Vejret

22. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 

 

 


 
21. december 2007 - Vinterjævndøgn 20. marts 2008 - Forårsjævndøgn

 21. juni 2008 - Sommersolhverv

 

27. august 2008

August: Dobbelt så våd som normalt

Der har i den grad været brug for både paraply, regnjakke og gummistøvler i august, der indtil videre har budt på næsten dobbelt så meget regn som normalt.

August måned har været våd med flere kraftige regnvejr, der i alt har givet 133 mm regn på landsplan.

Et kraftigt regnvejr den 4. august, tordenuvejret den 7. august og regnvejret over den sydlige og østlige del af landet den 23. august er hovedårsager til de store nedbørmængder hen over Danmark.

133 mm regn - indtil videre
DMI har opgjort den foreløbige nedbørmængde til at være 133 mm regn på landsplan i august indtil videre - men der er områder i landet, der har fået langt mere.

I Syd- og Sønderjylland, hvor der er faldet mest, har man i august fået hele 168 mm regn og i Østjylland er der faldet 148 mm.

De 133 mm på landsplan er næsten dobbelt så meget som der normalt falder i august (67 mm).


Blandt de vådeste
Nedbørmængderne der er faldet indtil videre gør august måned til den 7. vådeste august siden 1874, der med blot 6 mm mere inden måneden er omme vil gå hen og blive den 4. vådeste siden da.

Seneste meget våde august var for to år siden i 2006, da der faldt 145 mm regn.

Den vådeste august gennem tiderne var i 1891, da der dengang faldt hele 167 mm regn.

12. august 2008

Kraftigt regnvejr på vej mod Danmark

Tirsdag kan store dele af landet få en del regn når to områder med kraftig regn og måske torden passerer Danmark fra sydvest.

August måneds regnfulde vejr fortsætter det kommende døgn. To større regnområder skal tirsdag nemlig op over Danmark med mere regn.

Det er to mindre lavtryk eller frontbølger, der tirsdag fra sydvest passerer op over eller tæt på Danmark samtidig med, at de udvikler sig ganske kraftigt.

Lavtrykkene dannes på en frontzone, der adskiller varm og fugtig luft sydøst for Danmark fra noget køligere atlanterhavsluft, der strømmer ind over Vesteuropa og frem mod Danmark.

Regnvejret begynder tidligt tirsdag
Det første regnområde forventes op over den sydøstligste del af landet tidligt tirsdag morgen og kan især give Bornholm kraftig regn i morgen og formiddagstimerne.

Måske kan dette nedbørområde også nå længere mod vest.

Mens dette område med kraftig regn bevæger sig videre mod nordøst kommer et nyt lavtryk med mere regn op over Sydvestjylland i løbet af dagen. Herfra bevæger regnen sig mod nordøst til det meste af landet.

Måske også med torden
Regnen forventes at blive bygeagtig og at blive kraftigst i Jylland, hvor der også kan forekomme torden.

Specielt udsat for torden er den vestlige del af Jylland tirsdag eftermiddag og tirsdag aften.

I løbet af aftenen vil regnvejret sammen med lavtrykket ligge over den nordlige del af landet.

I forbindelse med de to lavtryk kan der tirsdag falde store nedbørmængder - måske op omkring 30 mm - men det er endnu usikkert, hvor den kraftigste regn vil falde.

Når lavtrykket tirsdag eftermiddag udvikles på sin vej op over Danmark kan vinden også friske op fra vest og sydvest - og måske nå hård vind til kuling.

Prognosemodellerne er langt fra enige om detaljerne i vejrudviklingen - men helt enige om at tirsdagsdøgnet kan gå hen at blive meget vådt.

10. august 2008

Tordenvejr over Danmark

08. august 2008

Danmark ramt af voldsomt tordenuvejr

Tordenvejr over Haslev
Tordenvejr og Haslev den 7/8 2008
Foto: Aleks Kristiansen

Danmark blev torsdag aften ramt af et voldsomt tordenuvejr, der med mange lynnedslag, skybrud og vindstød af stormstyrke især ramte Sønderjylland, Fyn og Sjælland.

Over 10.500 lynnedslag
Torsdag aften stod i uvejrets tegn da et voldsomt tordenvejr trak op over landet fra sydvest. Det var især over Sønderjylland, Fyn og Sjælland at vejret for alvor viste tænder.

I alt registrerede DMI's lynpejlssystem omkring 10500 lynnedslag torsdag frem til midnat. Tordenvejret var ledsaget af kraftig regn, der flere steder havde skybrudsagtig karakter. Mest regn faldt der i Askov i det centrale Sydjylland, hvor man fik 55,2 mm frem til kl. 02.10.

Vindstød af stormstyrke
Ydermere var tordenvejret skyld i nogle særdeles kraftige vindstød. På Langø vest for Lolland og i Roskilde nåede vindstødene således med henholdsvis 26 m/s og 25 m/s stormstyrke.

Andre steder var vindstødene også kraftige med op til kuling eller stormende kuling.

Blev dannet over Tyskland
Tordenuvejret blev dannet over Tyskland i en meget varm og fugtig luftmasse. Mens man i Tyskland nåede godt over 30°, så blev landets højeste temperatur torsdag registreret ved Hammer Odde på Bornholm til 29,6°.

Tordenvejret er det mest intensive der har ramt Danmark i år. Det kraftigste tordenvejr over Danmark i nyere tid fandt sted den 18. juni 2002 over især det centrale og nordlige Jylland. Dengang slog mere end 100.000 lyn ned over dansk grund.

Oversigt og lynnedslag torsdag 7. august 2008

 

05. august 2008

Regn over Danmark, mandag d. 4. august 2008
 
klik her

01. august 2008

Sådan blev juli ­ varm og solrig

Vandleg her ved Faxebugten
Der var god mulighed for vandleg i juli måned, der overordnet set var varm og solrig.  Foto: Keld Davids

Selv om det i perioden fra d. 5. til d. 20 juli var noget ustadigt dansk sommervejr, så blev dette års juli måned alligevel både varm og solrig, hvis man ser på gennemsnitstallene.

Årsagen skal findes i de sidste 10 dage af juli måned, hvor vi oplevede en decideret dansk hedebølge med temperaturer over 30°C.

Statistik:

Juli måned endte med en gennemsnitstemperatur på 17.6 °C, (hvilket er 2 °C over normalen på15.6 °C).

Solen skinnede sammenlagt 280 timer (hvilket er 43% over normalen på 196 timer)

Og endelig blev det til i alt 55 mm nedbør (hvilket var 11 under normal tallet for nedbør for juli på 66 mm).

28. juli 2008

Søndag 'knækkede' vi de 30°

Endnu en varm ­ tør og solrig dag, med 28 gr. kl 13.55  ved Viby Sj. d. 27­07­08 så er det rart med lidt skygge.
Foto: Conni Davids

Søndag fik vi med 30,0° årets hidtil varmeste dag. Det meget varme vejr fortsætter også de kommende par dage, og vi kan dermed være på vej mod en regulær hedebølge.

30,0° på Fanø
Med 30,0° løb Nordby på Fanø med 'varmesejren' søndag - og dagen blev dermed årets hidtil varmeste.

Flere andre steder var man dog også godt med. Således måltes både i Holbæk, Billund, Esbjerg og Karup temperaturer over 29°.

Måske på vej mod regulær hedebølge
Årets foreløbige varmeste dag står dog for at blive slået allerede indenfor de kommende par døgn, da meget varm luft fortsat befinder sig over landet, og vi kan både mandag og tirsdag lokalt få temperaturer over 30°.

Dermed er vi måske på vej mod en regulær hedebølge. Det er en kendsgerning, hvis mere end halvdelen af landet opnår en gennemsnitlig maximumtemperatur på over 28° i mindst 3 dage.

27. juli 2008

Badevandet tæt på 20 grader.

Dejligt at lege i sandet
Det er skønt at bade...
Foto: Elin Madsen
Badedag ved stranden
Der er nogen der forstår at nyde at bdevandet er ved at være lunt...
Foto: Elin Madsen

Hvis undskyldningen for at man endnu ikke har været i vandet i år, er at det har været for koldt, så er der vist snart ingen vej tilbage...

19,8 grader - for at være helt præcis - var gennemsnitstemperaturen på det badevand, som vores trofaste badevandspatrulje har målt i dag. Dermed står det fast, at vi fik endnu en badedag.
Koldeste temperatur var hele 18 grader i Vorupør i Nordvestjylland, og varmest var det endnu engang i Kerteminde med 23 grader.

Og det fortsætter...
Og badevandstemperaturen vil formentlig fortsætte med at stige, da vi vejrmæssigt ser ud til at være inde i en landsdækkende varmebølge, der ikke ser ud til at ville stoppe de første par dage. Og hvis det fortsætter længe, kan det være at vi slår badevandsvarmerekorden fra d. 10. august 1997, hvor gennemsnits badevandstemperaturen nåede helt op på 23,3 grader.
Fra i går til i dag, er badevandstemperaturen steget 0,6 grader, og hvis badevandet forsætter på den måde, så når vi rekorden om seks dage...

Så varmt at selv køerne tager til stranden
Det er så varmt, at selv køerne tager til standen
Foto: Klaus Østergaard Jensen

Badevandet er altså perfekt til en svalende dukkert, så det er bare med at gribe håndklæde og badetøj, og springe i bølgen blå...

25. juli 2008

Varmebølge sender temperaturen op nær 30°

23 juli 08 ­ Blå himmel og moden korn ved Glenstrup sø.Kornet er modent, og der bliver rig lejlighed til at høste i den næste uges varmebølge
Foto: Niels Marius Andersen

Danmark er blevet ramt af en varmebølge, som i starten af næste uge kan sende temperaturen op på subtropiske 30 grader.

Et højtryk har placeret sig over Mellemskandinavien, og tør og varm luft strømmer ind over landet fra øst.

Allerede torsdag fik smagt på sommervejret med tørt, solrigt og varmt vejr med op til 27°.


Varmebølge kan give op til 30°
Og det varme og solrige sommervejr fortsætter i weekenden og i begyndelsen af næste uge, hvor vi får temperaturerne til at stige endnu mere.

En decideret varmebølge har ramt landet, og i starten af næste uge kan vi nå helt op omkring 30°. Den hidtil varmeste dag forekom den 3. juli, hvor man i Esbjerg målte 29,7°.

Varmest vil det med den svage til jævne østenvind blive ved de vestvendte kyster. Ved kyster med pålandsvind bliver det noget køligere, om end man også her vil opleve forholdsvis høje temperaturer.


Badedage inden for rækkevidde
Med fortsat solrigt og meget varmt sommervejr stillet i udsigt, så er der også god sandsynlighed for, at vi får regulære badedage. Torsdag lå middeltemperaturen på de danske badestrande på 18,6° - og det er ganske tøt på de badedagsgivende 19,0°.

Varmebølge
Er når maximumtemperaturen over mindst 3 sammenhængende dage gennemsnitligt overstiger 25° i over halvdelen af landet.

Hedebølge
Er når maximumtemperaturen over mindst 3 sammenhængende dage gennemsnitligt overstiger 28° i over halvdelen af landet.

Dermed ser fredagen ud til at give os årets anden badedag. Den første kom i hus den 5. juli med 19,2° i gennemsnit.

Husk solcremen
Men når man tager en tur på stranden eller just opholder sig længere tid i solen, så skal man være opmærksom.

Husk solcreme, let tøj eller skygge i middagstimerne mellem kl. 12 og 15, hvor halvdelen af solens daglige UV-stråling vil forekomme. Der forventes et UV-indeks på op over 6 de kommende dage, hvilket er ganske højt. Indekset bliver i Danmark højst ca. 7 i højsommeren, mens man ved ækvator kan komme helt op på 15.

Varmen fortsætter i næste uge
Den ret stærke varme ser ud til at toppe over landet mandag og tirsdag - og selvom vejret fra midt i næste uge måske kan blive lidt mere ustadigt, så fortsætter det varme vejr.

De seneste prognoser lader det varmen fortsætte langt ind i næste uge med temperaturer over 25°.

Så der er god mulighed for at nyde både sol og varme i det der måske bliver årets varmeste periode.

Oversvømmelser i Mellemeuropa

Skybrudsagtig regn i Alpeområdet har flere steder givet anledning til oversvømmelser. Værst er det gået ud over dele af Schweiz.

Kraftige byger med regn og torden har det seneste døgn givet store nedbørmængder i både Schweiz, Norditalien, Østrig og Sydtyskland.

Regnen har flere steder givet anledning til oversvømmelser - blandt andet i Schweiz, hvor man i kantonen Tessin, hvor myndighederne med helikopter evakuerede beboere i huse, der var truet af vandmasserne.

Flere steder i det sydlige Schweiz står kældre under vand.

I Lugano i det sydlige Schweiz er der på 24 timer faldet 117 mm regn, hvor af de 36 mm faldt på 6 timer indtil søndag kl. 14.

Også andre steder i Alpeegnene er der faldet store mængder regn.

I Bregenz i Østrig har man på 24 timer fået 49 mm, mens man i det nordlige Italien har fået 42 mm. I Oberstdorf i Sydtyskland er der faldet 41 mm regn.

Det kraftige regnvejr er dannet i forbindelse med et lavtryk, der fra Sydvestfrankrig er passeret op over Alperne.

Lavtrykket er dannet på grænsen af en markant frontzone. Sydøst for lavtrykket strømmer varm og fugtig luft fra Middelhavet mod nord, mens køligere atlanterhavsluft strømmer ned på lavtrykkets vestside.

Da den køligere luft fra nordvest nåede ned over den nordvestlige del af Alperne faldt temperaturen med over 10 grader - og i højder over 2.500 meter begyndte nedbøren søndag at falde som sne.

Nordjylland reddede sig en sommerlig dag

Billede fra Løkken strand Kl.14.00 d.10.07.08
Sommerstemning på Løkken Strand kl. 14 den 10/8 2008
Foto: arne nielsen

Nordjyderne var sikkert ikke kede af, at regnvejret, der passerede op over landet mistede pusten og gav Nordjylland en sommerlig dag.

Mens man i den sydlige del af landet i løbet af dagen fik et regnvejr op fra sydvest, så gik den nordlige del af Jylland stort set fri og her oplevede man helt sommerligt vejr.

Som billedet ovenfor viser var der sommerstemning på stranden ved Løkken, hvor temperaturen i strålende solskin nåede op på 21 grader, mens TV 2|VEJRETs BadevandsPatrulje samme sted målte en badevandstemperatur på 19 grader.

Først ud på dagen kom der lidt flere skyer, mens regnen stort set gik i opløsning og i Vendsyssel blev det sidst på dagen blot til et par forkølede dråber regn.

Også på den østlige del af Sjælland og Bornholm oplevede man først på dagen et lille sommerintermezzo med sol og temperaturer over 20 grader, som i øvrigt bliver typisk for de kommende dage.

Selv om der er udsigt til generelt ustadigt vejr med regn og byger i perioder, så vil man fortsat lokalt kunne redde sig en helt sommerlig dag.

100708-noaa0935z
Mens regnen er på vej ind over den sydvestlige del af landet skinner solen mod nord og øst den 10/7 2008 kl. 11.35.
Foto: NOAA/DMI

Bygevejr i den kommende uge

skypumbe over Isenvad
Der kommer i den kommende uge byger i hele landet - dog ikke nødvendigvis med skypumper, som her ved Isenvad den 5/7 2008
Foto: Laila Kristensen

Den kommende uge kommer til at stå på køligere vejr med byger i hobetal - og tiltrængt regn til et Danmark, der stadig er knastørt mange steder.

Efter godt og vel en uges sommervejr med blandt andet årets hidtil højeste temperatur og den første officielle badedag, så skifter vejret i den kommende uge gear. Vi får det noget køligere - og der kommer en hel del byger.


Mandag, tirsdag og onsdag i bygernes tegn
Især de første tre dage af den kommende uge ser ud til at blive præget af regn- og tordenbyger i hele landet med temperaturer fra 17 til 22 grader.

Det er et lavtryksområde med et tilhørende område af kold luft i de højere luftlag - en såkaldt kuldepol - som indfinder sig over landet i løbet af mandagen. Det gør luften over Danmark meget ustabil, og der vil blive dannet byger langt de fleste steder.

Bygerne kan være kraftige og med både torden og hagl - og derudover aflevere anseelige mængder regn til det endnu tørkeramte Danmark. Der kan stedvis i løbet af ugens første tre dage falde op mellem 30 og 40 mm regn - mens det generelle billede vil være mellem 15 og 20 mm landet over.


Danmark er stadigvæk knastørt
Fra torsdag får vi det måske igen en anelse lunere, men vejret vil formentlig fortsat være ustadigt med regn eller byger fra tid til anden.

Og Danmark har brug for regnen. Der mangler stadigvæk op mellem 80 og 100 mm regn landet over, før jordens vandmagasiner er fyldt op.
 

Sommervejret på vej: Over 25°

01-07-08: 08:42 | af: Danny Høgsholt - TV2

 

Sommervejret kommer til Danmark allerede onsdag med temperaturer op over 25°. Frem mod weekenden bliver det lidt mere ustadigt, men antageligt fortsat lunt.

Skolernes sommerferie startede i fredags, og den ser ud til at lægge lunt fra start. Et højtryk indfinder sig nemlig i løbet af de kommende par dage nord og øst for Danmark, og derved strømmer varm luft fra kontinentet op over os fra syd og sydøst.

Sent torsdag nærmer en front med regn- og tordenbyger sig landet fra sydvest, og den ser ud til at ville dele Danmark i to på fredag.


Temperaturen kan nå op omkring 27°
Inden får vi dog nogle dage med dansk sommervejr af sydeuropæisk karakter. Onsdag får vi julis første sommerdag med temperaturer op på 25-27° hvor det bliver varmest, og det er stort set de samme temperaturer vi kan præstere torsdag, inden en front med regn- og tordenbyger nærmer sig de sydvestlig egne.

Den højeste temperatur hidtil målt i år er 29,5°, som man nåede både den 30. maj og den 2. juni i Vestervig i Nordvestjylland.

Sommerdage i 2008 (indtil 30/6)

9. maj
10. maj
11. maj
29. maj
30. maj
31. maj (29,5°)
1. juni
2. juni (29,5°)
3. juni
4. juni
5. juni
6. juni
7. juni
8. juni
19. juni
22. juni

En sommerdag er defineret som en dag, hvor temperaturen ét eller flere steder i landet når op på eller over 25,0°.

Regn- og tordenbyger sent torsdag
Det lavtryk, der er med til at sende varmen op over Danmark midt på ugen, er dog også med til at 'skyde' en koldfront ind over Mellemeuropa, hvor den køligere Atlanterhavsluft i løbet af torsdagen 'kiler' sig ind.

Det kommer til udtryk ved en koldfront, der langsomt i løbet af torsdagen bevæger sig frem mod de sydvestlige egne, og til aften kan give regn- og tordenbyger i den del af landet.


Fredag bliver landet delt i to
Fredag ligger fronten næsten stille over den sydvestlige del af Danmark mens det samtidig går i opløsning, og det betyder at landet vejrmæssigt bliver delt i to.

Mod sydvest får man skyet vejr med regn af og til og temperaturer mellem 17 og 20 grader, mens man mod nord og øst kan rede sig en hæderlig dag med nogen sol og temperaturer op omkring 22-23°.

Det er usikkert præcist hvor langt fronten når op over landet, men med de nuværende prognoser i baghånden skal man ikke frygte regne på blandt andet Roskilde Festivalen.

Resten af weekenden bliver også lidt ustadigt med nogen sol og også byger, måske især om søndagen, men fortsat lunt med temperaturer stedvis op til 25°.

Sommeren er igen på vej til Danmark

29-06-08: 09:56 | af: Anders Brandt, TV2

strand vejrParasollen skal igen med til stranden i den kommende uge...
Foto: Niels Ole

Så kan man igen finde shorts, badebukser og solcreme frem, for sommeren vender i næste uge atter tilbage til Danmark med masser af sol og temperaturer over 25 grader.

Har man gået og været lidt misundelig på de, der ved skolernes sommerferiestart har taget turen mod sydligere himmelstrøg, så kan man glæde sig over, at sommeren i den kommende uge vender tilbage til Danmark.

Højtryk giver sommervejret
Fra tirsdag vil vi igen kunne opleve den type sommervejr vi havde i starten af juni måned - med sol og temperaturer på et behageligt leje omkring de 25 grader.

Det sker når et højtryk i starten af ugen fra Vesteuropa bevæger sig op over Danmark og videre til den centrale og nordlige del af Skandinavien. Når højtrykket passerer Danmark, så åbnes der op for en både tør og varm luftmasse, der fra sydøst og øst strømmer ind over Danmark.

Meget tyder dog på, at fronter med regn- og tordenbyger presser på fra sydvest i løbet af weekenden.

Sommeren starter for alvor onsdag
Sommervejret tyvstarter allerede tirsdag med en del sol og temperaturer op til 23 grader, mens det for alvor bliver sommer fra på onsdag og frem til weekenden.

 

Fra onsdag og frem til fredag forventes temperaturen i dagtimerne, at kunne nå op mellem 23 og 27 grader de aller fleste steder i landet samtidig med, at der er rigtig gode chancer for sol fra morgen til aften.

Fra på lørdag er der i den sydvestligste del af landet dog risiko for, at der kan dannes enkelte byger - men også her forbliver det i første omgang varmt.

Sommervejret betyder også at starten på årets Roskilde Festival ser ud til at blive uden det obligatoriske mudderbad. I stedet for gummistøvler og regnfrakke skal festivalgæsterne huske solbriller og solcreme.

Sidst på weekenden ser det dog ud til at det igen bliver mere ustadigt. Indtil da kan man glæde sig over dansk sommervejr som vi kender det bedst.


Årets første badedag inden for rækkevidde
Den kommende uge - den første uge i skolernes sommerferie - kommer således til at byde på rigtigt dansk sommervejr, hvor også badevandstemperaturerne forventes at stige betragteligt.

En varm periode, som den vi står over for, har tidligere ladet badevandstemperaturen stige med 2-3 grader på få dage - så vi fra de ca. 16 grader i gennemsnit vi har nu, måske kan nå at få årets første badedag inden vi når weekenden. Det sker når alle strande, der afpatruljeres af TV 2|VEJRETs BadevandsPatrulje måler 19 grader eller derover i gennemsnit

Våd fredag med regn og byger

Dagens regnskyld i Næstved.

Foto: Jeannie Pedersen

Et lille lavtryk passerer hen over Danmark, og giver de fleste en våd fredag. Regnvejret vil ligge over store dele af landet allerede fra morgenstunden.

I løbet af fredagen kan der lokalt falde relativ store mængder regn når et lavtryk fra vest passerer gennem landet - og meget tyder på, at fredagen de fleste steder går hen og bliver en våd fornøjelse.

Området med regn og byger passerer hen over landet først på dagen - og først ud på eftermiddagen klarer det så gradvist op vestfra.

Regnvejret ser ud til at have bygeagtig karakter, så der lokalt kan falde store nedbørmængder. Prognosemodellerne er meget uenige om, hvor der vil falde mest, men er enige om, at der lokalt kan komme mellem 15 og 20 mm regn - en enkelt prognosemodel har endda op til 30 mm til at falde på blot 6 timer.

Tendensen er dog at det er i Jylland man får mest regn. I forbindelse med bygerne kan der opstå torden.

Generelt forventes der i løbet af fredagen 5-8 mm regn fordelt ud over landet. Nedbør som stadig er hårdt tiltrængt de fleste steder i landet.

Fredagens regn betyder også en våd start på skolernes sommerferie. Og det ser ud til at fortsætte ind i weekenden, for allerede lørdag kommer et nyt regnvejr frem til landet fra vest.

Blæsende og kølig Sankt Hans

En meget stormende Sanktehans 2008 i Skagen
En meget blæsende Sankt Hans 2008 i Skagen.
Foto: Bo Hellum

Det blev en meget blæsende og kølig Sankt Hans. I Nordvestjylland nåede man vindstød af stærk storm.

I hele landet blev det vinden, der satte dagordenen Sankt Hans aften. De fleste steder havde man vindstød af kulingstyrke, men mest blæste det i nordvestjylland, hvor man i Hirtshals havde en middelvind på 23 m/s (stormende kuling), mens vindstødene med 29 m/s nåede stærk storm.

Det blev også en kølig Sankt Hans Aften. Temperaturerne lå kl. 20 blot mellem 11 og 15 grader.

Beredskabsstyrelsen havde allerede inden Sankt Hans Aften opfordret til største forsigtighed ved afbrænding af Sankt Hans-bålene - og nogle steder var der afbrændingsforbud.

Alligevel gik det galt flere steder i landet.

Tre længer på en gård i Års brændte til aften ned, da et sankthansbål antændte en hølade, oplyser politiet.

Landmanden havde heller ikke overholdt reglerne, da han antændte bålet kun 50 m. fra laden, der lå i vindretningen.

Flere steder i landet måtte anlagte sankthansbål ikke antændes på grund af blæsten, og på Lolland-Falster måtte man på trods af natlig regn helt undvære bål. I løbet af dagen havde det nemlig blæst så kraftigt, at alting var tørret ud igen.

På Vallensbæk Havn fik den kraftige blæst fat i et øltelt, der blev blæst omkuld. Det skete til alt held tidligt på aftenen, og der var kun 10 personer i teltet. En mand fik åbent brud på armen, mens resten slap fra oplevelsen med knubs.

Søndagsvejret: Lummert med regn og torden

Klik her

Taget ud mod Jonstrup nær i Værløse. Lynet slog ned i det vestlige Værløse
Foto: Thorbjørn Jørgensen

Med udsigt til en varm og fugtig søndag, så kan weekenden ende i et brag. Først en varmfront og siden en koldfront skal i morgen passere landet.

Der er lagt i ovnen til en rigtig lummer søndag, når varm og fugtig luft i morgen strømmer op over landet fra sydvest - det biver med regn og der er især i den østlige del af landet også mulighed for torden.

Det er et for årstiden ganske kraftigt lavtryk over De Britiske Øer, som sammen med et højtryk over Østeuropa pumper varm og fugtig luft af sydvesteuropæisk oprindelse op over Danmark.

Varmfronten kommer i nat
Allerede i nat kommer varmfronten ind over landet fra vest, og det er især i Jylland, at man vil få den at mærke.

Syd for varmfronten strømmer den varme og fugtige luft op fra syd og sydøst, senere sydvest, og det er den luft vi i Danmark får 'glæde af' i morgen.

Det giver sig i morgen udslag i en lummervarm dag, hvor man i den sydlige og østlige del af landet vil få det ret skyet og diset om end varmt. Hvis solen kommer frem kan temperaturen stige til omkring eller lidt over 25° - dermed kan vi måske rede os en sommerdag, og dét sammen med en luftfugtighed generelt på mellem 60% og 80%.


Mulighed for tordenbyger
I løbet af dagen kan der i den varme og fugtige luft over Danmark dannes tordenbyger, ligesom tordenbyger fra Tyskland kan drive op over landet fra sydvest.

Størst mulighed for tordenbyger er der antageligt øst for Lillebælt - og der kan i forbindelse med bygerne lokalt falde skybrudsagtig regn.
Til aften kommer koldfronten ind over landet fra vest med regn og byger, der til stadighed stedvis kan være med torden.

Når søndagen er overstået kan man især i de nordlige dele af landet have fået op mellem 20 og 30 mm regn - men i forbindelse med tordenbyger kan nedbørmængderne blive noget større.

Koldfronten har passeret hele landet natten til mandag, hvorefter køligere luft med byger atter strømmer ind over landet fra vest.

På TV 2|VEJRET holder vi hele tiden øje med muligheden for torden i vor service 'Torden på vej?'.

eu­220608
Vejrsituationen søndag den 22/6 2008
Foto: TV 2|VEJRET

 

Sankt Hans-vejret

Sankt Hans ­ Skagen
Foto: Bo Hellum

Lige nu ser Sankt Hans Aften ud til at blive en kølig og blæsende aften - men alt tyder på det de fleste steder holder tørt.

Sankt Hans Aften er en af de aftener, hvor flest opholder sig ude - for at forsamles om at tænde Sankt Hans-bålet.

Derfor er det også af afgørende betydning, hvordan vejret bliver netop den aften.

Sidste år tilsmilede vejrguderne de mange, der havde vovet pelsen og bevæget sig ud til stranden, ned til åen eller ud på engen for at tænde Sankt Hansbål. Efter en dag med byger flere steder i landet kunne man i aftentimerne fejre midsommeren med tørt roligt, men relativt køligt sommervejr.

Udsigten for Sankt Hans-aften
Vejret Sankt Hans-aften 2008 ser ud til at blive køligt, blæsende - men overvejende tørt.

Med 4 dage til Sankt Hans Aften er prognosemodellerne ved at være enige om den generelle vejrudvikling.

Et lavtryk passerer Sankt Hans Aftens-dag hen over Danmark med regn og byger og efterfølges af køligere luft, der fra Nordsøen strømmer ind over Danmark. Lavtrykket forventes at udvikle sig noget når det har passeret Danmark, så vinden i løbet af Sankt Hans-aften frisker noget op.

Ifølge seneste prognoser når regnvejret fra lavtrykket at passere hele landet inden Sankt Hans aften - og det ser i øjeblikket ud til, at de fleste steder får en tør aften, og i den sydlige halvdel af landet er der chance for lidt sol. Dog er der forinden faldet en del nedbør, der kan give nogle våde Sankt Hans-bål.

Temperaturen forventes midt på aftenen at ligge mellem 12 og 15 grader - lunest i den sydøstlige del af landet, mens vinden bliver jævn til hård fra vest og nordvest. Mest blæsende bliver det i den nordlige del af Jylland, hvor vinden kan nå kulingstyrke - og måske kan der her forekomme vindstød af stormstyrke.

 

Over 27° på årets 13. sommerdag

En varm (27 grader) og tør sommerdag, med lavvande i åen ved Viby Sj. d. 07­06­08
Varmt, tørt og solrigt sommervejr med lavvande i åen ved Viby på Sjælland den 7/6 2008
Foto: Conni Davids

Lørdag fik vi årets 13. sommerdag og den tiende i træk da temperaturen udbredt henover landet steg til mere end 25 graders varme.

Mellem to højtryk - ét nær Azorerne og ét over det nordlige Skandinavien - skød to 'højtrykskiler' lørdag ind over Nordvesteuropa og også ind over Danmark.

Det gav os årets 13. sommerdag og den tiende i træk da temperaturen udbredt steg til over 25°.


27,7° på Fanø
Med en kun svag eller let vind mellem nord og øst kom temperaturen mange steder over 25° - og selv de østkyster, der de seneste mange dage har været plaget af pålandsvind og køligt vejr har kunnet presse temperaturen op over 20°.

Varmest blev det på Fanø hvor man i Nordby nåede 27,7° midt på eftermiddagen, men også i Aalborg og Karup nåede man med henholdsvis 27,0° og 27,1° ganske højt op.


Også varmt på Bornholm
Især bornholmerne er nogle af dem, der de seneste mange dage har måttet tage til takke med noget lavere temperaturer end i resten af landet, men lørdag kom man også på den danske Østersø-ø over 20°.

Sommerdage i 2008 (indtil 7/6)

9. maj
10. maj
11. maj
29. maj
30. maj
31. maj (29,5°)
1. juni
2. juni (29,5°)
3. juni
4. juni
5. juni
6. juni
7. juni

En sommerdag er defineret som en dag, hvor temperaturen ét eller flere steder i landet når op på eller over 25,0°.

Varmest blev det i nordøstenvinden på den sydvestlige del af øen, hvor luften passerede længst tid over den opvarmede landjord. Hér nåede man i Rønne 25,8°, men både Hammer Odde og Nexø kunne følge med i 20'erne med henholdsvis 21,3° og 22,1°.

Køligst var det på Danmarks sydligste punkt ved Gedser Odde, hvor man ikke kunne klare mere end 19,5°.

Man skulle dog i alle landsdele beskytte sig i middagstimerne, da UV-indekset røg op på 6,0° mellem kl. 12 og 15.

Det skyfrie vejr får dog ben at gå på i næste uge, hvor tiltrængt regn antageligt når frem til landet.

Vejret skifter gear efter weekenden
Sommervejret fortsætter søndag og til dels også i starten af næste uge, men efterhånden slår køligere luft med regn og byger ind over landet fra vest.

Når det sker vil der være områder i det nordlige og vestlige Jylland, der ikke har fået regn af betydning i omkring eller over 40 dage hvilket er helt usædvanligt.

Det er også her at tørken er værst, selvom man i hele landet generelt mangler store mængder nedbør. De danske jorde tørster udbredt efter mere end 100 mm regn.

Tørken giver nu afbrændingsforbud

Tid til at Weber­grille
Man skal passe på med det her...
Foto: Ditte Lønow

De fleste steder i landet er det nu så tørt, at flere kommuner har udstedt et regulært afbrændingsforbud.

Den langvarige periode uden regn af betydning og med blæsende vejr betyder, at det i store dele af landet er knastørt. Tørrest er det i den nordlige og vestlige del af landet, hvor man siden den 1. maj stort set ikke har fået så meget som en dråbe regn.

Og med udsigt til fortsat tørke, så stiger risikoen for naturbrande - og det fik mandag de de første kommuner til at udstede et regulært afbrændingsforbud. Det betyder, at der er forbud mod brug af åben ild og afbrænding. Forbuddet omfatter ikke brug af grill i private haver på brandfast underlag - fx. fliser.

Ifølge TV 2|VEJRETs oplysninger er der afbrændingsforbud i Mariager Fjord kommune, Kolding Kommune, Fredericia kommune samt i Vejle kommune.

Se flere detaljer om afbrændingsforbudet på de respektive kommuners hjemmesider.

Flere kommuner kan i de kommende dage også udstede afbrændingsforbud - så hold dig orienteret på din kommunes hjemmeside.

For alle i hele landet gælder det dog om at være ekstremt varsom med brug af åben ild, og Beredskabsstyrelsen anbefaler at man man de steder, hvor der ikke er udstedt afbrændingsforbud, følger 5 gode råd for at undgå naturbrande:

  1. Lad være med at smide cigaretter i naturen
  2. Hvis du vil tænde et bål i naturen, skal man kigge efter de dertil indrettede bålpladser
  3. Hvis du bruger engangsgrill, skal du bruge vand til at slukke både grill og området uden om grillen
  4. Forbrænding af affald må kun ske på godkendte anlæg
  5. Hvis det blæser, fyger gnisterne

Årets 7. sommerdag - på årets første

Japansk Løn mod solen,foto taget i køge d.1/6­08 kl.11.30
Lidt skygge var flere steder forfriskende da temperaturen den 1/6 2008 steg til 27°
Foto: Hanne L. Nielsen

Med 27° fik vi søndag årets 7. sommerdag - på årets kalendermæssigt første af slagsen. Det er nemlig først den 1. juni, at sommeren ifølge kalenderen starter.

Ikke desto mindre fik vi i dag årets 7. sommerdag når vi alene kigger på temperaturen som definitionen på en sommerdag. Den nåede nemlig endnu engang - og altså for 7. gang - op over 25°.

27° i Esbjerg
Højest nåede man i Esbjerg hvor termometret toppede ved 27,2°. I Vestervig i Nordvestjylland satte man sig også lunt i svinget og tog sig af dagens temperaturmæssige andenplads med 27,1° - det er lidt køligere end de 29,5° der lørdag blev målt selvsamme sted, og skaffede os årets hidtil varmeste dag.

Der blev dog også til en regulær sommerdag andre steder i landet. Især det centrale og vestlige Jylland havde igen ingen problemer med at nå de 25°. I Vester Vedsted ved Vadehavet ramte man 25,7° og i Mejrup i Vestjylland mønstrede man midt på eftermiddagen 25,5°.


Lidt køligere mod øst
Øst for Storebælt var temperaturerne lidt mere moderate med generelt 22-23°, men Gilleleje på Sjællands nordkyst kunne nu også lege med på sommervejret med 25,7°.

Det var Østersøen der tog toppen af temperaturen, og køligst fik man det igen helt nede i 'vandkanten' - i Vindebæk på Møn toppede termometret ved kølige 16,2°, og det er et godt bud på vandtemperaturen i de danske farvande i øjeblikket. Altså vil en tur i bølgen blå stadig være en halvkølig fornøjelse.


Vi er ikke alene med sommervejret
Sommervejret er dog slet ikke noget, der kun har fundet vej til Dannevang.

I Hudiksvall i det østligt-centrale Sverige fandt man de mest svedende svenskere, da der hér blev målt 31,4° i dag. Også i Norge har man sommervejr - dog med lidt mere moderate temperaturer. Lørdag nåede man 26,7° i Kotsøy i Sør-Trøndelag.

I både Tyskland, Polen, Østrig og mange andre steder i Mellemeuropa har man sommervejr med mellem 30 og 35 graders varme, alt imens man i den vestlige del af Middelhavet har det ustadigt og ret køligt.

Og der er slet ingen grund til at rejse udenlands for at få sommer de følgende dage.


Sommeren fortsætter i Danmark
Sommervejret fortsætter nemlig i den kommende uge, som til stadighed vil byde på sol over hele linien med temperaturer, der sagtens kan nå over de sommerdagsgivende 25° - og som kronen på værket ser næste weekend også flot og sommerlig ud.

29,5° på årets hidtil varmeste dag

Varm og skyfri dag ved mosen i Søster Svendstrup, inds.31­5­08Varmt og skyfrit var det mange steder i Danmark lørdag - som her i Søster Svendstrup den 31/5 2008
Foto: Keld Davids

Med over 29° i Nordvestjylland fik vi lørdag årets hidtil varmeste dag - og det blev stedvis den varmeste maj-dag nogensinde registreret.

Varm sommerluft strømmede lørdag fortsat op over Danmark fra sydøst, og det gav os endnu en sommerdag, hvor den solrigeste måned registreret i Danmark siger tak for denne gang.

29,5° i Vestervig
Der hvor luften passerede længst hen over den opvarmede landjord målte man lørdag landets højeste temperaturer - og med østenvind blev det varmest i det centrale og vestlige Jylland.

Lørdagens højeste temperatur blev ifølge DMI målt i Vestervig i Nordvestjylland, hvor termomteret i eftermiddagens løb nåede hele 29,5°, der er årets hidtil højeste temperatur, som overgår de 26,1° eftertrykkeligt, der blev målt selvsamme sted i går fredag.

Varmeste maj-dag i Vestervig 'nogensinde'
I netop Vestervig er de 29,5° også den højeste temperatur man nogensinde har registreret dér i en maj måned. Den hidtil varmeste majdag i Vestervig var den 28. maj 1985, hvor man målte 28,2° - og den temperatur er altså slået med 'flere længder'.

Også andre steder i Nordvestjylland har man muligvis haft den varmeste majdag 'nogensinde', men Vestervig er en af de få danske stationer, der har målt temperaturer helt tilbage til 1874.

Lørdagens 29,5° er desuden den næsthøjeste temperatur målt i Danmark en maj måned i 23 år. Kun en gang siden 1985 har det været varmere i maj. I maj 2005 målte man 30,7°, og i maj 1985 blev det til 29,8°.

Også sommervarme andre steder
Det var dog også varmt andre steder. I store dele af det centrale og vestlige Jylland nåede man et godt stykke over de sommerdagsgivende 25°.

I Nordby på Fanø blev det til 27,8°, mens man i Mejrup nær Holstebro og i Hvide Sande målte man 27,7°, mens Karup i Midtjylland også sneg sig også ind på listen af steder med over 27°. Her nåede temperaturen 27,4°.

Mens vestjyderne var de, der havde det varmest, så nåede man også en sommerdag med temperaturer over 25° på Fyn og Sjælland. Assens på Sydvestfyn nåede 25,2° og ved Gilleleje i Nordsjælland viste termometeret 25,4°.

Allerede fra morgenstunden kunne man fornemme at lørdagen ville gå hen og blive en varm affære. Omkring kl. 9.30 ramte Karup de 20° og sommerdagen kom i hus til middag, da man selvsamme sted kl. 12.20 kunne måle 25,8°.
Generelt nåede temperaturen kort efter middag op over 25° flere stedre i det centrale og vestlige Jylland.

Endnu en flot solskinsdag med en svag vind, der satte kornet i bevægelse på den sidste dag i maj. d. 31­05­08 ved Viby Sj.
Sol over hele linien lørdag den 31/5 2008 - her i Viby på Sjælland
Foto: Conni Davids

Køligere ved kysterne
Det var dog ikke alle steder at man kunne prale af så høje temperaturer. Østersøen tog en god del af temperaturtoppen, og ved Hammer Odde og Nexø på Bornholm nåede man ikke over henholdsvis 16,4° og 17,6°, mens man på den vestlige del af øen i Rønne kunne mønstre 23,4°.

Det var også ved de østvendte kyster, og navnligt ved Østersøen, at man generelt holdt sig de laveste temperaturer lørdag. 'Bundprop-temperaturen' blev Hammer Oddes 16,4°, men 'værdigheden' kunne deles med både Vindebæk på Stenvs og Gedser Odde - her kom man nemlig også kun op på 16,4°.

Varmere end normalt
De 29,5°, der blev målt lørdag i Vestervig er 3,8° varmere end den temperatur man i gennemsnit måler som den højeste i løbet af en maj måned. Normalt over en årrække kan vi forvente landets højste temperatur i maj til at blive 25,7°.

Der er dog stadig et stykke op til den danske maj-varmerekord fra 1892, hvor man den 27. maj nåede 32,8° i Herning.

De følgende par dage fortsætter det meget varme vejr med temperaturer generelt op omkring 28° - måske endda helt op nær 30° - inden det formentlig bliver lidt køligere i løbet af den kommende uge.

Satellitbillede af Danmark den 31/5 2008 kl. 12.02
Så smukt tog Danmark sig ud fra satellit den 31/5 2008 kl. 12.02
Foto: NOAA / DMI

26° på årets hidtil varmeste dag

Blomstrende rødtjørn på en flot og varm solskinsdag ved Hegnede på Sjælland d. 30­05­08
Blå himmel på årets hidtil varmeste dag.
Foto: Conni Davids

Flere steder i den vestlige del af Jylland nåede temperaturen fredag op over 25 grader. Varmest blev det i Nordvestjylland, hvor man fik årets hidtil højeste temperatur.

26,1 grader i Vestervig
Torsdag tyvstartede sommervejret med en regulær sommerdag i Vestervig i Nordvestjylland - og fredag blev der så sat ekstra trumf på sommervejret, da man i forbindelse med meget varm luft, der i højden strømmede op over Danmark fra øst og sydøst, flere steder i den vestlige Jylland nåede op over 25 grader.

Varmest blev det i Vestervig i Nordvestjylland, hvor termometeret ud på eftermiddagen nåede 26,1 grader.

Dagens højeste temperatur overgik dermed de 25,8 grader, der blev målt den 11. maj i Store Jyndevad i Sønderjylland. Det er dermed den højeste temperatur, der hidtil er målt i Danmark i år - og det skete på årets femte sommerdag.

Næstvarmeste 30. maj siden 1874
Selv om 26 grader i sig selv ikke er unikt, hverken for Danmark som helhed eller i Vestervig her sidst i maj måned, så er det alligevel bemærkelsesværdigt, at de 26,1 grader er den næsthøjeste temperatur, der er målt i Vestervig siden 1874 på en 30. maj - kun overgået af den 30. maj 1947.

Sommerdag

I Danmark betegnes det som en sommerdag når temperaturen kommer op på eller over 25,0° et eller andet sted i landet.

Højeste majtemperatur i Vestervig er 28,5 grader målt den 28. maj 1985.

Varmest i Vestjylland
Også ved Blåvandshuk (25,3°), i Esbjerg (25,2°) og i Nordby på Fanø (25,2°) nåede temperaturen over de sommerdagsgivende 25 grader - og det er ikke noget tilfælde, at det netop er i den vestlige del af Jylland vi fredag har haft de højeste temperaturer.

Temperaturerne bliver i dette relativt blæsende - men også solrige - vejr højest, hvor luften får lov at passere længst tid hen over den tørre og solopvarmede jordoverflade. Med østenvind hen over landet, så var det altså i den vestlige del af Jylland luften fredag kunne blive varmest.

Sommeren er på vej til Danmark

Så kan shorts, T-shirt, solcreme og badebukser godt findes frem, for der er nemlig sommervejr på vej mod Danmark. Til weekenden kan temperaturen måske nå 30 grader.

Varm luft strømmer fra Sydøsteuropa frem mod Danmark og når os i løbet af torsdagen, hvor temperaturen stiger til 25 grader. Det varme sommervejr fortsætter ugen ud og kulminerer i weekenden, hvor vi kan nå de 30 grader.

Mellem et højtryksområde over Skandinaven og et lavtryk over den vestlige del af Europa strømmer varm sommerluft fra Balkan langsomt mod nordøst - og det er det helt rigtige sted at hente luften fra, hvis man er til sommervarme.

Sommervarmen kommer på torsdag
De første to døgn holder temperaturen sig ved overvejende flot og solrigt vejr omkring de 20 grader, men natten til torsdag strømmer varmen så uhindret fra sydøst op over Danmark.

Varmefrembruddet kan en overgang give anledning til regn- eller byger i den vestlige del af landet, men det klarer hurtigt op i løbet af torsdagen, og så står det ellers på flot og solrigt vejr med temperaturer op til 25 grader.

Vi kan nå 30 grader i weekenden
Fredag får temperaturen lige et lille nøk opad før en ny portion varme når os til weekenden. Her kan vi både lørdag og søndag få temperaturer på 25-28 graders varme de fleste steder i landet - og lokalt vil der i den vestlige del af Jylland være mulighed for vi for første gang i år når de 30 grader.

Sommeren ser således ud til at komme rigtigt flot fra start med rigtigt flot dansk sommervejr. På søndag er det jo den 1. juni, der ifølge kalenderen også er starten på sommeren.

I weekenden kan der dog dryppe lidt malurt i bægeret, da der i den sydlige del af landet er risiko for tordenbyger ud på eftermiddagstimerne.

Med udsigt til sommervejr hen over Danmark, så får vi igen for første gang siden Pinsen atter sommerdage med temperaturer over 25 grader. Årets hidtil varmeste dag var den 11. maj, da der blev nået 25,8 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Maj på vej mod tørke- og solrekord

Kom maj du søde milde...16.05.08.
Knastørt og solrig maj.
Foto: Birgitte Holten Schødts

Efter de første 21 dage af maj måned med mest tørt og ekstremt solrigt vejr, så tyder alt på, at vi er godt på vej mod en meget tør maj måned og en af de solrigeste måneder nogensinde.

De første 21 dage af måned har været usædvanligt tørre og solrige. Ifølge de senest opgjorte tal i DMI's vejrarkiv, er der i løbet af de første 21 dage på landsplan blot faldet 4 mm regn, og solen har skinnet i 232 timer - eller det der svarer til 11 timer om dagen.


Allerede flere solskinstimer end normalt
Vi er efter den første to tredjedel af maj måned således allerede nået over det normale antal solskinstimer for måneden som helhed.

5 mest solrige maj måneder siden 1920

1947 : 330 t
1935 : 304 t
1959 : 296 t
1921 : 288 t
1943 : 283 t

Kilde DMI

Normalt skinner solen i maj i 209 timer, der i øvrigt sammen med juni gør den til den mest solrige måned på året.

Kan blive solrigeste måned i Danmark
Fortsætter maj som prognoserne tror i øjeblikket, så er det svært at få øje på andet end solrigt og overvejende tørt vejr i de næste 7-10 dage.

Får vi en blanding af det nuværende vejr og det 'normale' vejr, så kan maj måned let ende med omkring 330 solskinstimer - der præcis er det højeste antal solskinstimer man har haft i maj måned. Det var i 1947, der i øvrigt også er den mest solrige måned registeret i Danmark.

Skulle maj måned således nå over 330 solskinstimer vil det blive den solrigeste måned registeret i Danmark - og selv et pessimistisk bud, hvor resten af måneden bliver helt normal, vil lade maj måned 2008 komme ind blandt de 5 mest solrige maj måneder siden 1920, hvor registreringen af solskinstimer begyndte.

Kan blive blandt de aller tørreste
Det højtryksprægede majvejr betyder også, at mens solskinstimerne er helt i top, så er vi nedbørmæssigt helt i bund.

5 tørreste maj måneder siden 1874

1959 : 9 mm
1917 : 10 mm
1919 : 12 mm
1947 : 13 mm
1980 : 15 mm

Kilde DMI

Indtil nu er der blot faldet 6 mm på landsplan - og med udsigt til stort set tørt vejr de kommende mange dage, så kan maj måned gå hen og ende i den meget tørre afdeling.

Et enkelt udbredt regnvejr kan hurtigt vende op og ned på det hele - men hvis prognoserne holder vand, så kan maj måned ende blandt de 5 tørreste siden 1874 - og en ny tørkerekord er endnu inden for rækkevidde. I den tørreste maj registeret i Danmark faldt der blot 9 mm. Det var i 1959.

Prognoserne for resten af måneden er selvfølgelig behæftet med en vis usikkerhed, men alt tyder på at det tørre og solrige vejr fortsætter - og at maj måned er godt på vej til at blive en af de tørreste og solrigeste, vi har oplevet i Danmark. Og måske ligger der en ny nedbør- eller solrekord og venter når maj måned er slut

 

27. april 2008

Spansk sommervarme strejfer Danmark

Smukt forårsvejr med blå himmel og lette skyer ved Viby Sj. d. 26­04­08
Sådan så forårsvejret ud ved Viby på Sjælland den 26/4 2008
Foto: Conni Davids

Danmark står overfor årets hidtil varmeste dag, når temperaturen søndag kan stige til mellem 20 og 22° - og varmen kommer hele vejen fra Den Iberiske Halvø.

'Varmepumpe' fra Den Iberiske Halvø
Når Danmark i morgen søndag højst sandsynligt får årets hidtil varmeste dag med temperaturer op over 20° nogle steder, så kan vi takke sydvestenvinden som bringer varmen til Danmark hele vejen fra Spanien og Portugal - og dér er det for alvor blevet sommervejr.

I dag har temperaturen i både Portugal og Sydspanien været oppe omkring 30° og det er noget af den varme, der søndag snitter Danmark.

Varmen strømmer op mellem et decideret stormlavtryk nær Færøerne - og en såkaldt 'højtryksbro' fra Spanien i sydvest til Rusland i nordøst.

Når varmfronten, der hører til stormlavtrykket nær Færøerne, i løbet af i dag passerer igennem landet med lidt regn åbnes der op for en varm sydvestlig luftstrøm hele vejen fra Den Iberiske Halvø til Sydskandinavien.

Det får i morgen temperaturen til at stige til op mellem 20 og 22 grader, dér hvor det bliver varmest - dog bliver det nok engang koldere ved kyster med pålandsvind og navnlig ved Østersøen hvor temperaturen måske ikke når over 10°.

Vi får årets hidtil varmeste dag
Sker det har vi årets hidtil varmeste dag. Senest nåede vi i torsdags 19,4° i St. Jyndevad.

I Tyskland forventer man også årets første sommerdag, når temperaturen overstiger 25°.

På satellitbilledet nedenfor ses lavtrykket ved Færøerne flot som en 'slynge' af skyer. Varmfronten befinder sig over Danmark og koldfronten slanger sig fra den nordlige Nordsø ned igennem Storbritannien.

I mellem disse to fronter findes et område med tørt og varmt vejr - den såkaldte 'varmsektor' - som bevæger sig ind over landet søndag med lidt diset solskin og ganske høje temperaturer. Varmen blæser op fra Spanien over Frankrig til Benelux-landene og i morgen videre ind over Danmark.

Og således får vi i morgen søndag altså varmt, dansk forårsvejr, inden en anelse køligere luft igen indfinder sig over landet i næste uge.

Satellitbillede af NV­Europa den 26/4 2008 kl. 14.25
Satellitbillede af Europa den 26/4 2008 kl. 14.25
Foto: NOAA / Universität Bern

 

09. april 2008

Kraftigt snevejr - tæt på Danmark



Sådan så det ud mindre end 150 km fra Danmark: Snevejr på Usedom ved den tyske Østersøkyst den 8/4 2008.
 

Vintervejret nåede tirsdag morgen meget tæt på Danmark. I Nordøst-tyskland og i Polen faldt der op til 30 cm sne.

Tirsdag skulle vi ikke langt væk for at opleve vintervejr. På den anden side af Østersøen i den nordøstlige del af Tyskland og i det nordlige Polen fik man sig noget af en vinterlig forårsoverraskelse, da man stod op til et snedækket landskab.

På østsiden af et lavtryk, der mandag aften og natten til tirsdag bevægede sig op over Polen og videre til De Baltiske Lande blev der dannet et nedbørområde, der især var kraftigt hen over grænseområdet mellem Tyskland og Polen.


Op til 30 cm sne
Her faldt der i natte- og morgentimerne stedvis store mængder sne på ganske kort tid. Snevejret var især koncentreret om området fra Greifswald i Nordøsttyskland til Stettin i det nordvestlige Polen.

Her lå der mandag middag mellem 10 og 30 cm sne, der var faldet på få timer. I Greifswald lå der kl. 14 tirsdag eftermiddag 11 cm sne, og på den polske side af grænsen var der faldet hele 30 cm sne.


400.000 uden strøm i Polen
De store snemængder skabte især kaos omkring Stettin, hvor vægten fra den våde sne havde fik elledninger til at falde ned. Det betød, at mere end 400.000 mennesker i løbet af tirsdagen var uden strøm i Det Nordvestlige Polen.

På både de tyske og polske veje gav det overraskende snevejr anledning til kilometerlange bilkøer.

Kombinationen af den kolde luftmasse, der ligger hen over store dele af Europa og så den relativt kraftige nedbør betød at nedbøren faldt som sne. Da nedbørområdet nåede til den sydøstlige del af Danmark var det regn, der kom fra oven - men vintervejret var ikke langt væk.

31. marts 2008

Årets hidtil varmeste dag: 15,8°

En sommerfugl "fanget" under dagens havearbejde, 30.03.08Sommerfugl "fanget" under havearbejde i forårsvejr den 30/3 2008
Foto: Joan Larsen

Da lun forårsluft søndag strømmede op over Danmark fra syd nåede temperaturen det hidtil højeste niveau i år.

Skrydstrup målte midt på eftermiddagen 15,8° varme.

Lun luft fra syd
Den lune forårsluft strømmede op på forsiden af den koldfront, som ved middagstid nåede frem til Vestkysten.

I de sydlige og østlige egne skinnede solen - dels igennem et sløret skydække - og sammen med den lune søndenvind sendte det temperaturen op over 15° varme.

15,8° i Skrydstrup
Temperaturen nåede midt på eftermiddagen højest i Syd- og Sønderjylland. I Skrydstrup, som var dagens højdespringer, kunne man omkring kl. 14 måle hele 15,8° varme.

Men det var også lunt andre steder i landet. I St. Jyndevad tæt på Grænsen ramte termometret 15,3° og langt de fleste steder nåede man op over 11-12°.

Kun ved kysterne holdt temperaturen sig nede på grund af de endnu kolde farvande - og i Skagen blev man dagens bundprop da temperaturen ikke nåede over 7,6°.

De 15° i de sydlige dele af Jylland er i øvrigt helt normale temperaturer for slutningen af marts.

Blæste med op til kuling fra syd.
Den lune søndenvind havde fart på især først på søndagen.

Mange steder oplevede man frisk eller hård vind fra syd, og ved Vadehavet blæste vinden med op til kuling. Blåvand og Rømø havde kl. 12.10 henholdsvis 15 m/s og 16 m/s i middelvinden. Senere nåede den lidt kraftige vind længere østpå og Kastrup nåede 13 m/s kort før kl. 16.

Det lune forårsvejr fortsætter dog ikke i samme stil de næste dage. Fra midt i den kommende uge skal vi igen hente vores fra nordlige retninger, og så falder temperaturen til under 10°.

30. marts 2008

Foråret kommer søndag: Op til 15°

Mon også at han deltager i "Fang Foråret". Søerne Nørrebro d.27 marts

Forårsvejr ved søerne i København set fra Nørrebro-siden den 27/3 2008. Mon fotografen på billedet deltager i 'Fang Foråret'?
Foto: Marianne Yupin Mørk

Når vi i nat går fra normaltid til sommertid og stiller urene én time frem - så ser det ud som om at vejret til en vis grad følger med.

Der er nemlig stillet forårsvarme i udsigt søndag, hvor vi kan nå op omkring 15°.

Foråret kommer med sommertiden
Foråret kom ikke just ved overgangen fra februar til marts - i stedet blev Danmark indhyllet i kold polarluft med sne i adskillige omgange, især fra midt på måneden.

Men nu lader alt til, at forårsvarmen viser sig på overgangen fra normaltid til sommertid.

På forsiden af en koldfront, som rammer landet søndag eftermiddag og langsomt bevæger sig østover, strømmer lun forårsluft op over landet fra syd.

Op til 15° varme
Hvor solen kommer til at skinne, og det især i de østlige og måske også sydlige egne, kan man i løbet af søndagen nå op omkring 15°. I de nordlige og vestlige egne får man mere skyet vejr og efterhånden regn.

Søndag bliver dermed antageligt årets hidtil varmeste dag. Vi skal helt tilbage til den 10. februar for at finde den nuværende hidtil varmeste dag, da man målte 12,3° i Sønderborg.

Da havde man også den varmeste 10. februar på Fanø nogensinde registreret, hvilket vidnede om usædvanlig lunt vejr for begyndelsen af februar.

Nu er vi henne i slutningen af marts hvor 15° er mere reglen end undtagelsen.

Nyd forårsvarmen
Og det gælder umiddelbart om at nyde det lune vejr i weekenden. Der er tendens til, at vi i løbet af den kommende uge igen skal hente vores vejr fra nordlige retninger, og det vil formentlig atter sende dagtemperaturen ned under 10° mange steder.

29. marts 2008

'Kulderekorden' var den seneste i 56 år

forårs is tapper i sne vejer

Påskevejret blev koldt.
Foto: johnas
 

Ikke siden 1952 er vinterens laveste temperatur målt så sent som det har været tilfældet i år.

Da temperaturen Påskemorgen faldt til -9,6 grader i Billund var det samtidig vinterens laveste temperatur - i en ellers lun vinter.

Vinteren 2007/2008 var indtil Påsken en vinter uden rigtigt vintervejr. Sne havde man kun set ganske få steder og kulden i ordets bogstaveligste forstand en by i Rusland.

Derfor er det måske endnu mere bemærkelsesværdigt, at vi skulle helt hen til den 23. marts for at finde vinterens koldeste nat og morgen.

De år vinterens laveste temperatur er målt i marts

1899: -20,3°
1909: -18,0°
1925: -15,5°
1931: -21,8°
1932: -18,7°
1937: -15,5°
1947: -24,1°
1949: -16,3°
1952: -17,4°
1955: -25,1°
1965: -24,0°
1987: -25,6°
2001: -18,3°
2005: -20,2°
2008: -9,6°

Det sker af og til, at vinterens laveste temperatur måles i marts måned, men det er usædvanligt, at vi skal helt hen til den 23. marts for at finde den.

TV 2|VEJRET har gravet lidt i DMI's klimastatistikker - og vi skal 56 år tilbage for at finde en dag, hvor vinterens laveste temperatur er målt senere end i år.

Dengang i 1952 blev der målt -17,4 grader som den vinters laveste temperatur så sent som den 27. marts.

Den sene 'kulderekord' for vinteren 2007/2008 sat den 23. marts er sammen med vinteren 1898/99 den næst seneste siden 1874.

Siden da er vinterens laveste temperatur blevet målt 14 gange i marts måned. Det svarer til, at det sker ca. hver 10. vinter.

Senest vinterens laveste temperatur blev målt i marts var i 2005.

24. marts 2008

Kraftige snebyger over landet

Ca. Kl. 14 den 23. Marts Påskedag kom sneen til Frederikshavn og i skrivende stund ­ 14:50 vælter det ned over byen .. Kraftig snebyge i Frederikshavn først på eftermiddagen den 23/3 2008
Foto: Keld Gydum

Kraftige snebyger er i dag passeret ind over landet fra vest - og de har lokalt givet store mængder sne.

Efter en klirrende kold morgen med temperaturer under -9° viste det sene vintervejr i dag for alvor tænder.

Kraftige snebyger, som nogle steder var ledsaget af snefygning, bredte sig allerede i formiddagstimerne fra Nordsøen og ind over Jylland. Det skete i forbindelse med et lille men 'hidsigt' polarlavtryk, der Påskedag passerede ind i Nordsøen og videre ind mod Vendsyssel.

Det var i første omgang især den centrale, vestlige og nordlige del af Jylland, der fik sneen af mærke - senere var det den sydlige og østlige del af Jylland, der fik kraftige snebyger, der nogle steder endda var med torden.

I aftenens løb fortsætter snevejret østpå.

10 cm på 2 timer i Skagen
Snebygerne, der passerede hen over landet var kraftige - og stedvis faldt der store snemængder i løbet af kort tid.

Mange steder faldt der 10-13 cm sne og i Skagen var der i eftermiddagstimerne meldinger om op omkring 20 cm sne.

Snebygerne stod tæt, og ifølge TV2|VEJRETs seere faldt der i Nordvestjylland 2-3 cm sne i timen søndag formiddag.

Over det nordøstlige Jylland passerede en stribe med meget intens snefald omkring middag, og derfra er der meldinger om adskillige cm sne på bare én halv time. I Skagen faldt der ifølge meldinger hele 10 cm på bare to timer.

I forbindelse med snebygerne faldt temperaturen et par grader. Et sådan temperaturfald er normalt i forbindelse med polare lavtryk og det oplevede man blandt andet i Aalborg og i Stenhøj vest for Frederikshavn i formiddags, da temperaturen faldt fra -1° til -3°, da snebygerne kom.


Sydjylland og Fyn fik snebygerne til aften

Senere på dagen og i løbet af aftenen var det især den sydlige del af Jylland - og senere Fyn, der fik kraftige snebyger. På kort tid faldt i forbindelse med den markante bygelinie 5-10 cm sne - og stedvis var bygerne med torden.

Billede taget d. 23/3­2008, kl 13,30 på Hovedvejen ved Floulev på Thyholm. Masser af sne og træls Hovedvej A11 at køre på. Kørte bagefter bil og campingvogn på billedet kørte jeg bagefter og hastigheden lå på 25 km/t.
Hovedvej A11 på Thyholm var præget af kraftige snebyger og lav sigtbarhed den 23/3-08
Foto: Hans B. Henriksen

Denne linie med byger bevæger sig i nattens løb mod øst.

Polarlavtryk giver snebyger
De kraftige snebyger blev dannet i forbindelse med et lille 'polarlavtryk', der i går lå i Norskehavet og i nattetimerne bevægede sig ned i Nordsøen og ind i Skagerrak med kraftige snebyger.

På nedenstående satellitbillede ses lavtrykket som en lille 'krog' i Skagerrak med den kraftigste nedbør nær lavtrykkets centrum.

Polarlavtryk er kendetegnet ved, at de dannes i en iskold polar atmosfære hen over et lunere hav - og kan, som man har set det Påskedag hen over Danmark, give anledning til meget kraftigt snefald.

I aftenens løb breder snebygerne sig mod øst, hvor de dog forventes at blive knap på kraftige.

Vær med til at kortlægge sneen
Du kan hjælpe os med at kortlægge hvor sneen er faldet over Danmark ved at sende en SMS med ordlyden VEJRET 'din besked' til 1234 og fortælle hvor meget det sner og hvor meget sne der ligger hos dig - se hvordan du gør i linkboksen til højre.

Satellit, Danmark, den 23/3 kl. 11

Satellitbillede af Danmark påskedag den 23/3-08 kl. 11. Lavtrykket ligger ud for Nordvestjylland.
Foto: DMI / NOAA

23. marts 2008

Årets hidtil koldeste morgen: -9,6°

Morgensol over Limfjorden

Morgen sol over Limfjorden påskedag
Foto: Peter Bohmann

Det var klirrende koldt, da vi Påskemorgen kunne stå op til årets hidtil koldeste morgen med temperaturer under -9°.

Kombinationen af usædvanlig kold og tør polarluft, der fra nord er strømmet ned over Danmark, det klare vejr og så et et tyndt snedække var ingridienserne, da temperaturerne hen over Danmark Påskemorgen nåede helt i bund - og vi kunne stå op til årets hidtil koldeste morgen.


Laveste temperatur i Billund
Koldest blev det i Billund i den sydlige del af Midtjylland, hvor termometret kort før kl. 5 viste -9,6°.

Det er årets og hele denne vinters laveste temperatur - og endda meget koldere end de blot -7,7°, der blev målt den 16. februar.

Generelt koldest i Jylland
Det var dog ikke kun i Billund man skulle have hue og handsker på, hvis man skulle til bageren - eller i haven for at lede efter påskeæg.

Mange steder - især i Jylland har man nemlig været tæt på -10°.

Fakta om temperaturer i marts

Laveste temperatur målt i marts: -27,0° ved Holbæk den 6. marts 1888.

Normalt laveste temperatur i marts: Fra 1961 til 1990 har månedens laveste temperatur i gennemsnit været -12,3°.

I Karup målte man således -9,5° og ved Ødum i Østjylland nåede man ned på -9,4°. I Skrydstrup og Isenvad ramte termometret henholvsvis -9,3° og -9,0° på en af de koldeste påskemorgener nogensinde - måske den koldeste overhovedet..

På Sjælland var det koldest i Køge, da man her kort efter kl. 5 kunne registrere -8,1°.

TV2|VEJRETs netværk af vejrstationer registrerede -10,4° ved Toustrup Mark, og det er meget muligt at temperaturen flere andre steder har været under -10°.

Marts kan være kold
Selv om temperaturer under -9° er usædvanligt her sidst i marts måned - så hører det langt fra til sjældenhederne, at temperaturen i netop marts måned bliver vinterhalvårets laveste.

Det sker dog oftest efter en i forvejen kold vinter - og det kan man ikke just beskylde vintreren 2007/2008 for at hjave været.

Og der er udsigt til flere kolde nætter i den kommende uge - det generelt meget kolde vejr fortsætter over Danmark, og vi kan muligvis officielt nå under -10°.

20. marts 2008

Barskt vintervejr i Påskedagene

I løbet af Påskedagene slår kold vinterluft ned over Danmark og giver barskt vintervejr med slud, sne og kuling fra nordøst.

Selv om det er forår - og i dag tilmed forårsjævndøgn - så bliver det i løbet af Påsken vinterligt. Vinterkulde, blæst og sne lader dog vente lidt på sig til sent Langfredag, hvor det fra nord bevæger sig ned over Danmark, der lørdag morgen og formiddag har vintervejr i hele landet.

Bliver en barsk omgang
Lavtrykket, der skal ned over Danmark med kraftig blæst og efterfølgende vintervejr, er lidt 'forsinket' i forhold til tidligere prognoser. Vintervejret kommer - og det ser ud til at blive en barsk omgang.

Allerede Skærtorsdag kommer lavtrykkets nedbørområde ind til landet - og måske kan der falde lidt slud hist og her - ellers bliver det mest til regn.

Først når lavtrykket Langfredag når ned over Jylland begynder der at ske 'ting og sager'. Vinden frisker op til hård til stormende kuling fra øst og nordøst og nedbøren begynder at gå over i slud, tøsne og senere sne.

Vintervejret breder sig fra nord
Det hele starter i den nordlige del af af landet og breder sig mod syd, hvor det langfredag er mildt og mest opholdsvejr.

I Nordjylland får man derimod sne og kuling fra nordøst med vindstød, der måske kan nå stormstyrke. Langfredag aften og natten til lørdag breder vintervejret med den kraftige nordøstenvind sig mod syd og i Nordjylland kan der forekomme snefygning.

I nattens løb breder det vinterlige vejr sig videre mod syd.

Lørdag morgen og formiddag har området med sne og blæst således bredt sig til stort set hele landet - og det vil først på lørdagen især være den sydlige del af Danmark, der får sne og snefygning.

Op til 5-10 cm sne
Lørdag vil man de steder, hvor der ligger mest sne have fået omkring 5-10 cm sne, der på grund af fygningen kan komme til at ligge ujævn fordelt.

Mest sne forventes i den nordlige halvdel af Jylland.

Koldt natten til Påskedag
Herefter klarer det noget op - og så venter der efter et rigtigt barskt døgn en iskold nat.

Natten til Påskedag og Påskemorgen kan temperaturen hen over det sneklædte vinterlandskab falde til under -10 grader - og vi kan således opleve årets laveste temperatur.

Vinteren fortsætter resten af Påsken
De resterende påskedage ser også ud til at blive vinterlige med mulighed for sne og snebyger - men klimaks på vintervejret kommer fredag aften og natten til lørdag, hvor slud, sne og stormende kuling fra nordøst kan give snestormslignede tilstande i dele af landet.

Påskedagene kan således byde på vinterens voldsomste vintervejr - og måske endda også på vinterens laveste temperatur.

Vi følger vintervejret
I 'Påskevejret', i 'Sne på vej?' og i artiklen 'Vejrkort - her kommer det til at sne' - som du finder link til højere oppe på siden - følger vi løbende med i vejrudviklingen.

19. marts 2008

Vinteren rammer Danmark i Påsken

Sne i Svaneke på BornholmKommer Påsken til at se sådan ud?
Foto: Hanne Nimskov

Alt det vintervejr vi ikke har haft hele vinteren ser ud til at ramme Danmark i Påsken, hvor der er udsigt til frost, sne og kuling fra nordøst.

Påsken ser ud til at blive rigtig vinterlig i store dele af landet. I løbet af påskedagene kan vi få slud, sne, kuling fra nordøst - og så er der mulighed for vi påskemorgen skal stå op til 10 graders frost.

Der hersker dog endnu lidt usikkerhed om de nærmere detaljer i vejrudviklingen - men alt tyder på, at et stormlavtryk Skærtorsdag når frem til landet fra nordvest. Det passerer igennem Danmark Langfredag og efterfølges af meget blæsende vejr fra nordøst og et temperaturfald på 4-5 grader.

Skærtorsdag falder nedbøren mest som regn, men i Nordjylland kan der allerede torsdag falde sne - og den breder sig i løbet af langfredag sammen med en op til hård kuling fra nordøst til hele landet.

 

Langfredag ser således ud til at skulle byde på barskt vintervejr - med nærmest snestormsagtige tilstande - og snefygning.

Lørdag klinger vintervejret lidt af, men det forbliver koldt. Natten til Påskedag og Påskemorgen kan temperaturen hen over det sneklædte landskab falde til under -10 grader.

De resterende påskedage ser også ud til at blive vinterlige - men klimaks på vintervejret kommer fredag.

Påskedagene kan således byde på vinterens voldsomste vintervejr - og måske endda også på vinterens laveste temperatur.

I 'Påskevejret' - som du finder link til højere oppe på siden - følger vi løbende med i vejrudviklingen.

2. marts  2008

Højeste vindhastigheder den 1. marts 2008

Middelvind
Røsnæs: 26 m/s
Sletterhage: 25 m/s
Rømø: 24 m/s
Thorsminde: 24 m/s
Gniben: 24 m/s
Blåvand: 23 m/s
Thyborøn: 23 m/s
Vester Vedsted: 23 m/s
Langø: 23 m/s
Drogden: 23 m/s
Omø: 23 m/s
Vindstød
Thorsminde: 34 m/s
Røsnæs: 32 m/s
Sletterhage: 32 m/s
Blåvand: 32 m/s
Rømø: 32 m/s
Omø: 31 m/s
Karup: 31 m/s
Odense: 31 m/s
Gniben: 30 m/s
Middelvind
Er vindhastigheden målt over en periode på 10 minutter.
Orkan

Er når vinden kommer over 32,5 m/s.
Stærk storm
Er når vinden kommer over 28,4 m/s
Storm
Er når vinden kommer over 24,4 m/s
Datakilde: DMI

1. marts 2008

Blæsende dag i dag: Op til storm

Storm på Esbjerg fiskerihavn ­ 31­01­08Foto: Knud Riis

Når et stormlavtryk i dag passerer lige nord om Danmark, kan vi ved Jyllands Vestkyst få op til storm. Resten af landet får kuling med vindstød af stormstyrke.

Det bliver en blæsende lørdag med meget kraftige vindstød, når et stormlavtryk fra vest lørdag tager en bane lige nord om Danmark - og hen over Vendsyssel kan lufttrykket lørdag morgen falde ned til 965 hPa.

På sydvestsiden af lavtrykket vil det fra nordvest blæse med op til storm i middelvinden ned gennem Nordsøen. Dette kraftige vindfelt nærmer lørdag formiddag sig Jyllands Vestkyst.


Mest blæsende i Sydvestjylland
Allerede fredag aften friskede vinden op fra sydvest og nåede på Rømø stormende kuling og langs Jyllands Vestkyst var vindstødene flere steder oppe på stormstyrke.

I nat aftog vinden igen for i løbet af morgenen atter at friske op fra vest og nordvest.

I den sydvestlige del af Jylland frisker vinden i løbet af dagen op til stormende kuling med vindstød af stormstyrke.

En kort overgang kan man ved Vestkysten, og især langs den sydlige del, få op til storm med vindstød af orkanstyrke.

Når vindfeltet i løbet af dagen sammen med lavtrykket bevæger sig mod øst ind over resten af landet, svækkes det noget. Det meste af landet vil i eftermiddag og aften således opleve kuling - ved kysterne op til stormende kuling, og så vindstød af stormstyrke.

Blæsten forventes at kulminere når et område med byger fra nordvest passerer hen over landet. I forbindelse med bygerne kan der optræde meget kraftige vindstød, der i den sydvestlige del af landet kan nå orkanstyrke.


Forhøjet vandstand
Blæsten kan lørdag berøre Storebælts- og Øresundsbroen samt færgetrafikken og lørdag aften give forhøjet vandstand langs Jyllands Vestkyst og i Limfjorden. Vandstanden forventes langs Vadehavskysten, at kunne nå mere end 3 meter over dagligt vande.

Den høje vandstand kan betyde, at havneområderne på Rømø, Fanø og i Esbjerg kan blive oversvømmet.

Natten til søndag kan der opstå forhøjet vandstand i den nordlige del af Kattegat.

24. februar 2008

Storm med vindstød af orkan over Danmark

"Adgang forbudt", Roshagemolen i storm
Roshage-molen i storm den 22/2-08
Foto: Jens Erik Hald

Weekenden fik en meget blæsende start, da vi fredag fik storm med vindstød af orkanstyrke i den nordlige del af Jylland.

I den nordlige del af Jylland blev man fredag eftermiddag ramt af middelvinde op til stormstyrke og vindstød af orkanstyrke - og i aftenens løb rykkede det blæsende vejr mod syd og øst, så også det sydlige Jylland og Sjælland fik vindstød af orkanstyrke.

Stormen væltede træer, tagsten blæste af hustage og i Østjylland eksploderede en vildfaren vindmølle i blæsten.

Det blæsende vejr kom i forbindelse med en 'lille' frontbølge, der passerede lige nord om Danmark - og blev efterfulgt af områder med flere kraftige byger.


Stormen startede i Nordjylland
Stormen nåede først frem til Nordvestjylland, hvor man midt på eftermiddagen nåede vindhastigheder af stormstyrke i middelvinden - og resten af eftermiddagen fortsatte vinden med at tiltage.

Mest blæste det i løbet af eftermiddagen i Hals med 27 m/s.

Blæsten kulminerede i den nordlige halvdel af Jylland i forbindelse med en markant bygelinie, der i løbet af eftermiddagen passerede hen over den nordlige del af landet fra nordvest.

I Hanstholm nåede man med en middelvind på 25 m/s først på eftermiddagen over grænsen for storm - midt på eftermiddagen fulgte Hirtshals og Silstrup efter og her nåede man en middelvind på 26 m/s.

Højeste vindhastigheder den 22. februar 2008

Middelvind
Hals: 27 m/s
Hirtshals: 26 m/s
Silstrup: 26 m/s
Hanstholm: 25 m/s

Vindstød
Hals: 40 m/s
Karup: 38 m/s
Omø: 38 m/s
Thorsminde: 37 m/s
Hirtshals: 36 m/s
Rømø: 36 m/s
Sletterhage: 35 m/s
Skagen: 34 m/s
Aalborg: 33 m/s
Hanstholm: 33 m/s
Thyborøn: 33 m/s
Gniben: 33 m/s

Kilde: DMI

Vinden kulminerede ved 16-tiden i Hals i den sydøstlige del af Vendsyssel, hvor middelvinden nåede 27 m/s.

Meget kraftige vindstød
I Hals nåede man også dagens højeste vindstød på 40 m/s, der er langt over grænsen for orkan.

I Karup i Midtjylland nåede et vindstød op på 38 m/s, der er et særdeles kraftigt vindstød målt så langt inde i landet.

Vi skal helt tilbage til orkanen den 8. januar 2005 for at finde ligeså voldsomme vindstyrker i Karup, som de der blev målt fredag - og i øvrigt er vindhastigheder som de der er målt hen over Danmark fredag kun set tre gange siden stormen i 2005.


Blæst - også i aftentimerne

Da et nyt område med byger i aftentimerne fra vest bevægede sig hen over den sydlige del af landet kunne man i den del af landet kortvarigt opleve middelvinde af stormende kuling med vindstød op til orkanstyrke.

Da bygerne passerede forbi friskede vinden op. I forbindelse med disse byger blev der på Omø i Storebælt registreret et vindstød på hele 38 m/s.

Desuden var der torden i bygerne i aftentimerne hen over den sydlige del af landet.


Stormskader flere steder

Især i Jylland oplevede man mange væltede træer og nedblæste tagsten.

Midt- og Vestjyllands Politi meldte sidst på eftermiddagen om mindst 40 væltede træer - bl.a. på rute 26 fra Århus mod Viborg, hvor det ene spor var spærret.

Midt på eftermiddagen blev Vejle Fjord-broen en overgang spærret da en skurvogn væltede.

Ved Hedensted eksploderede en vildfaren vindmølle i den i den kraftige blæst.

Storm i Thisted
Stormen tog fat i en tagkonstruktion i Thisted og rev den omkuld.
Foto: Høybye


Frontbølge gav blæsten

Det blev altså særdeles blæsende da et kraftigt lavtryk på ca. 955 hPa fredag passerede ind over Nordskandinavien samtidig med, at et højtryk på ca. 1030 hPa befandt sig over Mellemeuropa.

En lille frontbølge skabte det meget kraftige vindfelt, da den i løbet af dagen passerede lige nord om landet.

Ved Vestkysten og i den nordlige del af Jylland tiltog vinden i eftermiddagstimerne op til storm med vindstød af orkanstyrke.

Op til storm med vindstød af orkanstyrke
Den kraftige blæst kulminerede i eftermiddagstimerne, hvor vinden tiltog op til storm ved Vestkysten og i den nordlige del af Jylland med vindstød af orkanstyrke.

I de øvrige landsdele 'nøjedes' man med hård eller stormende kuling og vindstød af stormstyrke.

Middelvind
Er vindhastigheden målt over en periode på 10 minutter.

Orkan

Er når vinden kommer over 32,5 m/s.

Stærk storm
Er når vinden kommer over 28,5 m/s

Storm
Er når vinden kommer over 24,5 m/s
 

De kraftigste vindstød opstod i forbindelse med byger, der bagpå koldfronten bevægede sig ned over landet i løbet af eftermiddagen.

Også inde over land havde man det særdeles blæsende med kuling eller hård kuling og vindstød af stormstyrke og enkelte steder også her sågar af orkanstyrke.
Gav forhøjet vandstand
Den meget kraftige vind pressede en masse vand fra Nordsøen ind mod Vestkysten.

Derfor var der udsendt varsel om forhøjet vandstand ved Vadehavet og Vestkysten.

Ved Ribe nåede vandstanden op på 2,7 meter over daglig vande - slet ikke noget som digerne ikke kunne klare.

Færger aflyst

Flere færgeafgange både til og fra Danmark blev aflyst på grund af vejrforholdene.

Vinden aftager langsomt løbet af aftenen og natten til lørdag, men lørdagen vil stadig blive præget af blæst med op til kuling fra vest.

Vi følger løbende blæsevejret i vor service 'Storm på vej?', som du kan klikke dig videre til via linket i linkboksen til højre.

22. februar 2008

Op til storm med vindstød af orkanstyrke

2-02-08: 06:54 | af: Danny Høgsholt, TV22

Der er udsigt til en meget blæsende start på weekenden når et kraftigt lavtryk fredag passerer ind over Nordskandinavien.

Vi stormende kuling mange steder og ved Vestkysten og i Kattegat kan vinden i eftermiddag tiltage til fuld storm med vindstød af orkanstyrke.

Lavtryk passerer ind over Nordskandinavien
Et kraftigt lavtryk på ca. 955 hPa vil i morgen passere ind over Nordskandinavien samtidig med, at et højtryk på ca. 1030 hPa befinder sig over Mellemeuropa.

Imellem disse to tryksystemer skabes der fredag et kraftigt vindfelt, som skal bevæge sig ind over Danmark.

Det vil give os en meget blæsende dag med stormende kuling og vindstød af stormstyrke.

Ved Vestkysten og i Kattegat kan vinden i eftermiddagstimerne tiltage op til storm med vindstød af orkanstyrke.

Storm med vindstød af orkanstyrke
Den kraftige blæst kulminerer fredag eftermiddag og aften.

Vinden tiltager op til storm fra vest med vindstød af orkanstyrke ved især den nordlige halvdel af Vestkysten samt i Kattegat.

Også i de øvrige indre danske farvande kan vinden en overgang tiltage op til storm.

De kraftigste vindstød vil antageligt opstå på bagsiden af den koldfront, som passerer os midt på fredagen, når byger efterfølgende strømmer ind over landet fra vest.

Inde over land 'nøjes' man med hård vind til kuling, stedvis måske hård kuling, men der kan også her forventes vindstød af stormstyrke.

Vil give forhøjet vandstand
Den meget kraftige vind vil presse vand fra Nordsøen ind mod Vestkysten.

Derfor ventes der forhøjet vandstand på op til 3 meter over daglig vande ved Vadehavet og op til 2,5 meter over normal vandstand ved resten af Den Jyske Vestkyst.

Vandstanden vil kulminere fredag eftermiddag, hvor man formentlig også vil måle de højeste vindhastigheder.

Vinden vil aftage i løbet af natten til lørdag, men lørdagen vil stadig blive præget af blæst med op til kuling fra vest.

Vi følger løbende blæsevejret i vor service 'Storm på vej?', som du kan klikke dig videre til via linket i linkboksen til højre.

20. februar 2008

Måneformørkelse over Danmark i nat

 

Natteravne og morgenfriske kan meget tidligt torsdag opleve en total måneformørkelse hen over Danmark - en oplevelse af de helt store, hvis vejret ellers arter sig.

For første gang i snart et år har vi i Danmark mulighed for at se en total måneformørkelse.

Klokken 02.43 natten til torsdag den 21. februar begynder en over 3 timer lang måneformørkelse, hvoraf formørkelsen i næsten en time vil være total. Selve kulminationen på formørkelsen sker klokken 04.26, og da vil Månen stå som en rød skive på den mørke nattehimmel.

Kl. 04.01 forsvinder fuldmånen ind i Jordens skygge, og vi kan i 50 minutter frem til kl. 04.51 - hvis vejret tillader - opleve en total måneformørkelse, hvor Månen bades i et orangerødt lys.

Til forskel fra totale solformørkelser, hvor Månen effektivt blokerer for Solens lys, vil Jordens atmosfære under en måneformørkelse nemlig slippe den røde del af Solens lys igennem.


Vejret er afgørende
For at vi overhovedet kan komme til at se formørkelsen, er det en nødvendighed, at der på et eller andet tidspunkt i løbet af aftenen kommer et hul i skyerne. Det optimale vil være en skyfri nattehimel, men så heldige er vi langt fra altid.

Det eneste der ikke må ske, er at tykke lave skyer trækker over himlen, hvorimod høje skyer, de såkaldte cirrusskyer, ikke vil volde de store problemer, da månen vil kunne ses igennem dem.


Hvor og hvornår?

Formørkelsen begynder ifølge Tycho Bahe Planetarium fra kl. 02.43 torsdag den 21. februar til kl. 06.09. I dette tidsrum vil en del af Måneskiven være dækket af Jordens skygge.

Den totale del af formørkelsen varer i 50 minutter og kan ses i hele sin udstrækning over hele landet, hvis vejret tillader det. Den begynder kl. 04.01 og slutter kl. 04.51.

Selve kulminationen på formørkelsen sker klokken 04.26 tidligt torsdag morgen.

Hele formørkelsen udspiller sig relativt lavt på hinmlen - især i den sidste del af formørkelsen. Når måneformørkelsen kulminerer står den 25° over horisonten i vestsydvestlig retning - og inden Månen forsvinder ud af Jordens skygge 'hænger' Månen lavt over horisonten.

Skulle man af den ene eller anden grund ikke se måneformørkelsen, så er den næste totale måneformørkelse først at se i Danmark den 15. juni 2011.

Måneformørkelse

Illustration af måneformørkselse - når Månen glider ind i Jordens skygge.
Foto: Anders Boe, TV 2 Vejret

19. februar 2008

Næstvarmeste 18. februar i København

18 02 08 kl. 1230. Pedersborg Sø, isen er ikke helt væk, mågerne hviler, med Pedersborg Kirke i baggrunden.

Forårsstemning Den 18. februar - her ved Pedersborg Sø.
Foto: Torben P. Behrens

Der var forårsstemning, da temperaturen i Nordøstsjælland mandag nåede op over 10 grader - og i København blev det den næstvarmeste 18. februar siden 1874.

Lun luft strømmede ad en lille omvej om et højtryk ved De Britiske Øer fra nordvest frem mod Danmark. I den nordlige og nordøstlige del af landet blev luften 'føhnet' af De Norske Fjelde - og med deres og februarsolens hjælp steg temperaturen flere steder i Nordøstsjælland til over 10 graders varme.

10,9 grader i København
Varmest blev det i Kastrup og ved Landbohøjskole, hvor termometeret ud på eftermiddagen ifølge DMI viste 10,9 grader.

Temperaturer over 10,9 grader er kun blevet registreret én gang tidligere på en 18. februar ved Landbohøjskole i København siden 1874. Det var i 1998 da temperaturen nåede 11,7 grader, mens den tredjevarmeste 18. februar gennem tiderne ved Landbohøjskole blot er målt til 9,5 grader i 1990.

Sammenligninger af temperaturer er interessant ved Landbohøjskole, da der her findes en måleserie helt tilbage til 1874.

Midt i februar måned blev der målt 12,3 grader da forårsvarmen kulminerede hen over Danmark.

12,5 grader og føhn i Sydnorge
Mens temperaturen herhjemme ikke nåede over 10,9 grader, så målte man i Sydnorge kl. 13.00 hele 12,5 grader ved Torungen fyr ud til Skagerrak.

Her oplevede man en helt klassisk Føhn. Med temperaturer langs Vestnorges kyst på 6 grader og en luftfugtighed nær 100 %, så har løftet af luftmassen i nordvestenvinden med et temperaturfald i den fugtige luft på 0,5 grader per 100 meters stigning hen over De Norske Fjelde til omkring 1300 meters højde - og en efterfølgende nedsynkning, hvor luften er blevet opvarmet med 1 grad for hvert fald på 100 meter, kunne give den tørre luft med op til 12-13 graders varme langs Sydøstnorges kyst.

Hen over det kølige Skagerrak og Kattegat er lufttemperaturen nær overfladen atter blevet afkølet - og først ved passagen hen over det solopvarmede Nordsjælland i nordvestenvinden, er man i København og i Kastrup nået op nær de 11 forårsagtige graders varme, som man altså kan takke samarbejdet mellem de Norske Fjelde og den lavthængende februarsol for.

 

17. februar 2008

Minus 7,7° på vinterens koldeste morgen

Solopgang over Øresund
Solopgang over Øresund på vinterens hidtil koldeste morgen den 16/2 2008.
Foto: Annette Ketils

Det blev vinterens hidtil koldeste morgen, da temperaturen lørdag morgen nåede ned på -7,7 grader i Nordsjælland.

Fredag aften begyndte i hele landet med klart vejr og rolige vindforhold - og i den tørre polarluft, der lå over landet faldt temperaturen hurtigt.

Lave skyer begyndte dog i nattens løb at drive ind over landet fra Nordsøen i takt med det kraftige højtryk bevægede sig syd for Danmark og sendte vinden fra nord og mod et vestligt hjørne.

Skyerne holdt på varmen, og temperaturen i Jylland stoppede deres bratte fald ud på natten. I den sydlige del af Jylland nåede man flere steder under -6 grader - og i Billund nåede termometeret ned på -6,5 grader.

Koldeste blev det lørdag morgen i Nordsjælland, hvor skyerne først kom efter solopgang. I Sjælsmark nåede temperaturen tidligt lørdag ned på -7,7 grader, der er den laveste temperatur målt i Danmark i denne vinter.

Hidtil laveste temperatur blev målt den 17. december og lød på -7,3 grader.

Det er helt usædvanligt, at temperaturen i løbet af en hel vinter ikke når længere ned. Normalt måles der i løbet af de tre vintermåneder -16,3 grader som vinterens laveste temperatur.

Vinteren 2007/2008 ser efter alt at dømme også ud til at blive den vinter med den næsthøjeste absolutte minimumtemperatur siden 1874. I vinteren 1987/88 blev den laveste temperatur -7,5 grader.

15. februar 2008

Endnu en flot februardag

Så flot så Danmark ud fra satellit kl. 15.16 den 15/2 2008

Så flot så Danmark ud fra satellit kl. 15.16 den 15/2 2008.
Foto: DMI/NOAA

Fredag bød på endnu en flot februardag hen over Danmark med temperaturer lige over frysepunktet og masser af sol.

Flot så det ud - både fra oven og fra neden - da den tørre og klare polarluft sammen med et kraftigt højtryk over Nordsøen gav os endnu en flot februardag.

Ovenfor kan man på satellitbilledet se, hvorledes det så ud fra 800 kilometers højde, mens man i galleriet her til højre kan se, hvorledes det flotte februarvejr så ud gennem TV 2|VEJRETs seeres linser.

Fredag var det anden dag træk man kunne nyde en februardag i strålende solskin, en blå polarhimmel med temperaturer lige over frysepunktet.

Top

Startside

Dette Websted blev sidst opdateret 08. november 2009