Ron Dennis, 15% Mansour Oijjeh (Tag Heuer)
3 BMW Sauber F1 Team BMW Sauber F1.07 2,5 Mia 700 85% BMW, 15% Peter Sauber
4 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F2007 2,4 Mia 800 90% Fiat, 10% Pierro Lardi-Ferrari
5 Honda Racing F1 Team Honda RAI07 2,3 Mia 580 100% Honda
6 Ing Renault F1 Team Renault R27 1,8 Mia 770 100% Renault
7 At&T Williams Williams FW29 1,7 Mia 390 70% Frank Williams, 30% Patrick Head
8 Red Bull Racing Red Bull RB3 1,6 Mia 350 100% Red Bull
9 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STRI 930 Mio 130 50% Red Bull, 50% Gerhard Berger
10 Super Aguri F1 Team Super Aguri SA06 750 Mio 110 100% Aguri Suzuki
11 Spyker F1 Team Spyker F8-VII 670 Mio 220 100% Spyker-Group

.......................................................................................................

12. marts 2007

Optakt: 2007 preview

Skrevet d. 11/3 klokken 16:21 af js - Bilmagasinet

Hvem har de største chancer for at vinde mesterskabet i 2007? Her på redaktionen kommer vi med et forsigtig bud på, hvilke team der har markeret sig kraftigst af alle gennem vinteren, og hvilken kører der sandsynligvis tager titlen.

Efter årevis med McLaren, Renault og i særdeleshed Ferrari dominans, er der nu dukket en ny periode op. En hvor tingene ikke er helt hvad de plejer at være. Der er byttet godt og grundigt rundt på kørere og teams, og når vi nu ser frem til det første løb i Melbourne, stiger forventningerne til hvem der tager titlen 2007.

Gennem hele vinteren er det tydeligt, at Ferrari har farten og endnu vigtigere, også kørerne. De har gentagne sat McLaren og Renault på plads, men de to teams sætter deres lid til deres igangværende og kommende udviklingsarbejde.

 

 
Kimi Raïkkönen tester i Ferrari F2007. Teamet har vist, at de er holdet der skal slås.

BMW Sauber har holdt kortene meget tæt ind til kroppen når talen faldt på de imponerende testtider, og især hvorfor de er så langt fremme. På den anden ende af skalaen har Honda, Red Bull og Williams vist, at de stadig kæmper med formen. Williams er dog et lille lyspunkt af de tre.

Bag scenen er der rykket om på ledelsen i en del teams, de nye kontrollerede dækregler bliver interessant at følge, motorreglerne er ligeledes lavet om, og alt dette gør, at 2007 meget vel kan blive den mest spændende, nervepirrende, neglebidende sæson i historien.

Gennem hele 2006 var det Renault og Ferrari der kæmpede om mesterskabet. Fernando Alonso viste for anden gang, at han er fremtiden i Formel 1, og samtidig betød Michael Schumachers farvel, at det er på tide at overdrage tronen til nye kræfter.

 
 
Starten, Tyrkiet 2006. Alonso og Schumacher har gennem hele 2006 sæsonen, kæmpet ansigt til ansigt

Alonso skiftede til McLaren, Kimi kom til Ferrari og en masse unge talenter er linet op i kulissen. På banerne rundt omkring har Ferrari vist deres styrke og ført an i løjerne under test, tæt fulgt af McLaren og en tiendedel bag dem, Renault.

Mens de to sidstnævnte teams vil lave forbedringer gennem hele sæsonen, ser det ud til at Ferrari fra start, har leveret et færdigt produkt, det betyder dog ikke at Ferrari ikke vil komme med løbende opdateringer af deres racer, som set de sidste mange år.

Til gengæld kan Ferrari´s ulempe blive, at netop pensionerede Schumacher ikke længere sidder i en rød bil fra Maranello, Ross Brawn er på ferie, Jean Todt har fået andre opgaver og Martinelli er heller ikke med på holdet længere. Samme udskiftninger er dog sket hos både McLaren og Renault, så tiden må vise hvilken betydning de har for de forskellige teams.

 
 
Nick Heidfeld i Bahrain. BMW Sauber ser ud til at få det svært ved at følge med de tre top-teams

BMW Sauber er et af de hold, der er blevet tippet til at gøre store ting i 2007. De har dog både overrasket og skuffet. De har vist at de har fået mere fart i bilen, men gennem det meste af pre-sæsonen har der været problemer med pålideligheden.

Med hydraulikken som det største problem næsten hver dag gennem hele vintertestningen, og en masse andre småproblemer betyder at Nick Heidfeld og Robert Kubica håbe at materiellet holder hele vejen hjem i Australien. Det er meget usandsynligt at se dem på podiet så tidligt i sæsonen, men langtidsudsigterne ser fornuftige ud for teamet.

I midten af feltet, eller i bunden af den forreste del er der nok nogen der vil sige, ligger Honda, Red Bull og Williams. Det er 3 hold, lige under toppen, som det er svært at vurdere efter vinterens træninger. Men umiddelbart ser det ikke for lovende ud."

Honda ser tunge og sløve ud. Mange havde håbet på, at man ville arbejde videre på den form, som Jenson Button viste i det ungarske løb, hvor han vandt sin første sejr.

 
 
Jenson Button vinder endelig sin første sejr, men indtil videre ser det ikke ud til at teamet kan forbedre udvilingen. Ungarns Grand Prix 2006

Red Bull er færdig med at feste, for dem handler det nu om at levere resultater. Men den forventning som mange fans og journalister havde til Adrian Newey´s design, har indtil videre skuffet fælt og holdet skal være heldige, hvis de overhovedet scorer et enkelt point i Australien.

 
 
David Coulthard tester i Barcelona

Feltets største skuffelse må blive Toyota. Igen, vil mange sikkert sige. Om de skal ligge i midten af feltet eller i toppen af bunden, er lidt usikkert, for der har været momentvis gode takter. Desværre er de så få og af så svingende karakter, at deres indflydelse er minimal.

Verdens største bilfabrikant har nu været 5 sæsoner i Formel 1, og har fejlet slemt. Ikke en eneste sejr er det blevet til, på trods af teamets efterhånden slidte floskel om, at i år sker det. To poles, seks podieplaceringer og én hurtigste omgang er alt hvad man kan få for 2 milliarder om året, i solens rige.

 
 
Ralf Schumacher vinker farvel ved Brasiliens Grand Prix 2006. hvordan ser sæsonen ud for ham i 2007?

Bag Toyota kommer bundpropperne, Toro Rosso, Spyker og Super Aguri, som lyder mere som en japansk manga-tegneserie, end et seriøst bud på et Formel 1 team. Små ubetydelige glimt af noget der måske kan blive lidt større, kendetegner Toro Rosso i vintertestning.

De vil absolut få det meget svært i 2007, og derudover er de involveret i en sag om brug af køber-chassis. En sag der meget vel kan betyde knald eller fald for det lille Red Bull, åh undskyld Toro Rosso team. Det eneste plus for STR er, at de godt nok er langsomme, men de vil sandsynligvis prygle både Spyker og Super Aguri.

 
 
Man starter med fire hjul, og så....

 
 
...får man sådan én her. Men er den god nok? Vitantonio Liuzzi tester i Barcelona.

Spyker har stort set ikke testet deres F8-VII, lad jer ikke narre, det er langtfra et jagerfly, og Super Aguri har med mindre end en uge til starten i Australien, endnu ikke præsenteret deres nye bil, endsige testet den!

 
 
Marcus Winkelhoeck tester i Spykers nye farver

 
 
Sakon Yamamoto på Hungaroring 2006. copyright Michael Ewert

Ser man på talenterne i bilerne, er der en håndfuld som bliver nævnt som verdensmester 2007. Fernando Alonso har skiftet team til McLaren, men er stadig sulten. Felipe Massa og Kimi Räikkönen fra Ferrari har domineret testning gennem vinteren og ser på papiret bedst ud, og også Renault´s Giancarlo Fisichella har en chance.

Som nævnt tidligere er der også en masse håbefulde unge talenter på spring. Lewis Hamilton, Adrian Sutil og Heikki Kovalainen, får alle deres første start i en Formel 1 bil, mens Super Aguri´s Anthony Davidson er blevet forfremmet fra testkører til fuldtids kører.

 
 
Adrian Sutil skal bevise, at han tilhører den nye generation i Formel 1

Det er mest sandsynligt, at Hamilton og Kovalainen vil blive sat til vægs af deres holdkammerater, i hvert fald i starten, mens Sutil og Davidson kan måske levere gode præstationer. Sutil skal køre med Christijan Albers i den anden bil og Davidson får den japanske kamikaze pilot Takuma Sato som mentor.

 
 
Lewis Hamilton

.........................................................................................................................

11. marts 200

Optakt: Operation pitstop

Skrevet d. 10/3 klokken 18:13 af js for Bilmagasinet

Et pit-crew er rygraden i et hvert Formel 1 team. Uden et hold af velfungerende folk i garagen, kan man ikke bare tabe sekunder, men mesterskaber. Vi ser nærmere på, hvem der laver hvad i pitten.

Lollipop-manden:
Manden med 'slikkepinden' er ansvarlig for hele pit-crewet. Det er ham der styrer slagets gang, når bilen kommer ind for at få fyldt benzin på og skiftet dæk.

Han markerer området, hvor bilen skal holde og sørger for at bilen holder helt stille, mens der arbejdes på den. Først når alle dæk er skiftet og den nødvendige mængde brændstof er fyldt på, hæver han pinden, og bilen kan køre
videre.

At holde slikkepinden er et spørgsmål om koordination. Ofte går det så stærkt, at han ikke har tid til at tænke; han ser bare fire hænder der rejser sig og en benzinslange der fjerner mundstykket på bilen. Derefter er det GO!

Han er chef-mekanikeren i teamet, og udover at orkestrere et pitstop i løbsweekenden, styrer han også sine mekanikere hjemme på fabrikken.

 
 
Giancarlo Fisichella, Renault R26. Lollipop-manden ses forrest med sin store pind...

Hjulmanden: Der er tre hjulmænd på hvert hjul, og hver har en vigtig opgave. En er ansvarlig for, at løsne og stramme hjulbolten, en anden skal fjerne det gamle dæk og den tredje skal påsætte det nye dæk.

Men de skifter ikke bare dæk. En hjulmand er også ansvarlig for, at rense visiret på kørerens hjelm, for når man kører 300 km/t, skal man kunne se ordentligt. Hvis en kører vil have modificeret de aerodynamiske dele, er der to hjulmænd klar til den opgave.

 
 
Ferraris pitcrew gør sig klar til Felipe Massa. Frankrig 2006

 
 
Felipe Massa, Ferrari. Frankrig 2006. Et godt billede af, hvor hektisk det kan være i pitten. 18 mand arbejder som én enhed.

Brændstofmanden: I samme sekund bilen holder stille, skynder manden med brændstofslangen sig hen til dækslet og hælder 12 liter brændstof på i sekundet. En lille indikator i form af en lampe, fortæller når den rigtige mængde er pumpet ind i bilen. Han har 2 assistenter til at hjælpe sig.

Årsagen er, at slangen er ganske uhåndterlig og egentlig ret tung. Man ser også tit, at efter endt påfyldning, så trækker de to assistenter brændstofmanden væk fra bilen. Dels for at undgå at spilde benzin, men også for at bilen hurtigere kan komme ud på banen igen.

Brændstofmanden har, som alle de øvrige mekanikere, en brandtæt dragt på og hjelm, og de træner hårdt for at undgå fejl. Derudover er det normalt, at han også kører en af de tunge lastvogne til og fra de forskellige løb.

 
 
Nick Heidfeld WilliamsF1 BMW FW27, Monaco 2005. Læg mærke til den tunge slange som de tre mand bærer på. Den spytter 12 liter brændstof ud i sekundet.

Jackholders: Jackholders, eller fyrene med donkraftene, løfter bilen op foran og bagi, når den kommer ind for at få nye dæk på. Fire sekunder senere er dækkene blevet skiftet og de sænker bilen igen.

 
 
Filipe Massa i pitten Melbourne 2006. Forrest til højre i billedet, den forreste jackholder

Brandmænd: Der er som regel to medlemmer af pit-crewet, som står stand-by med en ildslukker, i det tilfælde at der udbryder brand i eller omkring bilen. Mange teams benytter en plade på en pind til at begrænse risikoen for brand. Pinden gør, at skulle der udbryde brand, vil den i første instans begrænse sig til et lille område, hvorefter ildslukkerne kommer i aktion. Heldigvis er der kun sket to alvorlige uheld, siden brændstofpåfyldning blev gen-introduceret i Formel 1 i 1994.

 
 
James Hunt tager en slapper. Sikkerheden omkring bilerne er enorm. Den mindste gnist kan være livsfarlig, James!

Starter: Han står ved siden af den bagerste jackholder. Hans job er, at starte bilen manuelt, i det tilfælde at bilen staller, dvs. går i stå i pitten. Der går en direkte forbindelse fra bagenden af bilen til gearkassen og det er den som starteren aktiverer ved hjælp af et batteri.

 
 
David Coulthard, Red Bull Racing Frankrig 2005. Starteren står bagerst og er klar hvis bilen skulle stalle.
 

.............................................................................................................

09. marts 2007

F1-ændring kort før sæsonstart ifølge TV2

Der er kun 11 dage til årets første formel 1 grand prix køres i Australien. Alligevel er der i dag blevet vedtaget en ændring i reglementet.

Den sene beslutning betyder, at dækfabrikanten Bridgestone skal gøre sine dæk "visuelt forskellige", som det hedder i det reviderede reglement.

Den japanske dækleverandør medbringer til hvert Formel 1-løb to forskellige typer tørvejrsdæk og skal nu i gang med at finde en løsning, så tilskuere og tv-seere kan se forskel på de hårde og de bløde dæktyper.

"Vi hilser de nye regler velkommen. Både publikum og medier vil nu få lettere ved at afgøre de forskellige teams strategier og får dermed chancen for at få endnu mere ud af at se Formel 1", lyder det fra Bridgestone i en pressemeddelelse.

Formel 1-holdene, FIA og Bridgestone har længe diskuteret mulighederne for at udnytte de allerede fastlagte regler, der kræver, at kørerne skal benytte både den hårde og den bløde dæktype i et grand prix. Nu er parterne altså blevet enige om at gøre det lettere for offentligheden at følge med i de strategiske overvejelser.

................................................................................................................

27. februar 2007

 

Honda Racings nye bil har fået et helt anderledes udseende, hvor alle de normale sponsorer er taget af bilen, og erstattet af blå og grønne farver, som minder mest om vores elskede jordklode.
Honda har selvfølgelig ikke droppet sponsorerne, men har forenet dem på en helt ny måde, via bl.a. en ny webside under samme tema med fokusering på jordens klimaændringer.

En webside www.myearthdream.com er oprettet og åbnes officielt den 27. februar, som Honda vil bruge til at indsamle penge til klimaforskning, og til at plagiere for en livsstilsændring i den vestlige verden, mod at forbedre det globale klima.

2 globale firmaer - Universal Music & Gatorade er de første som har tilsluttet sig Hondas initiativ, mens andre virksomheder som: Fila, IBM, Oliver Sweeney, Perkin Elmer, Showa Denko, TUV og GF Agie Charmilles siden har sluttet sig til. Tekst fra Jubii Formel 1

................................................................................................................

26. februar 2007

Honda har i dag præsenteret, hvordan 2007 modellen er dekoreret.

Den nye Honda som bliver præsenteret senere i dag

Det noget specielle udseende skal signalere hensyn til miljøet og billederne i dekorationerne skulle stamme fra Google Earth. Umiddelbart er der ikke nogen væsentlige reklamer på raceren, da Honda ser sig om efter afløser af den tidligere storsponsor Lucky Strike, så også her, forsvandt smøgerne. Hidtil har bilen været malet helt sort og været helt uden reklamer under vinterens træning. Klik og rul ned og se, hvordan Honda så ud under vinterens præsentation og træning - helt sort her

.................................................................................................................

25. februar 2007

Frem til og med sæsonen 2006, var bemærkninger og kommentarer til diverse motorløb blevet lidt uoverskuelig og derfor den "omstart" af siden, her ved den kommende sæson. Nye kommentarer vil altid ligge øverst med datoangivelse.

   
Top
Tilbage til Formel 1

Startside | Nyheder | 2007 - Kommentarer og bemærkninger

Opdateret 03. april 2008