Kyndelmisse 2008

22. september 2013

Startside Feriehus i Provence Rejser-Ferier Ture i Danmark Fotoalbum Golf Biler Motorløb Diverse Solvarme Brændeovn Madopskrifter Links

 

 

 

Kyndelmisse i dag den 2. februar 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopæd

Kyndelmisse er en lysfest

Kyndelmisse er en lysfest

Kyndelmisse er en gammel dansk helligdag, der falder hvert år den 2. februar. Dagen blev af danskerne kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er også en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, altså lys og missa altså messe. Det er dagen, hvor det markeres at halvdelen af vinteren er gået, og i den katolske kirke fejres dagen stadig med en stor lysmesse, hvor de lys som skal bruges i det kommende år velsignes. At det lige sker denne dag skyldes, at der ved kyndelmisse er gået 40 dage siden Jesus belv født. Det var derfor tid til at hans mor, Jomfru Maria, kunne fremstilles i templet (Luk. 2,22-40), så hun kunne gennemleve den traditionelle renselse. Lysfesten er idag ikke længere en officiel helligdag i Danmark. I 1770 bestemte Christian 7´s livlæge Struensee at kyndelmisse sammen med 10 andre helligdage, blandt andet 3. juledag, 3. påskedag, Skt. Hans Dag, Vor Frue Dag, skulle afskaffes. Selv om kyndelmisse i over 200 år derfor ikke har haft en officiel status som helligdag, er der i disse år en tendens til at flere og flere kirker markerer dagen med særlige lysgudstjenester, evt forbundet med dåb af kommende konfirmander. Ved kyndelmisse afholdtes Kjørmes-gilde, traditionelt et sammenskudsgilde, hvor der spistes en kraftig suppe, pandekager med øl og brændevin eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Mange traditioner og varsler er knyttet til kyndelmisse. Frugttræer piskes med ris for at sikre en god høst, rituelle pløjninger skulle også sikre god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger og vejret på denne dag kunne spå om forårets komme. F.eks. hvis det blæser så meget at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden så vil foråret snart være på vej og Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø. man sagde også at Skt. Peter smed den varme sten i vandet denne dag, så isen kunne smelte og foråret komme.

[redigér] Kilder/Henvisninger

  • Niels Bekkevold, "Ved kyndelmisse skal du spise pandekager". Søndagsavisen, 30. januar 2005, side 2.
  • Povl Engelstoft: Hagerups konversationsleksikon, 1951. Bind 6, side 449.
  • (www.kirken-underviser.dk/artikler/kyndelmisse.htm) Christina Smith: Kyndelmisse, Kirken underviser
  • Kyndelmisse fra Dansk Historisk Fællesråd

 

Top

Startside

Dette Websted blev sidst opdateret 02. februar 2008