Flagstang

22. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 

 

 

09. september 2006

Så kom flaget til tops. Anledning? Det er lørdag morgen, solen skinner og vejrudsigten lyder på smukt vejr i denne weekend og i ugen der kommer.

07. september 2006

Så kom eftermiddagen, hvor flagstangen skulle på højkant. Det gik let og ubesværet og vimplen flagrer nu fra stangens top. Selve flaget kommer først op den kommende lørdag, hvor det skal til vejrs i det kommende solskinsvejr, som DMI lover. Det er ganske rart at sidde herinde på pinden og se de rød/hvide farver blafre.

Sådan ser vippebeslaget ud med muligheder for at justere flagstangen ind, så den er i vater.

01. september 2006

Efter rejse til Athen og kundebesøg i Jylland i denne uge, blev der tid til at få støbt soklen til vippebeslaget, som skal holde selve flagstangen, som pænt ligger og venter i haven. Silvan og Stork var helt overbeviste om, at der skulle bruges 20 sække universalcement á 25 kg, selvom min forstand ikke kunne forstå det. Hullet, som blev gravet i denne uge af Gartner Jan, og tak for det, er ca. 50 cm Ø og ca. 1 meter dyb. Grundet regn i dagene efter var der vand i bundet, men det kom op til overfladen i takt med, at den blandende beton fyldte mere og mere i hullet. Jeg hentede og betalte for de 20 sække og kunne låne en trailer for at køre det hjem. Stod og kiggede på hullet - kan det virkeligt rumme 20 sække?

Det var svært at tro. Godt var det, at øjemålet ikke svigtede helt. Det viste sig, at der var behov for 8 sække i alt, så med en vis tilfredsstillelse gik turen tilbage til Stork med 12 sække og lidt penge retur. Ingen pardon. Jeg måtte selv lægge dem tilbage, hvor jeg havde hentet dem.

Jeg hentede 20 sække á 25 kg = 500 kg. 8 sække blev fyldt i hullet = 200 kg. 12 sække retur og lagt på plads = 300 kg. 1000 kg igennem hænderne i dag. Gud ved hvad ryggen siger i morgen tidlig, men det går såmænd nok. ;-)

Beslaget til flagstangen er et vippebeslag med justeringsskruer i tre plan, så det færdige resultat kan stilles helt i vater efter syv dages hærdning; næste weekend. Det bliver lidt spændene for første gang at skulle hejse eget flag her på matriklen. Den gode Jeppe kom med en rigtig god idé. Udenfor deres hus, hvor naboer passerer, har han placeret en lille infotavle som fortæller, hvorfor der flages den eller den dag. Sådan en skal naturligvis konstrueres. Næste weekend vil informationen naturligvis være: Vi flager for at vise vores glæde over den nye flagstang og derfor skal Dannebrog til tops. Dette kunne se sådan ud:

Flag og vimpel er anskaffet i dag og er klare til premieredagen.

Se forløbet af støbningen og det færdige resultat herunder. Klik på billeder samt på højre / venstre pile for at se alle billeder. Slutbilledet er af støbningen, dækket af cementspanden.

.

Flagstangen venter på at komme på højkant

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

22. august 2006

Det har været et længe næret ønske, at anskaffe en flagstang for at kunne hæve dannebrog ved specielle lejligheder og mærkedage.

Stangen er købt hos Silvan, Hillerød og kan måske blive leveret allerede i dag, som er lidt uheldigt, da vi rejser bort fra i morgen onsdag til lørdag eftermiddag, men så er den da i hus, så den kan blive rejst i næste uge

Flagstangen leveres med et vippebeslag, så det er let at komme til toppen, når flaglinen går i "udu" eller andet fornøjeligt. Der skal støbes et fundament. Dybde 95 cm, og 35 x 35 cm, da stangen er 8 meter høj. Hullet skal graves, hvor der har stået større planter, så det bliver lidt spændende at finde ud at, hvos mange rødder jeg skal igennem, men fordelene er, at vi har fået en del regn her i august, så jorden er til at arbejde i.

Der findes en del regler om flagning:

Vimpler: Der findes næppe noget mere kedeligt end en tom flagstang, og derfor kan man hejse en Dannebrogsvimpel , når man ikke bruger sit flag. Vimplen bør være hejst dag og nat, og kun tages ned når flaget hejses. Vimplens længde er det halve af stangens og læg mærke til at vimplen skal kunne bevæge sig frit i alle retninger.

Flaget: Selvom man kan læse i historiebøgerne at Dannebrog faldt ned fra himlen i slaget ved Lyndanisse i Estland 15 juni 1219, så råder der uklarhed om det historisk korrekte i denne påstand. Der blev på Valdemar Sejrs tid udkæmpet flere slag mod de hedenske estere og det fra himlen kommende flag kan også sættes i forbindelse med et slag, der blev udkæmpet i Fellin i det sydlige Estland nogle år før.
Optegnelser om hændelsen er gjort i kirkelige skrifter først på 1500 tallet og der lægges derfor et temmelig legendarisk slør over hændelsen.

Derfor er Valdemarsdag d. 15 juni Dannebrogs årlige festdag. Hvis de historiske fakta er rigtige, så er Dannebrog utvivlsomt det ældste flag i verden, som uden at være afskaffet eller ændret, stadig er i brug.

Dannebrog som nationalflag hører vi først om i midten af 1800 tallet, hvor kongelig resolution i 1854 "tillades alle og enhver i kongeriget at hejse Dannebrogsflaget uden split fra sin Ejendom og Bolig

Gode råd om flag
Et flag skal ses - ikke høres.
Slå linen 2-3 gange om flagstangen, når der flages. Så undgår både du og naboer generende støj

Flagning med Dannebrog Der er en række flagdage i Danmark, hvor der flages med Dannebrog. Vi har lavet en oversigt over flagdage. Derudover kan der flages til festlige lejligheder som fødselsdage, bryllupper osv. (Se længere nede på siden)

23.05.2007

Flaget hejses tidligst kl.0800, og hales ned senest ved solnedgang. På dage, hvor solen står op efter kl. 0800, hejses flaget først ved solopgang.
Dog ses visse steder den praksis, at flaget nedhales kl. 20:00 uanset om solen ikke er gået ned.

Den, der hejser flaget eller nedhaler det, skal fra begyndelsen have blottet hoved. Alle andre tilstedeværende rejser sig og tager front mod flaget, mens det hejses eller nedhales. Mænd blotter hovedet.

Kilde: Ålborg Flagfabrik

Flagning på halv stang: På visse mindedage og i anledning af dødsfald flages der på halv stang. Flaget hejses først til tops og forbliver oppe nogle sekunder. Derefter sættes det på halv, dvs. nedhales så langt, at flagets underkant befinder sig ud for midten af flagstangen. Når flaget skal hales ned, hejses det først til tops og forbliver oppe nogle sekunder, hvorefter nedhalingen finder sted. På bisættelsesdagen flages på halv, indtil bisættelsen har fundet sted. Derefter hejses flaget på hel, hvor det forbliver indtil solnedgang.

Flagning med vimpel: Vimpel må man flage med både dag og nat - og af samme grund skal den være af godt, stærkt materiale. Ud over at det ser pænt ud, giver vimpelen også et vink om vindretning og vindstyrke

 

Officielle og traditionelle Flagdage

 

Officiel flagdag

 

 

Traditionel flagdag

 

 

 

 

 

01. Januar

Nytårsdag

 

29.Januar

Holmens Hæderstegn

 

02. Februar

Kampen ved Mysunde 1864

 

05. Februar 

Kronprinsesse Mary

 

10. Februar

Afstemningen i Sønderjylland 1920

 

11. Februar

Stormen på København 1659

 

02. April

Slaget på Reden 1801

 

09. April

Danmarks besættelse 1940
Flaget på halv til kl. 12.02

 

16. April

Dronning Margrethe II

 

18. April

Slaget ved Dybbøl 1864

 

29. April

Prinsesse Benedichte

 

05. Maj

Danmarks befrielse 1945

 

09. Maj

Slaget ved Helgoland 1864

 

26. Maj

Kronprins Frederik

 

05. Juni

Grundlovsdag

 

07. Juni

Prins Joachim

 

11. Juni

Prins Henrik

 

15. Juni

Valdemars Dag

 

01. Juli

Slaget ved Køge Bugt 1677

 

06. Juli

Slaget ved Fredericia 1849

 

22. Juli

Pris Felix

 

25. Juli

Slaget ved Isted 1850

 

28. August

Prins Nikolaj 

 

04. Oktober

Stormen på Frederiksstad 1850

 

25. December

Juledag

 

26. December

2. Juledag

 

 

 

 

Samt

Palmesøndag

 

 

Skærtorsdag

 

 

Langfredag - Flaget på halv til solnedgang

 

 

Påskedag

 

 

2. Påskedag

 

 

St. Bededag

 

 

Kristi Himmelfartsdag

 

 

Pinsedag

 

 

2. Pinsedag

 

 

Personlige fødselsdage og mærkedage

 

 

 

 

Top

Startside

Dette Websted blev sidst opdateret 01. februar 2009